Peking Opera
China’s meest bekende opvoeringkunst is wat hier de Peking Opera wordt genoemd. De term ‘opera’ is nogal misleidend. Een betere omschrijving is – met een modern woord – totaaltheater, waarin zang, dans, gesproken woord en acrobatiek elkaar afwisselen. Bij deze theatervorm ontbreken decors vrijwel geheel, maar daarvoor in de plaats hebben de spelers prachtige gewaden van gele, zwarte, blauwe en rode zijde, versierd met kostbaar borduurwerk. Er zijn vaste rolverdelingen, die onder meer aangegeven worden door het beschilderen van de gezichten. De Peking Opera is slechts één van de vele operastijlen, maar wel het genre dat door zijn grote aandacht voor kostumering en sensationele acrobatiek bij een Westers publiek het beste in de smaak valt.
Acrobatiek
De door de tot in de uiterste perfectie uitgevoerde acrobatiekvoorstellingen zijn een adembenemende en fascinerende belevenis. Het optreden bestaat voornamelijk uit acrobatische acts, aangevuld met clowns, illusionisten en soms dierennummers. Veel steden hebben een eigen acrobatiekgezelschap, vaak met een eigen theater. Vooral het gezelschap van Shanghai wordt hoog gewaardeerd.
Muziek
Het is even wennen aan de instrumenten en de toonzetting, maar een opvoering van traditionele Chinese muziek is zeker de moeite waard. Tevens zijn er orkesten die klassieke westerse muziek uitvoeren.
Popmuziek is de laatste jaren zeer populair geworden in China. Het gaat daarbij meestal om nogal zoetgevooisde en in het Chinees uitgevoerde songs, waarin de liefde een grote rol speelt.
Zang en dans
In diverse plaatsen zijn ‘Song and Dance Troupes’, die traditionele voorstellingen geven. Een bijzondere opvoering is die in Xi’an, waarbij de dansen zoals ze aan het Tang-hof werden vertoond opnieuw tot leven zijn gebracht.
Etnische minderheden hebben vaak hun eigen gezelschappen die lokaal optreden en ook door China op tournee gaan.
Disco
Als reiziger komt men vooral in aanraking met de hoteldisco. Deze worden in toenemende mate ook door de lokale bevolking (althans degenen met connecties of geld) bezocht. Er zijn ook vaak ‘gezelschapsdames’ actief.
Hotelbars
De grotere hotels hebben in het algemeen een bar, die voornamelijk door hotelgasten wordt bezocht.
Cafés
Het café in de zin van kroeg is in China een vrijwel onbekend verschijnsel. Wel zijn er steeds meer coffeeshops, niet alleen in hotels, maar ook langs de straat. Meestal serveren de coffeeshops naast koffie ook gebak, sandwiches, frisdrank, bier en andere dranken. Inmiddels heeft ook het Hard Rock Café zijn intrede in China gedaan, vaak in de buurt van luxe hotels.
Karaoke-bars & clubs
Zeer populair is de karaoke. Er zijn karaoke-bars waar men tegen betaling een nummer mee kan zingen met de monitor terwijl anderen daarvan mogen meegenieten. Chinese gezelschappen huren vaak een aparte ruimte in een bar of restaurant en leven zich dan uit met de karaoke.
In de grote steden zijn trendy nachtclubs te vinden.
Theehuizen
Traditioneel was het theehuis de plaats waar Chinese mannen bijeen kwamen. Na een lange periode van vrijwel afwezigheid (tijdens de Culturele Revolutie) is het theehuis bezig met een nieuwe opmars, vooral in parken en bij bezienswaardigheden. Het is nu een plaats voor familierecreatie. Vooral de stad Chengdu staat bekend om zijn sfeervolle theehuizen.
Waarschuwing: Prostitutie tiert welig in China en vooral in karaoke-bars, maar ook in gewone cafés en hotelbars kunt u benaderd worden door prostituees. Het komt incidenteel voor dat u op uw kamer opgebeld wordt door een dame. Wanneer u benaderd wordt, kunt u met een beleefd ‘no’ te kennen geven niet geïnteresseerd te zijn!