ZOEKEN:

LINCANG 临沧

Lincang is een stad en stadsprefectuur in Yunnan in het zuidwesten van China. De stad ligt aan de Lancang-rivier. Door de prefectuur loopt de Kreeftskeerkring. De hoogte in de prefectuur varieert van 450 meter tot 3500 meter, de stad Lincang ligt op 1500 meter.

Cangyuan 沧源

Het Cangyuan Wa Autonome District (沧源佤族自治县; Canyuan Wazi Zizhixian) ligt bij de grens met Myanmar in het zuidoosten van de prefectuur, 180 km rijden van Lincang. In het enige decennia geleden nog zeer moeilijk toegankelijke Cangyuan liggen de Awa Bergen (阿瓦山), het woongebied van de Wa. Deze bevolkingsgroep gold tot in de vijftiger jaren van de 20e eeuw als ‘wild’ en was berucht vanwege het koppensnellen.

Het district Cangyuan heeft 160.000 inwoners. In het district en vooral de plaats Cangyuan (ook Mengdong (勐董) genoemd) wonen tegenwoordig diverse ‘nationaliteiten’. Natuurlijk Han-Chinezen, maar ook Dai, Yi, Lahu, Miao, Bai, Lisu en Hui.

De Guangyun Tempel 广允缅寺 (Guangyun Miansi) in de plaats Cangyuan is een fraaie tempel in Burmese stijl en is gebouwd in 1828.

In Menglai, een dorp even ten noorden van Cangyuan kunt u de Wuyuan Rotstekeningen (沧源崖画, Wuyuan Yahua) zien.

Wengding 翁丁

Om de buitenwereld kennis te laten maken met de cultuur en gewoonten van de Wa, is het 600 jaar oude Wa-dorp Wengding tot bezienswaardigheid ontwikkeld.

 • WA

  De Wa leven in China, Burma en Thailand. In China omvat deze etnische group bijn 400.000 mensen, waarvan de meesten wonen in het zuiden van Yunnan, in de districten Cangyuan en Ximeng. Tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw was hun bestaan gebaseerd op brandbouw (slash-and-burn landbouw).
  Wa langhuis Het stamhoofd, tevens priester van een groep Wa, woont in een groot houten huis. Op de deur staan reliëfs van dansende naakte mannen.
  Wa houten trommel Voor de Wa is de grote houten trommel een medium om met de goden te communiceren. Nog altijd wordt de trommel geslagen tijdens festivals.
  Buffels Bij belangrijke gebeurtenissen wordt in een uitgebreide ceremonie een buffel geslacht. De kop met de horens wordt aan de muur gehangen en hoe meer buffelkoppen hoe machtiger en welvarender de familie is.
  Vrouwenhaar De Wa meisjes en vrouwen dragen lang haar. De Wa hebben een speciale haardans, waarbij de meisjes hand in hand zingen en dansen en hun haren laten wapperen. Deze dans is het symbool dat ze een jonge vrouw zijn geworden. Als een jongen en meisje elkaar leuk vinden dan laat de jongen zijn haar kammen en geeft hij haar kadootjes zoals een mooie kam, een zilveren armband of oorringen.

Yunxian 云县

Circa 85 km ten noorden van Lincang ligt de stad Yunxian (ook wel Aihua (爱华) genoemd), tevens het centrum van het gelijknamige district in de prefectuur Lincang. De Lancang-rivier (in Vietnam de Mekong genoemd) stroomt door het district dat ligt op een hoogte van 1100 meter. Yunxian is een knooppunt in het verkeer in de dit deel van Yunnan.

TOURS MET LINCANG

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens