ZOEKEN:

Mausoleum van Mao in Beijing dicht tot september

Midden op het Tian’anmen Plein in Beijing staat het Mausoleum voor Mao Zedong, de in 1976 overleden leider van China. Meer dan 40 jaar na zijn dood trekt het mausoleum nog altijd vele bezoekers, die bereid zijn om in de rij aan te sluiten om de ‘Grote Leider’ opgebaard in zijn glazen kist te zien liggen.

Mao Mausoleum onder renovatie

Dat zal het komende half jaar niet kunnen. Het mausoleum wordt 1 maart gesloten en zal zeer waarschijnlijk weer open gaan op 1 september, enkele dagen voor de sterfdag van ‘Voorzitter Mao’ op 9 september. Het is gebruikelijk dat het in 1977 gebouwde mausoleum in maart enkele weken dicht gaat voor onderhoud. Het was in 2007 voor het laatst dat hij zo lang dicht ging. Die lange duur heeft niet alleen te maken met renovaties aan het gebouw. Ook het gebalsemde lichaam heeft grondig onderhoud nodig, zo wordt gezegd, om er toonbaar uit te blijven zien.

Een bezoek aan het mausoleum is een bijzondere ervaring. Je moet eerst je tas en camera afgeven en dan aansluiten in de rij die meestal in beweging is. Sneller dan verwacht ben je binnen. Streng kijkende soldaten maken duidelijk dat het bezoek een serieuze zaak is. Je loopt in een redelijk snel tempo langs de glazen kist waarin hij ligt opgebaard. Het lichaam, de handen, het gezicht, ziet eruit alsof het bedekt is met een soort van coating van was. Onwerkelijk. Het is de plechtige manier waarop de Chinese bezoekers, vaak van buiten Beijing, hem bejegenen en het besef wat hij voor China heeft betekent die maken dat het bijzonder is om hem te hebben gezien. Dit is de man die leiding gaf aan de Partij die China wist te veroveren op de Nationalisten, die leiding gaf aan een socialistische revolutie met grote hervormingen maar ook met perioden van grotesk gebrek aan realisme en revolutionaire waanzin met veel slachtoffers als gevolg. Maar dat is lang geleden en voor veel Chinezen is hij geworden tot een bijna mythische figuur die de basis heeft gelegd voor het huidige China.

Dit jaar tot september geen duizenden die hem dagelijks bezoeken. Maar als u bent geïnteresseerd in zijn rol en betekenis, dan kunt u terecht in het naast het Tian’anmen Plein gelegen Nationale Museum. Daar treft u niet alleen vele hoogtepunten uit de rijke cultuurhistorie van China, maar ook een permanente expositie over de ‘moderne geschiedenis’ vanaf de Opium Oorlog in 1842 tot ongeveer 1980, en dan vooral de door de huidige partijleiding gesanctioneerde versie van de geschiedenis, de revolutionaire strijd waarin Mao Zedong een van de hoofdrollen speelde.