ZOEKEN:

Miao Zusters Festival

Op zoek naar liefde

Het Zusters Festival (姐妹饭节, Jiemeifan Jie) is het grootste festival van de Miao in de provincie Guizhou. Het wordt ieder jaar van de 15e tot de 17e dag van de 3e maanmaand gehouden in en rond de plaatsjes Shidong en Tajiang, 50 km ten noordoosten van Kaili. De meisjes zijn op hun mooist gekleed en tonen hun zilver en fraaie borduurwerk. Er wordt gedanst onder begeleiding van houten drums. Het Zuster Festival wordt soms ‘Valentijnsdag van de Miao’ genoemd. Het is vooral bedoeld om een partner te vinden.

Blinkend zilver

Miao FestivalDe Miao meisjes dragen blinkend zilveren sieraden, waarbij vooral de hoofdtooien, het lijken wel kronen, opvallen. Maar ze tonen ook trots hun haarpinnen, kammen, oorbellen, nekbanden en borstmedaillons. Zilver is voor de Miao de kleur van zuiverheid. Zilver symboliseert het licht dat de kwade geesten verdrijft. Hoe meer, hoe groter, hoe zwaarder de zilveren sieraden zijn, hoe mooier is het meisje, zo heet het. Misschien dat de getoonde rijkdom haar ook een meer gewilde partner maakt. De jonge vrouwen dragen ook prachtige kleding, waarbij de jasjes en schorten fraai zijn versierd met kunstig borduurwerk, waarmee de vrouw haar vlijt en kunde kan tonen.

Het festival zou lang geleden zijn ontstaan als een soort huwelijksmarkt voor ‘overgebleven’ meisjes. Moeders wilden hun dochters die de 21 gepasseerd waren aan de man brengen. Ze nodigden de jongemannen uit dorpen in de omgeving uit en zorgden dat hun dochters er op hun mooist uitzagen. De meisjes schonken de gasten brandewijn en er werd gezongen en gedanst. Tegenwoordig zijn de verbindingen tussen de dorpen veel beter dan vroeger en vinden ook Miao-meisjes wellicht hun partners via internet op hun smartphone, maar het festival is blijven bestaan en over de jaren alleen maar groter geworden.

Rijst eten

Nog altijd worden de gasten verwelkomd met bolletjes rijst en met rode eieren, symbool voor geluk en vruchtbaarheid. In het Engels wordt het festival ook aangeduid als ‘Sisters’ Meal Festival’ of ‘Eating Sisters’ Rice Festival’. De speciale ‘zusters-rijst’ die tijdens het festival wordt gegeten is heerlijk geurende en prachtig ogende kleefrijst in vijf kleuren: rood, geel, wit, blauw en neutraal.

De jongens uit andere dorpen komen het meisje van hun keuze vragen om zusters-rijst. Het meisje beantwoordt dit door de jongen een mandje of zakje te geven met kleefrijst, maar ook met een symbolisch voorwerp daarin verborgen. Knoflook, peper of één eetstokje is een beleefde afwijzing. Een bamboe naald betekent dat ze verder contact wil hebben. Knoppen van ceder, een rode bloem of twee eetstokjes wil zeggen dat ze een vaste relatie en misschien wel een huwelijk ziet zitten.

Dansen in cirkels

De meisjes dansen en zingen liefdesliederen. Er zijn danswedstrijden tussen groepen uit de verschillende dorpen rond Shidong. De zangers en dansers worden begeleid door trommelaars die op de traditionele Miao drums de maat aangeven en door fluitisten die de van bamboe gemaakte lusheng bespelen. Een van de hoogtepunten is de cirkeldans, waarbij de meisjes en jongens in lange rijen om elkaar heen dansen.

Soms zijn er ook drakendansen, bootraces op de rivier of stierengevechten te zien tijdens het festival.

Data

De data van het Zusters Festival zijn ieder jaar anders omdat ze door de maankalender worden bepaald. In 2018 is het festival van 30 april tot 2 mei, in 2019 19-21 april, in 2020 7-9 april. Het festival trekt veel bezoekers van elders, van binnen en buiten China. Al maanden tevoren zijn de hotels in Kaili en elders volgeboekt en zijn er nauwelijks nog Engelstalige gidsen te vinden.