ZOEKEN:

De Boeddha in Museum Volkenkunde

Boeddha-Thailand-MVL2016-(5)De Boeddha, van levensverhaal tot inspiratiebron, is een tentoonstelling in Museum Volkenkunde in Leiden die loopt tot 14 augustus. Daarmee haakt het museum handig in op de toenemende populariteit van het boeddhisme. Boeddha is hot. De Boeddha is de nieuwe tuinkabouter, zo lijkt het als je een willekeurig tuincentrum bezoekt. Het boeddhisme is, misschien wel meer dan een religie, een levensinspiratie voor velen in het westen aan het worden, een bron van spiritualiteit in een geseculeerde cultuur.

Op de tentoonstelling in Leiden zijn vele prachtige Boeddhabeelden en afbeeldingen te zien uit diverse landen. Opvallend zijn dan de verschillen. De oudste beelden zijn van Gandhara, tweeduizend jaar geleden een kerngebied van het boeddhisme in (wat je niet meteen zou verwachten) Pakistan. Er zijn Boeddha’s uit onder andere Thailand, Japan, Korea, China, Tibet, Tibet, India, Burma (Myanmar) en Indonesië te zien.

Rond de tentoonstelling zijn er allerlei activiteiten. Daaronder een Boeddhismeweekend op 19 en 20 maart. Twee dagen vol rondleidingen, lezingen, workshops zoals Mediteren en Kung Fu en muziek van DJ Kareem Raïhani. Bekende sprekers leggen o.a. uit wat het boeddhisme met Mindfulness te maken heeft en waarom échte boeddhisten niet mediteren.Ook voor kinderen zijn er volop activiteiten waaronder de instaprondleiding Boeddha binnenstebuiten en de workshop Yoga voor het gezin.

Meer informatie: De Boeddha

Over boeddhisme in China: boeddhisme