ZOEKEN:

WENZHOU 温州

De havenstad Wenzhou ligt aan de oostkust van China in het zuiden van de provincie Zhejiang, 670 km ten zuiden van Hangzhou. Wenzhou (de stadsprefectuur) heeft 9 miljoen inwoners (3 miljoen in de stad zelf). Wenzhou heeft banden met Nederland; veel Chinese Nederlanders komen uit Wenzhou.

Geschiedenis

Wenzhou zou in de 4e eeuw zijn gepland volgens de principes van de fengshui. Wenzhou was al tijdens de Song (960-1279) een belangrijke havenstad, toen voor de handel met Japan. In 1877 werd Wenzhou een verdragshaven en konden Westerse machten er handelen, maar dat kreeg nooit een grote vlucht. Wel was de missie er behoorlijk actief. Terwijl Shanghai eind 19e, begin 20e eeuw opkwam, zakte Wenzhou weg. Dat is ook de reden dat veel ondernemende mensen hun heil elders in de wereld gingen zoeken, o.a. in Nederland, Italië, Frankrijk en de USA. Pas sinds 1984, toen Wenzhou de status van Open Kuststad kreeg, is de stad in snel tempo gaan moderniseren en is de haven uitgebreid.

Tempels

Voor 1949 had Wenzhou meer dan 2000 boeddhistische en daoïstische tempels en kerken. Maar in 1958 werd de stad tot ‘atheïstische zone’ verklaard en religieuze gebouwen werden afgebroken of kregen een andere functie. Sinds de 80er jaren maakte de religie een herleving door. Er zijn nu zo’n 4.000 geregistreerde religieuze plekken in Wenzhou. Daarvan zijn de belangrijkste de Bao Gong (包公殿), de Guanji Tempel met daarnaast de Huang Vooroudertempel, en de relatief nieuwe Taiping Tempel. Er zijn ook veel kerken; meer dan 10% van de inwoners is christelijk en Wenzhou wordt wel eens het ‘Jeruzalem van het Oosten’ genoemd.

Wenzhou Museum

Het Wenzhou Museum is gewijd aan de lokale en regionale geschiedenis en het meest interessant is de collectie blauw-en-wit porselein.

Jiangxin Eiland

Jiangxin (江心岛, Jiangxindao) is een eiland in de Qu-rivier, ten noorden van Wenzhou. Het 7 ha grote eiland heeft een fraai landschap en er zijn enkele cultuurhistorische bezienswaardigheden. De in 1789 herbouwde Jiangxin Tempel bevat een pagode uit het begin van de 10e eeuw. Vlakbij is de grote Xingqing Tempel. De Wen Tianxiang Herdenkingshal uit 1580 is gewijd aan deze generaal en dichter uit de Song.   De Oost en West Pagodes bepalen het beeld van het eiland. De Oost Pagode uit 1141 is 28 meter hoog. De West Pagode uit de 13e eeuw is 32 meter hoog.

Jiushan Park

Het Jiushan Park (九山公园, Jiushan Gongyuan) is een klein park met een meer en een niet lang geleden gebouwde hoge pagode, de Jingguang Toren. Hij kan worden beklommen en dan heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Aan de noordzijde van het park staat de Yongguang Kerk en aan de zuidzijde de Miaoguo Tempel.

Jingshan Park

Het Jingshan Park (景山公园, Jingshan Gongyuan) ligt tussen het centrum en de Huichang-rivier. In het grote park vindt u de Wenzhou Dierentuin (温州动物园) en de Huguo Tempel (护国寺).

Sanyang Wetland Park

Hete Sanyang Wetland Park (三垟湿地, Sanyang Shidi) ligt in het zuidoosten van Wenzhou. Het bestaat uit een moerassig gebied van 13 km² met 136 eilanden en vele bruggen die hen verbinden.

Yandangshan

Wenzhou wordt omringd door bergen. De Yandang Bergen (雁荡山, Yandangshan) liggen ten noordoosten van Wenzhou. Het gebied bestaat uit de Nanyandang in het zuiden en de Beiyandang in het noorden. De 102 steile pieken, grotten en honderden watervallen bieden een fraai landschap. Het werd in 2005 door Unesco erkend als World Geopark. Bekende plekken zijn de Linfeng Pieken, met o.a. de Oude Monnik Rots, de Grote Draak Waterval met een verval van 190 meter, en de Spirituele Rotsen. Er zijn in Yandangshan 18 tempels en kloosters en grotten, soms gewijd tot grottempel, zoals de Guanyin Grot.

Nanxi-rivier

De Nanxi-rivier (楠溪江, Nanxijiang) stroomt door een pittoresk gebied ten noorden van Wenzhou. U kunt er mooie tochten maken op een bamboe vlot. Behalve schilderachtige landschappen treft u hier diverse traditionele dorpjes. De meest bekende zijn het 1200 jaar oude Furong (芙蓉), Cangpo (苍坡) en Yantou (岩头).

Baizhangji

Baizhangji ten zuidwesten van Wenzhou is een gebied dat bekend staat om zijn watervallen en meren. Hier kunt u ook het mooie stadje Wuyang bezoeken, met de Chengyibo Tempel.

Wuyanling

Het Wuyangling Natuurreservaat ligt ten noordwesten van Taishun. Het omvat 200 km² en biedt een divers landschap.

TOURS MET WENZHOU

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens