ZOEKEN:

WEISHAN 巍山

Weishan is een mooi stadje met nauwe straten en vele huizen met houten gevels. Weishan ligt op 1700 meter hoogte, heeft 20.000 inwoners en ligt in Yunnan in het zuidwesten van China, 54 km ten zuiden van Dali. Het is ook een district, officieel het Weishan Yi en Hui Autonome District (巍山彝族回族自治县), dat valt onder de Dali Prefectuur.

Nanzhao Zhen

Weishan ligt in het berggebied van de Ailao en de Wuliang. Het heeft een lange geschiedenis en was in de 8e eeuw het centrum van het Nanzhao Rijk. Daarom wordt het oude centrum, ook nu nog, ook wel Nanzhao Zhen (南沼镇) genoemd. Weishan was ook een stop op de oude Theeroute. De stad gold als regionaal centrum van cultuur en is trots op de vele succesvolle examenkandidaten die in de loop der eeuwen hiervandaan kwamen. In 1856–1873 leidde Du Wenxiu vanuit Weishan de ‘Panthay Opstand’ van de islamitische Hui in Yunnan tegen de Manzu Qing-keizers.

Vanaf 1390, tijdens de Ming (1368-1644), was Weishan een volgens dambordpatroon ontworpen stadje. Daarvan resteren diverse tempels en andere historische gebouwen, waarvan de Gongcheng Stadstoren (拱辰楼, Gongchenglou) het meest bijzonder is. De uit 1390 daterende Gongchanglou heeft een stenen basis en op de toren staat een houten paviljoen, vanwaar u uitzicht heeft over de stad. In de avond wordt de toren uitgelicht met led’s. Van de Noordpoort loopt de hoofdstraat naar het zuiden en daaraan zijn nog vele gebouwen uit de Ming en Qing periodes overgebleven. In de avond en in de ochtend op de markt zijn er veel eetstalletjes te vinden.

In het zuiden van de oude stad is het Weishan Volkenkundige Museum (巍山民俗博物馆, Weishan Minsu Bowuguan) te vinden.

Weibaoshan 巍宝山

In Weishan leven volgelingen van diverse religies naast elkaar: boeddhisten, taoïsten, islamieten (Hui), katholieken en animisten. In het district zijn 104 taoïstische tempels, 85 boeddhistische tempels en 22 moskeeën. Vooral de taoïstische tempels op de hellingen van de 2500 meter hoge Weibaoshan  (11 km ten zuiden van het stadje Weishan) zijn beroemd om de fraaie muurschilderingen, in het bijzonder die in de Wenchang Gong en de Changchun Grot. De Weibaoshan zou de plek zijn waar het Nanzhao Rijk zou zijn ontstaan. Op de Weibaoshan en in de bossen rond Weishan leven vele soorten bijzondere vogels.

Weishan-Zhuomulang01Zhuomulang 琢木郎

Het Yi-dorp Zhuomulang ligt 22 km ten noorden van Weishan en 28 km ten zuiden van Xiaguan. Dit dorp is de bakermat van het Nanzhao Rijk (738-937) tijdens de Tang-dynastie. Hier kwam de koninklijke clan vandaan die van Nanzhou een machtig rijk in Yuannan maakte. De Yi hebben hun oude cultuur bewaard in hun animistische religie en in hun kunstnijverheid en in de bijzondere Dage collectieve dans met muziek van een bamboe blaasinstrument.

Donglianhua 东莲花

Het Hui-dorp Donglianhua (Oost Lotus Dorp) ligt 27 km ten noorden van Weishan. Het dorp wordt aan drie zijden door water omringd. Hier vestigden zich in de 13e eeuw een groep islamitische Hui (men zegt nazaten van de handelaren langs de Zijderoute), die een regiment waren in het leger van de Mongolen die toen Yunnan veroverden. Donglianhua was een stop op de Thee en Paarden Handelsroute. Er zijn nog veel gebouwen uit de Ming en Qing te zien. De drie grootste huizen van de familie Ma, rijke kooplieden, zijn nu het Karavanen Cultuur Museum. Er staat in het dorp de 500 jaar oude houten Donglianhua Moskee, een fraai voorbeeld van de synthese tussen islamitische en Chinese architectuur.

Huaqiao dorpen

In het district Weishan zijn in de vijftiger en zestiger jaren ook Overzeese Chinezen (Huaqiao) die terugkeerden naar China gehuisvest.

TOURS MET WEISHAN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens