ZOEKEN:

Op Hainan is de badplaats Sanya in het zuiden de meest bekende bestemming, naast de hoofdstad Haikou in het noorden. Maar Hainan heeft meer te bieden. Hier een introductie van de steden en bezienswaardigheden in oost-, centraal- en west-Hainan.

Er zijn luchthavens in Haikou en Sanya. Over land was Hainan voor 2000 lastig te bereizen, maar inmiddels zijn er goede wegen. Daarnaast zijn er recent goede treinverbindingen. Er zijn snelle treinen (minder dan 2 uur reistijd) via de oost-route (Haikou-Dongfang-Sanya) en via de westroute (Haikou-Meilan-Wenchang-Qionghai-Wanning-Lingshui-Sanya). Daarnaast zijn er treinen die wat vaker stoppen. Zie de kaarten onder.


Wenchang 文昌

Wenchang ligt in het noordoosten van Hainan, 75 km van Haikou. Het is zowel een stad als een stadsgewest.

De Confucius Tempel (孔庙, Kongmiao) is een van de oudste bouwwerken op Hainan. Hij dateert uit 1048, maar is naar de huidige locatie verplaatst in 1375. Het is een prachtig bewaard gebleven tempel in traditionele stijl, met natuurlijk een standbeeld van Kong Fuzi (Confucius), kalligrafie geschreven door Chinese keizers, herdenkingstabletten en portretten van 72 leerlingen van Confucius. Men komt hier in de zoektocht naar wijsheid en kennis; vel scholieren en studenten branden er wierook voor belangrijke examens.

Het Song Voorouderlijke Huis 宋氏祖居, Songshi Zuju) ligt 40 km ten noordoosten van Wenchang. Hier komt de beroemde familie Song vandaan. Deze rijke familie die woonde in Pudong (Shanghai) leverde Song Qingling (1893-1981), de echtgenote van Sun Yatsen, die na 1949 de kant van de Volksrepubliek koos; Song Meiling (1898-2003), de echtgenote van Chang Kaishek; en Song Ailing (1888-1973), de echtgenote van H.H. Kung, in de eerste helft van de 20e eeuw de rijkste man van China en de minister van financiën van de Guomindang. De residentie werd in 1985 gerestaureerd en in 1988 werd er de Song Qingling Exhibition Hall aan toegevoegd.

In het zuiden van Wenchang is de Coconut Grand View Garden (椰子大观园, Yezi Daguanyuan). U ziet er in- en uitheemse kokospalmen.

Qionghai 琼海

Qionghai is een stad en stadsdistrict van zo’n 100.000 inwoners, 110 km ten zuiden van Haikou in het oosten van Hainan. Het bestuurscentrum wordt ook wel aangeduid als Jiaji (嘉积). De stad ligt aan de Wanquan-rivier, die ontspringt in de Wuzhishan en bij Bo’ao uitmondt in de zee..

In het zuiden van Qionghai-stad zijn de Rode Vrouwen Brigade Herdenkingstuinen (红色娘子军纪念, Hongse Nianzijun Jinian). Het park is gewijd aan de volledig uit vrouwen bestaande brigade van het Rode Leger dat heldhaftig vocht tegen de Nationalisten. Het geromantiseerde verhaal vormde de basis voor een roman, films en een tijdens de Culturele Revolutie (1966-76) vaak opgevoerde ‘revolutionaire opera’.

Voor degenen die flink actief willen zijn is er de Baishi Ridge (白石岭, Baishiling), 15 km ten zuidwesten van Qionghai. Er gaat een kabelbaan naar boven (328m), maar er gaat natuurlijk niets boven een flinke klim over de paden en trappen. Het is zelfs mogelijk voor getrainde klimmers om de rotswand te beklimmen.

In het havenstadje Tanmen (潭门), 20 km ten oosten van Qionghai, is in 2018 het prestigieuze Museum van de Zuidchinese Zee (海南南海博物馆, Hainan Nanhai Bowuguan) geopend. Het is gewijd aan de cultuurgeschiedenis, natuur en geografie van de Zuidchinese Zee (Nanhai) en het verkeer tussen landen via de ‘Maritieme Zijderoute’. Er zijn diverse tentoonstellingshallen en er worden meer dan 70.000 artefacten getoond.

In Bo’ao (博鳌), 20 km ten zuidoosten van Qionghai, komen de Wanquan-, Jiuqu- en Longgun-rivier samen en monden uit in de Zuidchinese Zee. Tussen de rivieren liggen drie eilanden: Dongyu, Shapo en Yuanyang. Behalve visserij leeft de bevolking van landbouw. Het landschap is er fraai. Al tijdens de Song was Bo’ao een vissersnederzetting. In de Ming ontwikkelde het zich tot een stadje. Het bleef tot 2000 een kleine vissersnederzetting. In 2002 was er een bestuurlijke herindeling waarbij het Bo’ao stadsdistrict werd gevormd.

Bo’ao heeft een 8,5 km lang zandstrand, het Bo’ao Jade Belt Beach, langs zowel de kust als de Wanquan-rivier.

In 2012 is het Bo’ao Forum For Asia (博鳌亚洲论坛永久会, Bo’ao Yazhou Luntan Yongjiu Hui) geopend. Het Forum is de plek waar Aziatische landen hun gezamenlijke ontwikkeling bespreken.

Het Bo’ao Courtyard Of Eastern Culture (博鳌东方文化苑, Bo’ao Dongfang Wenhua Yuan) is gebouwd in de stijl van een boeddhistische tempel en staat op de plek waar vanaf 748 een tempel stond. Nu is het deel van de Boao Forum for Asia. Er is een mooie tuin met lotusvijvers.

In Bo’an zijn diverse heetwaterbronnen. Dat was de basis voor Bo’ao Water City (博鳌水城旅游景区, Bo’ao Shuicheng Luyou Jingqu). Het water is ca. 70°C heet en bevat allerlei heilzame mineralen.

Wanning 万宁

Wanning ligt aan de oostkust, 165 km ten zuiden van Haikou en 123 km ten noordoosten van Sanya. Het is het centrum van het gelijknamige stadsdistrict en heeft ca. 70.000 inwoners. Wanning heeft een meer dan duizend jaar oude geschiedenis en is bekend om zijn fraaie tropische landschap.

Circa 4 km ten oosten van Wanning ligt de Dongshan (东山), bekend om de grote en bijzondere rotsformaties. De Dongshan is 184 meter hoog en het gebied omvat circa 10 km². Er is een kabelbaan naar de top, die een prachtig uitzicht biedt. Een van de belangrijkste plekken op de berg is waar de Jade Keizer de bron aanwees voor de monniken die er toen een tempel bouwden.
Er zijn in het gebied diverse tempels, de oudste gebouwd tijdens de Tang (618-907). De boeddhistische Chaoyin Tempel werd oorspronkelijk gebouwd tijdens de Song (960-1127). De tempel is in de loop der jaren gerepareerd en gerenoveerd en is een prachtig voorbeeld van Chinese architectuur.

In Xinglong, 25 km ten zuidwesten van Wanning, werd in 1952 de Xinglong Overzeese Chinezen Boerderij gevestigd. In die tijd keerden vele Overzeese Chinezen terug naar China, om het land te helpen opbouwen, en vanwege vervolging of discriminatie elders (o.a. in Indonesië). Er werden allerlei vruchten en gewassen verbouwd en er was ook een onderzoekscentrum voor tropische planten. Nu zijn de Xinglong Tropische Botanische Tuinen 兴隆热带植物园, Xinglong Redai Zhiquyuan) in het populaire Xinglong Hot Springs Gebied tevens een bezienswaardigheid. Er groeien meer dan 2.300 soorten planten.
Een speciaal gedeelte vormt de Xinglong Tropische Medicinale Botanische Tuin (兴隆热带药用植物园, Xinglong Redai Yaoyong Zhiquyuan). Het werd in 1960 gesticht om onderzoek te doen naar planten en kruiden die worden gebruikt in de Chinese traditionele geneeskunst.

Lingshui 陵水

Het Lingshui Autonome Li District ( 陵水黎族自治县, Lingshui Lizu Zizhixian) ligt in het zuidoosten van Hainan. De stad Lingshui ligt 75 km ten noordoosten van Sanya.

Het ‘Boundary Island‘ (分界洲岛, Fengjiezhou Dao) ligt 20 km ten noordoosten van Lingshui, in de Riyue Baai, even buiten de kust. Het is een mooi tropisch eiland met stranden, u kunt er duiken, het koraal bewonderen en zwemmen met dolfijnen. U bereikt het per boot vanuit het plaatsje Fenjiezhou, en dat ligt niet ver van Lingshui (陵水), een stop op de hs-lijn tussen Haikou en Sanya.

Het vissersdorp Xincun (新村) ligt 25 km ten zuidwesten van Lingshui (en 65 km ten oosten van Sanya). Het dorp werd voor 1949 voornamelijk bewoond door de Danjia (家). Ze zijn elders in China (en Hongkong) beter bekend onder de Kantonese naam Tanka en worden ook wel de ‘bootmensen’ (of ‘zee-zigeuners’) genoemd, die zouden afstammen van de Baiyue-minderheid. Ze waren en zijn soms nog herkenbaar aan de grote hoeden die de vrouwen dragen. Nog altijd leven er honderden Danjia-families op boten en drijvende huizen met vaak rode daken in de Xincun Haven. Het is mogelijk een boottochtje te maken, maar u ziet ze ook liggen als u gebruik maakt van de meer dan 2 km lange kabelbaan, vanwaaruit u een fraai uitzicht heeft, tussen Xincun en Nanwan.

Het Nanwan Apen-eiland (南湾猴岛, Nanwan Houdao), vlakbij Xincun, is bereikbaar per boot of kabelbaan. Nanwan is eigenlijk een schiereiland, met kokospalmen, zandstranden, koraalriffen en het is een in 1965 gesticht natuurreservaat voor (meer dan 1000) makaken (Macaca mulatta, oftewel resusaap).

Het Miao-dorp Yetian (椰田古寨景区, Yetian Guzhai Jingqu) ligt 25 km ten zuidwesten van Lingshui (en 49 km van Sanya). De Miao wonen hier in hun traditionele paalwoningen in een gebied met bergen, rivieren en palmbossen. Het dorp is ingesteld op toeristen. U kunt er kennismaken met het handwerk, o.a. zilverwerk en borduurwerk, en met de Miao zang en dans.

De Clearwater Bay (清水湾区, Qingshuiwan) ligt 27 km ten zuidwesten van Lingshui (55 km van Sanya) aan de zuidkust van Hainan. Het is een strook mooi en fijn zandstrand van 10 km met op sommige plekken rotsen in de zee. Het water is er helder en het is een goede plek om te duiken of te snorkelen.

Er zijn ook enkele luxe resorthotels en het is er veel rustiger dan in Sanya. Vlakbij is tropisch regenwoud, waar u trektochten kunt maken.

Baoting 保亭

Baoting is het bestuurscentrum van het Baoting Li & Miao Autonome District (保亭黎族苗族自治县, Baoting Lizu Miaozu Zizhixian). Er wonen circa 160.000 mensen.

Het Seven Fairy Mountain Hot Spring National Forest Park (七仙岭温泉国家森林公园, Qixianling Wenquan Guojia Senlin Gongyuan) ligt 12 km ten noorden van Baoting, op de Qixian Berg. Zeven steile pieken gaven het zijn naam. Je kunt er een mooie trektocht maken. Na enkele uren komst het meest lastige stuk, de 200 meter lange klim naar de top. De hoogste piek is 1107 meter. Het Nationale Bospark herbergt meer dan 5000 soorten bomen en planten en meer dan 500 soorten wilde dieren, waaronder makaken, beren en pythons.

De Betelnoot Vallei (槟榔谷, Binglanggu) ligt 40 km ten zuiden van Baoting en 30 km ten noordoosten van Sanya. Vanouds staan er in de vallei veel betelnotenbomen. In de vallei is het Binglanggu Li & Miao Cultuurpark. In het Culturele Erfenis-dorp staat de weefkunst van de Li centraal. In het Li-dorp Ganza vindt u het Totem Museum, het Tatoe Museum en maakt u kennis met het dagelijkse leven en de cultuur van de Li. Er is ook een Miao-dorp, waar u kennis maakt met de dansen en het maken van batik. De dorpen zijn gecommercialiseerd, u kunt er shows zien met muziek en dans en het lokale voedsel proberen, de Shanlan rijstwijn proeven en deelnemen aan de bamboestakendans.

Iets ten noorden van Binglanggu is het Yanoda Regenwoud (呀诺达雨林文化旅游区, Yanuoda Yulin Wenhua Luyouqu). U kunt in het park o.a. een trektocht maken langs de waterstroom en watervallen, de romantische Regenboogbrug oversteken en je aan je oren laten trekken door lokale minderheidsmeisjes, of over het bos vliegen hangend aan een zip-line.

Het stadje Mao’an (毛岸) ligt 24 km ten noordwesten van Baoting en 15 km ten zuidoosten van Wuzhishan-stad. Er wonen zowel Han-chinezen, als Miao. De Miao wonen vooral in het zuiden, in het dorp Doushuihe (陡水河村). Het was in de negentiger jaren van de vorige eeuw een van eerste minderhedendorpen dat open was voor toeristen, nu is het weer ‘off the beaten track’.

Wuzhishan 五指山

Wuzhishan-stad (五指山市) is de hoofdstad van het gelijknamige stadsgewest. Er wonen circa 110.000 mensen. Wuzhishan-stad ligt 85 km ten noorden van Sanya. De stad werd voorheen ook als Tongza aangeduid. Hij ligt in een bergachtige omgeving en is tegen een heuvel gebouwd, waardoor er nogal wat hoogteverschil is.

Aan de oostzijde van Wuzhishan-stad is het Chinese Minderheden Cultuursdorp (中华民族文化村, Zhonggua Minzu Wenhua Cun), waar toeristen kunnen kennismaken met de cultuur van de Miao en de Li.

Even ten noorden van Wuzhishan-stad staat de Taipingshan Piek (太平山瀑布, Taipingshan Pubu).

Circa 27 km ten noordoosten ligt het gebied van de Vijfvingerberg (五指山, Wuzhishan), die ook de stad en het gewest zijn naam heeft gegeven. De vijf vingers zijn de vijf pieken, waarvan de hoogste reikt tot 1867 meter. Ze zijn vaak in mist en wolken gehuld.

Ten westen van de berg is het Wuzhishan Natuurreservaat (五指山国家级自然保护区, Wuzhishan Guojia Ji Ziran Baohuqu).

Het Wuzhishan Tropische Regenwoud Natuurgebied (五指山热带雨林风景区, Wuzhishan Redai Yulin Fengjingqu) ligt aan de zuidzijde van de berg. Het biedt prachtige vergezichten met heuvels en tropisch regenwoud, tropische bloemen, fruit, wilde theebomen, orchideeën, krachtige waterstromen waarop u kunt raften en enkele traditionele Li-dorpen.

Wat verder oostwaarts is de plek waar je in de Maoyang-rivier door een kloof kunt raften (五指山大峡谷漂流, Wuzhishan Daxiagu Piaoliu).

Qiongzhong 琼中

Qiongzhong is een stad en het centrum van het Qiongzhong Autonome Li en Miao District ( 琼中黎族苗族自治县, Qiongzhong Lizu Miaozu Zizhixian), dat ligt in het midden van Hainan. Qiongzhong telt ongeveer 200.000 inwoners, waaronder veel Li en Miao.

Tunchang 屯昌

Tunchang is een stad en stadgewest in het midden van Hainan, met ca. 270.000 inwoners. Tunchang ligt 90 km ten zuiden van Haikou, 55 km ten westen van Qionghai, 50 km ten noorden van Qiongzhong en 205 km ten noorden van Sanya.

De belangrijkste bezienswaardigheid in Tunchang is het Fragrance Hill Park (梦幻香山芳香文化园, Menghuan Xiangshan Fanxiang Wenhuayuan), aan de noordzijde van de stad. Het is een landbouwcultuurpark, waar bezoekers kunnen genieten van de bloemen die er worden gekweekt en van geurige gewassen als limoenbomen, vanilleplanten etc. Bezoekers kunnen hun eigen parfum maken, genieten van een maaltijd met lokale ingrediënten of selfies maken voor de Kristallen Kapel of het Gouden Mansion.

Ding’an 定安

Ding’an ligt 50 km ten zuiden van Haikou en 53 km ten noorden van Qinghai. In het district wonen circa 300.000 mensen.

Het Wenbifeng Pangu Gebied 文笔峰盘古文化旅游区, Wenbifeng Pangu Wenhua Luyouqu) ligt 17 km ten zuiden van Ding’an, op de helling en aan de voet van een berg. De berg zou zijn gemaakt van de neusbrug van Pangu, de legendarische schepper van China. Hij geldt dan ook als een heilige berg en de mensen komen er bidden voor een lang leven. Er zijn diverse historische bouwwerken te zien.

Zo’n 30 km ten zuiden van Ding’an zijn Nongken Wanjiaguo Tropische Botanische Tuinen 农垦万嘉果热带植物园, Nongken Wanjiaguo Redai Zhiwuyuan). U ziet er vele soorten prachtige en zeldzame tropische plantensoorten, kleurrijke bloeiende bloemen en rijpende tropische vruchten, zoals stervrucht, jujube, guave, jackfruit, mango, lychee, ramboetan, wasappel, drakenfruit, banaan, peper, betelnoot, rubber en nog veel meer fascinerende tropische plantensoorten.

Chengmai 澄迈

Chengmai ligt 50 km ten zuidwesten van Haikou. In de stad en het stadsdistrict wonen circa 560.000 mensen. Die worden relatief oud. Dit ondanks dat Chengmai een mijnbouwcentrum is.

Chengmai heeft een oude geschiedenis, het werd als Guoxian al in 110 vC genoemd. De oude stad heet Jinjiang (金江) en ligt ten noorden van de Nandu-rivier. In het noorden van Chengmai staat de Jinshan Tempel (金山寺).

40 km ten noorden van Chengmai (slechts 17 km ten westen van van het centrum van Haikou) is aan de noordkust van Hainan de Yongqing Tempel (永庆寺) te vinden. Het is een grote tempel, die dateert uit de Song, maar later is uitgebreid en in recente jaren geheel is gerestaureerd. Het is de grootste boeddhistische tempel in het noorden van Hainan. Er zijn vele beelden te zien en er komen veel bezoekers. In de buurt van de tempel zijn diverse hotels en watersportactiviteiten.

In Fushan, 20 km rijden ten noordwesten van Chengmai, is het Fushan Koffiecultuur Centrum (福山咖啡文化馆, Fushan Kafei Wenhuaguan). U ontdekt er de geschiedenis van de koffiecultuur op Hainan, loop door de velden en geniet van een kop milde koffie.

Op 26 km rijden van Chengmai (richting Haikou) is het Fuli Hongshuwan Mangrove Wetland (富力红树湾红树林湿地保护公园, Fuli Hongshuwan Hongshulin Shidi Baohu Gongyuan).

Lin’gao 临高

Lin’gao is een stad en district in het noorden van Hainan, 80 km ten westen van Haikou. Er wonen in het district circa 430.000 mensen.

12 km ten noorden van Lin’gao is aan de kust het Lin’gaojiao Liberation Park (临高角解放公园, Lin’gaojiao Jiefang Gongyuan). Dit is de plek waar het Volksbevrijdingsleger in 1950 landde om de macht in Hainan over te nemen van de Nationalisten.

Danzhou 儋州

Danzhou ligt 130 km rijden ten zuidwesten van Haikou.

Even ten westen van Danzhou zijn de Hainan Tropical Botanical Gardens (海南热带植物园, Hainan Redai Zhiwuyuan) te vinden. Deze botanische tuinen zijn al in 1958 aangelegd, in eerst instantie voor onderzoek. U ziet er vele soorten tropische bomen en struiken, maar ook waterplanten, bloemen, fruit en (medicinale) kruiden.

De Dongpo Academy (东坡书院, Dongpo Shuyuan) staat Zhonghezhen (中和镇) in het Danzhou Stadsgewest, 40 km ten noordwesten van de stad. De academie dateert uit 1089 en werd gebouwd ter ere van de grote dichter Su Dongpo, die ook bekend stond als Su Shi (Meester Su). Hij was het hoogste onderwijsinstituut op Hainan en hier werden jonge mannen opgeleid voor het Confuciaanse examensysteem. Een vijver met een brug leidt naar het Zaijiu Paviljoen, met een plafond met schilderingen over het leven van Su Dongpo. De binnenhof, de Zaijiutang (载酒堂), was de plek waar de dichter ooit doceerde en bijeenkwam met zijn vrienden. Daarachter is de Grote Hal, met de beelden van Su Dongpo en zijn zoon en een tentoonstelling van schilderijen en gedichten van zijn hand.

De Dongpo Academie is de combineren met het vissershavenstadje Baimajin (白马井), 58 km ten noordwesten van Danzhou, waar u heerlijke verse vis kunt eten. 5 km ten noorden van Baimajing zijn oude Zoutvelden (千年古盐田, Qiannian Gu Yantian) te zien.

Het Shihua Watergrotten Geologische Park (海南儋州石花水洞地质公园, Hainan Dan Zhou Shihua Shuidong Dizhi Gongyuan) ligt bij Bayi, 30 km ten zuidwesten van Dazhou, halverwege de route naar Changjiang. U kunt er allerlei geologische formaties zien en een boottocht maken door een deel van de grotten of de omgeving te voet verkennen.

Baisha 白沙

Baisha is het centrum van het Baisha Autonome Li District (白沙黎族自治县, Baisha Luzu Zizhixian). Het ligt in het middenwesten van Hainan. Het heeft geen verbindingen per snelweg of hogesnelheidstrein en is daardoor zeer authentiek gebleven. Zoals de naam al aangeeft wonen er veel Li. De totale bevolking is circa 180.000. Baisha is bekend vanwege de groene thee die er wordt verbouwd.

Ledong 乐东

Ledong in het zuidwesten van Hainan is het bestuurscentrum van het Ledong Li Autonome District (乐东黎族自治县, Ledong Lizu Zizhixian). Er wonen in het gebied van 2750 km² circa 500.000 mensen.

Dongfang 东方

Dongfang is een havenstad in het westen van Hainan en telt circa 200.000 inwoners; het gelijknamige stadsgewest 435.000. De stad wordt ook wel aangeduid als Basuo (八所).

Bij de Basuo Haven (八所港) is het Yulinzhou Natuurreservaat (鱼鳞洲自然风景保护区, Yulinzhou Ziran Fengjing Baohuqu) te vinden.

Changjiang 昌江

Het Changjiang Autonome Li District (昌江黎族自治县, Changjiang Lizu Zizhixian) ligt in het westen van Hainan. De hoofdstad wordt ook wel aangeduid als Shilu (石碌). In de buurt wordt ijzererts gewonnen. Er wonen circa 250.000 mensen in het district. Van Changjiang is het 55 km rijden naar Dongfang aan de kust.

https://www.sunnyhainan.com/haikou-wugong-temple-tour-guide/