ZOEKEN:

大理喜林苑客栈 (Dali Xi Linyuan Kezhan)

Xizhou – Linden Centre

Het Linden Centre is een bijzondere accommodatie in Bai stijl in het dorp Xizhou, dat 20 km ten noorden van Dali ligt tussen het Erhai Meer en de Changshan Bergen.

In 2009 verkochten de Amerikaanse sinoloog en antiekhandelaar Brian Linden en zijn Chinees-Amerikaanse vrouw Jeane hun huis in de VS om het te investeren in Xizhou in het prachtige Bai-stijl mansion dat vroeger toebehoorde aan de welvarende handelaar Yang Pinxiang. Het huis was in de zestiger en zeventiger jaren onderkomen voor officieren van het Volksbevrijdingsleger, die het hadden beschermd tegen Rode Gardisten die in de Culturele Revolutie het ‘feodale’ huis wilden vernietigen.

Het was uniek dat buitenlanders een historisch monument met een A-status konden gaan beheren. Ze restaureerden de mansion en maakten er een cultureel centrum van. Er worden onderwijsprogramma’s geboden op de gebieden van schilderkunst, antiek, fotografie en taal. Maar zijn doel is ook om onderzoek naar de lokale cultuur te stimuleren. Linden had sinds 2004 gezocht naar de perfecte lokatie. De mansion heeft een oppervlakte van 20.000 m² en is een prachtig voorbeeld van de traditionele Bai architectuur.

Nu herrijst het in zijn oude glorie en Linden hoopt dat zijn project een uitstraling heeft naar de ontwikkeling van het 3000 mensen tellende dorp Xizhou, een ontwikkeling met respect voor de authentieke lokale cultuur. De restauratie was ingewikkeld, want de oude basisstructuren van de mansion mochten niet worden aangetast, terwijl er wel moderne faciliteiten moesten komen.

Het Linden Centre bestaat uit vier binnenhoven en fraai aangelegde tuinen met vijvers, bloemen, bamboe en eeuwenoude beelden. Er zijn 14 gastenkamers. Het zijn tweepersoonskamers, die zijn ingericht met lokaal gemaakte meubels, bedden met westerse stijl matrassen en voorzien van allerlei gemakken een bureau met telefoon, draadloos internet, theeset en een badkamer met haardroger. De kamers zijn allemaal verschillend.

Het Linden Centre mikt vooral op gasten die langer willen blijven en deelnemen aan een cursus. Maar er zijn ook mogelijkheden voor een kort verblijf, vanaf 3 nachten. Er kan van alles worden gedaan. Dat varieert van taijiquan lessen in de ochtend, bezoeken aan een indigo textielwerkplaats of een daoïstistische tempel, zelf een Engelse les geven op een lokale school, even tot jezelf komen in de Zen tuin, of kennis nemen van de lokale cultuur en architectuur.

Het centrum heeft twee restaurants, een meer open Westers en een meer besloten Chinees restaurant. Het ontbijt is een Westers buffet. Er is ook een café met een terras op een binnenhof, waar u terecht kunt voor een kop koffie, thee of iets sterkers. Andere faciliteiten zijn een conferentieruimte, een bibliotheek, een kunstgalerie, een klein museum over de lokale architectuur, een games room en overal draadloos internet.