ZOEKEN:

LUGU LAKE 瀘沽湖

Het mooie Lugu Lake ligt circa 200 km van Lijiang in het noordwestelijke Ninglang District van de provincie Yunnan, op de grens met Sichuan.

Eind 2015 opende het vliegveld van Lugu, met verbindingen van en naar Kunming, Chengdu, Chongqing en Beijing. Dat heeft geleid tot veel meer toerisme in het gebied.

Lugu-Musuo01

Het meer heeft een ovalen vorm en bevat vijf eilanden. Het landschap van Lugu Lake verandert voortdurend gedurende de dag. In de ochtend geeft de opkomende zon een oranje gloed. Dan komt de zon hoger en werpen de bergen hun schaduw overr het water en krijgt het meer een jade-groene kleur. In de namiddag en tegen zonsondergang is het water kalm en oogt het meer donkergroen. Het meer is onbedorven door industrie en omringd door beboste heuvels.

Vijf eilanden

Het meer bevat vijf groene eilanden. Heiwawu ligt midden op het meer en hier leven diverse vogels. Nixi is het kleinste eiland. Het is niet meer dan een rots bedekt met mos. Andere eilanden zijn Liwubi en Lige. Behalve de eilanden zijn er drie schiereilanden.

Musuo 摩梭族

Het gebied van Lugu Lake is vooral bekend vanwege de Musuo. Dit volk (onderdeel van de Naxi die wonen in en rond Lijiang) hebben tot de dag van vandaag hun unieke matriarchale samenleving kunnen behouden. De vrouwen blijven in hun moederlijke huis wonen en kunnen een of meer, al dan niet tijdelijke, Axia (partners) hebben. Kinderen worden opgevoed door hun moeder terwijl ooms de mannenrol hebben. vererving vindt plaats via de vrouwelijke lijn.

Het is uniek dat deze familiestructuur in het patriarchale China is blijven bestaan. Het is door Westerse feministen soms omschreven als een ‘vrouwenparadijs’. Dat is natuurlijk onzin. De vrouwen van de Musuo werken hard op het land, in de handel en in huis en hebben veel verantwoordelijkheid. De mannen waren paardenfokkers of een groot deel van het jaar op weg met karavanen op de handelsroutes tussen het Chinese kernland en Tibet. Tegenwoordig is Lugu niet meer zo geïsoleerd en hebben ‘moderne’ invloeden ertoe geleid dat het Axia-systeem geleidelijk dreigt te verdwijnen.

Lugu Lake op Youtube[/YouTube]

TOURS MET LUGU LAKE

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens