ZOEKEN:
དགའ་ལྡན་སུམ་རྩེན་གླིང་
དགའ་ལྡན་སུམ་རྩེན་གླིང་
Baishuitai

SHANGRI-LA 香格里拉 (Xiānggélǐlā)

Shangri-La ligt in het Tibetaanse cultuurgebied en landschap, maar nog wel in de provincie Yunnan, ten noorden van Lijiang en Dali. Vanuit Lijiang is het circa 5 uur rijden. U rijdt door de uitlopers van de Himalaya noordwaarts geleidelijk het weidse Tibetaanse Plateau op: er zijn huizen te zien in Tibetaanse stijl en kuddes bruinbehaarde yaks.

Zhongdian-Songzhanling26-K2Tot 1997 heette de plaats Zhongdian (中甸).  De lokale overheid besloot in 1997 de stad om te dopen tot ‘Shangri-La‘. Hier zou het legendarische verloren paradijs Shangri-la zijn geweest. De Tibetanen noemen hun stad Gyalthang (རྒྱལ་ ཐང་རྫོང་) en de oude stad wordt in het Chinees daarom aangeduid als Jiantang (建塘). Shangri-La is de hoofdstad van de prefectuur Diqing (迪庆), daaronder valt ook het district Deqen (德钦), dat ten noordwesten van Shangri-la ligt. Diqing wordt ook aangeduid als Deqen, om de verwarring compleet te maken. Diqing (de prefectuur) heeft 350.000 inwoners, waarvan 33% Tibetanen en 28% Lisu.

Gyalthang / Dukezong

Shangri-la ligt op 3.200 meter en de nachten kunnen dan ook koud zijn. Het is opgedeeld in een Chinees en een Tibetaans gedeelte. Met name de Tibetaanse wijken in de oude stad Gyalthang (Dukezong (独克宗古城, Dukezong Gucheng) in het Chinees) zijn interessant om te bezoeken. Het heeft een geschiedenis van meer dan duizend jaar. Maar een groot deel van Gyalthang met zijn houten huizen is in januari 2014 verwoest door een dramatische grote brand. Dit deel is planmatig en met moderne voorzieningen zoals leidingen maar met de oude stijlelementen opnieuw opgebouwd. Een klein stuk van de oude stad is gespaard gebleven en nog authentiek. Volgens oude boeddhistische geschriften was er een verloren paradijselijke stad genaamd Shambala, die de vorm had van een lotus met acht bladeren. En dat is de vorm van Gyalthang, met de Schildpad Heuvel (Guishan) als lotus in het midden. Op de heuvel staat de Dafo Tempel.

Grote Boeddha Tempel

Boven de oude stad staat op een heuvel in het Guishan Park (龟山公园, Guishan Gongyuan) de Dafo Tempel (大仏寺, Dafosi). Vanaf de tempel heeft u een mooi uitzicht over de stad. Naast het klooster staat de grote goudkleurige gebedsmolen die in 1997 door de lokale regering is gebouwd vanwege de naamswijziging van Zhongdian in Shangri-la.

Yueguang Plein

Beneden de heuvel en aan de rand van de oude stad is het Maanlicht Plein (月光广场, Yueguang Guangchang) waar een foto-yak loopt en enkele stalletjes staan. In de avonden is het plein vaak uitgelicht, branden er vuren en zijn er soms optredens te zien.

Songzanlin Klooster

Circa 5 km buiten Zhongdian staat het Songzanlin Klooster (松赞林寺). De Tibetaanse naam is het Ganden Sumtseling Klooster (དགའ་ལྡན་སུམ་རྩེན་གླིང་). Het is het grootste Tibetaanse klooster in Yunnan en dateert uit 1679. Het behoort tot de Gelukpa (Geelkappen) Orde. Het omvat acht colleges. Er leven 700 monniken en lama’s (leermeesters) en u kunt er kennismaken met de fascinerende Tibetaanse religie.

Het klooster werd tijdens de Culturele Revolutie (1966-76) verwoest en is sinds 1983 opnieuw opgebouwd, maar wordt nog altijd uitgebreid en gerestaureerd. Het klooster ligt op een hoogte van 3.380m en is tegen een berg gebouwd. Het is een compleet dorp, met diverse huizen waarin de monniken wonen. Een deel van de huizen wordt gesponsord door familie, waardoor er binnen het klooster sociale verschillen blijven bestaan. Tussen de huizen staat een aantal tempels, soms gerelateerd aan een dorp of volk, zo is er bijvoorbeeld een tempel van de Naxi (uit Lijiang). Bovenin zijn de drie hoofdtempels. Zodra de zon doorbreekt knettert de gouden schittering van de daken.

Puda Cuo / Potatso

De omgeving van Zhongdian is prachtig. U kunt er heerlijk wandelen of paardrijden in de frisse berglucht. Het is ongeveer een half uur rijden naar het Puda Cuo Nationale Park (普达措国家公园, Pudacuo Guojia Gongyuan), Potatso in het Tibetaans. Bij de ingang zijn een groot bezoekerscentrum en een parkeerplaats. Hier moet u overstappen op een groene bus van het park. U rijdt naar boven door een fraai landschap en langs enkele Tibetaanse dorpen, tot een hoogte van 3700-3800 meter. In het gebied zijn diverse haltes met toiletten, en daar kun je steeds kiezen weer op de bus te stappen of over een houten voetpad te gaan lopen. De eerste halte is bij het 15 km² grote Shuodu Meer (属都湖, Shuduhu), op 3.705m hoogte. Daarna volgt het fraaie Bita Meer (碧塔海, Bitahai), dat ligt op 3.538m hoogte. Hier kunt u verder rijden met de bus, gaan lopen, of lopen in combinatie met een boottochtje. In het laatste geval is het ca. 1 km lopen langs het meer naar de steiger, dan 20 minuten varen over het meer en dan weer ca. 1-2 km lopen naar de halte daar. Het landschap is prachtig, met wetlands, rondlopende runderen en enkele yaks en paarden, en groene berghellingen, beneden loofbomen en struiken en boven naaldbomen.

Napa Meer

Ongeveer 8 km ten noorden van Shangri-La is de toegang tot het Napa Meer (纳帕海, Napahai) Natuurgebied. Het heeft een oppervlakte van 660 km² en wordt aan drie zijden omringd door bergen. Het is een moerassig gebied met een zeer diverse flora en fauna. U kunt er wandelingen en tochten te paard maken.

BaishuitaiBaishuitai

Circa 108 km ten zuiden van Shangri-La, op de oude weg naar Lijiang (u passeert het niet als u de hoofdweg neemt), liggen de Witte Water Terrassen (白水台, Baishuitai). Tegen de helling van de Habashan zijn enorme terrassen te zien, waarbij het lijkt dat de ondergrond witgeel marmer is, waar water overheen stroomt. Achter de terrassen is een voor de Naxi heilige bron en soms treft u hier een Dongba (sjamaan) aan. Als u uw route vervolgt richting Lijiang (nog 175 km) rijdt u vanaf het dorp Daju langs de Jinsha-rivier door de Tijgersprongkloof (zie Lijiang).

Omgeving van Shangri-la

Als u wat langer de tijd hebt kunt u vanuit Shangri-la de omgeving verder gaan verkennen. Het noorden van Yunnan heeft een prachtig berglandschap, doorsneden door de bovenlopen van rivieren zoals de Jinsha (de Yangtze) en de Lancang (in Vietnam de Mekong geheten).

Benzilan

Het Dongshuling Klooster, in het Tibetaans het Chongchongcuogan, ligt bij Benzilan (奔子栏), 77 km ten noorden van Shangri-La. Het klooster dateert uit 1667 en werd in 1985 herbouwd.

Deqen

Bij Deqen (德钦, Deqin), dat 175 km ten noorden van Shangri-La ligt, is de Feilai Tempel (飞来寺) te zien. Hij dateert uit 1641 en heeft veel Chinese stijlelementen. Hij wordt in het Tibetaans de Naka Zhashi genoemd en heet ook wel de Guibading Tempel. Bij de grote tempel komen Tibetanen eer bewijzen aan de heilige bergen. Voor de tempel is een bron waarvan het water zorgt voor jeugdigheid en lang leven, zo wil de overlevering. NB: het is een rit van 185 km vanuit Shangri-La.

Mingyong Gletsjer

Nog verder noordelijker, 15 km hemelsbreed en 41 km rijden van Deqen, is de Mingyong Gletsjer (明永冰川, Mingyong Bingchuan) te vinden. Hij ligt op 2700 meter hoogte op de voor lokale Tibetanen heilige, 6.740 met hoge Kawagebo-berg, de Meili Xueshan (梅里雪山) in het Chinees. De gletsjer is 5 km lang en 3 km breed. In de zomer vormt het smeltwater een meertje. Door de klimaatverandering slinkt de gletsjer de laatste jaren in een snel tempo. Op weg naar Mingyong kunt u een stop maken bij de Feilai Tempel, daar heeft u een mooi uitzicht op de Meili-bergen. U kunt vanaf het dorp Mingyong een trektocht te voet of op een paard maken om de gletsjer te zien. Onderweg passeert u de Taize Tempel en de Lotus Tempel.

Yubeng

Het Tibetaanse dorp Yubeng (雨崩) ligt 25 km ten zuidwesten van Deqen, 20 km ten zuiden van de Mingyong Gletsjer en aan de voet van de Meili Sneeuwberg. Het is een uitvalsbasis voor trektochten.

Cizhong

Cizhong (茨中) ligt 70 km ten zuiden van Deqen, aan de Lancang-rivier (de Mekong) op 2.200 meter hoogte en in een fraai berglandschap. Opmerkelijk genoeg staat er een Katholieke kerk (茨中天主教堂, Cizhong Tianzhu Jiaotang). Vanaf het midden van de 19e eeuw probeerden Franse missionarissen vanuit Vietnam Yunnan en ook Tibet te kerstenen en dit is een van de plekken waar tot op de dag van vandaag een katholieke gemeenschap is. De NOS bezocht tijdens kerst 2021 Cizhong, zie de rapportage. De missionarissen die via de Lancang Tibet wilden binnendringen ondervonden veel weerstand van de Tibetaanse lama’s, die hun religie en samenleving ondermijnd zagen. De priesters werden rond 1900 met geweld door de Tibetanen verdreven tot het veel lager gelegen Cizhong. Daar hielden ze stand en bouwden ze na 1905 deze kerk. In 1951 moesten ze China verlaten. De Tibetanen in Cizhong bleven overwegend katholiek. In 2008 kreeg de kerk weer officiële goedkeuring vanuit Beijing. Behalve het kruis is de nalatenschap van de Fransen dat er in Cizhong wijn wordt gemaakt! Er is ook de Shouguo Tempel en de lokale markt waar u Tibetanen, maar ook Lisu, Naxi en Han kunt ontmoeten. Vanwege de bouw van een dam werden dorpen bij Cizhong recentelijk ontruimd en werden mensen geherhuisvest in nieuwbouw in Cizhong.

Weixi

De plaats Weixi (维西) ligt in het Weixi Lisu Autonome District (维西傈僳族自治县, Weixi Lisuzu Zizhixian), 190 km rijden ten zuidwesten van Shangri-la en 199 km ten noordwesten van Lijiang. De Lisu zijn er 55% van de inwoners

Weixi ligt 215 km (5 uur rijden) ten zuiden van Deqen. Deze route volgt de bovenloop van de Mekong, in China de Lancang-rivier (澜沧江) geheten. Onderweg van Weixi naar Deqen passeert u de dorpen (na 46 km) Xiaoweixi (小维西), 43 km verder Tongle (同乐), 62 km verder Cizhong (茨中) en dan is het nog 70 km naar Deqen.

TOURS MET ZHONGDIAN (SHANGRI-LA)

14 dagen

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens