ZOEKEN:

Qingming

Xian-8-Immortals24-Tempel-K2014-(24)

Bij de daoïstische 8 Onsterfelijken Tempel in Xi’an worden wierook, namaakgeld en andere zaken voor een comfortabel verblijf in het hiernamaals verkocht.

Het Zuiverheid Festival (清明节) is de dag om de doden te herdenken en hun eer te bewijzen. Offers om de nabestaanden comfort te bieden zijn (namaak-) geld, maar ook afbeeldingen van huizen, auto’s, televisies en zelfs iPhones.

Graf-schoonmaak-dag

Traditioneel gingen en gaan op deze dag (4 of 5 april) families naar het familiegraf. Er wordt wierook gebrand en de mannelijke familieleden knielen (kow-tow) voor de voorouders. Het graf wordt schoongemaakt, daarom heet Qingming ook wel ‘Tomb Sweeping Day’. Er worden witte bloemen (bij voorkeur lelies of chrysanten) neergelegd en stokken met gele linten geplaatst om verdwaalde geesten weg te houden. Men verbrandt (nagemaakt) papiergeld en brengt offers met voedsel, dat later door de familie wordt genuttigd.

In de steden, waar de meeste doden worden gecremeerd, is Qingming meer een dag van bezinning en ook van patriottisme. Schoolkinderen leggen op het Tian’anmen Plein kransen bij het Monument. Ook ziet men tijdens Qingming vele prachtige vliegers.