ZOEKEN:

LIJIANG 丽江

Lijiang ligt in het noorden van de zuidwestelijke provincie Yunnan, op een hoogte van 2400 meter. Het gebied in de uitlopers van de Himalaya is altijd moeilijk toegankelijk geweest maar tegelijk was het een belangrijke plaats op de oude karavaanroute naar Tibet. Vooral de oude stad (Dayan) is prachtig en staat niet voor niets op de lijst van Werelderfgoederen. Ook de omgeving van Lijiang is erg mooi. Lijiang is bereikbaar per vliegtuig vanuit Kunming en over de weg vanuit Dali of Shangri-La.

Lijiang-SW2005-217Lijiang is het centrum van het Naxi-volk. De mannen staan vanouds bekend als uitstekende paardenfokkers, maar het meest bijzonder aan de Naxi zijn toch wel hun familieverhoudingen: het zijn de vrouwen die de touwtjes in handen hebben, in het huishouden en op de markt. Het erfrecht gaat via de jongste dochter. In de steden is dit in de loop der tijd veranderd en hebben de Naxi de op mannen gebaseerde familiestructuur overgenomen. Dit gebeurde mede onder invloed van de priesters/sjamanen: de Dongba (de `intelligenten’). Zij beheersten het speciale pictogrammenschrift en traden op als middelaars met de goden. De Naxi zijn Boeddhisten, maar hun religie heeft veel overeenkomsten met de pré-boeddhistische Bon-religie uit Tibet.

Dayan

In het oude centrum Dayan (大研古镇) wonen de Naxi dicht opeen in stenen hofjeswoningen. De aardbeving van 1996 heeft hier veel schade aangericht, maar daarvan is nauwelijks meer iets te zien; veel huizen zijn hersteld of herbouwd in oude stijl. Opvallend is het kunstige houtsnijwerk in de panelen, deuren, kozijnen en meubels. Door de oude stad stromen kanaaltjes met opvallend helder water. Op de markten wordt door de vrouwen druk gehandeld.

Heilong Park

In het noorden van de Lijiang ligt de Zwarte Draken-vijver (黑龙潭, Heilongtan). Dit meertje biedt bij helder weer een schitterend vergezicht op, met een pittoresk bruggetje, paviljoens en op de achtergrond de met sneeuw bedekte toppen van de Jadedraak Sneeuwberg. In het aangename park ziet u verder enkele voormalige tempelgebouwen (van de Fuguo Lamaserie).

Dongba Museum

Aan de rand van het park is het Dongba Museum (丽江市博物院寨, Lijiangshi Bowuyuan Zhai) te vinden. U vindt er voorbeelden van het bijzondere pictografische schrift en allerlei voorwerpen die de Dongba-priesters gebruikten in hun rituelen.

Baisha

Lijiang-Baisha-DrHo-K2014-(Lijiang is een prachtig wandel- en fietsgebied en het is zeker aan te raden de omgeving te gaan verkennen. Wellicht passeert u dan het mooie dorp Baisha (白沙). Daar woonde tot zijn overlijden in 2018 de in deze streek wereldberoemde kruidendokter Ho, die zichtbaar genoot van de grote aandacht van buitenlandse reizigers. Zijn thee en kruiden bieden genezing voor iedere kwaal. Dr. Ho is nu vereeuwigd in een standbeeld en zijn zoon zet de zaak voort. In Baisha staat ook kleine, oude Grote Schat Tempel, die zich kenmerkt door 6 eeuwen oude, bijzondere, mystieke schilderingen.

Shuhe

Het oude stadje Shuhe (束河古镇) ligt 4 km ten noordwesten van de oude stad Lijiang, verscholen tussen het groen aan de voet van de Jadedraakberg. Shuhe is een fraai bewaard gebleven plaats aan de oude theeroute en is door Unesco erkend als belangrijk onderdeel van het Lijiang Werelderfgoed. Shuhe was een van de eerste nederzettingen van de Naxi. De 30 meter lange Sifanglu is de hoofdstraat. Aan het eind is de Drakepoel, een diepe vijver gevoed door waterbronnen en gevuld met vis. De 25 meter lange en 4 meter hoge stenen Qinglong Brug dateert uit de Ming-dynastie (1368-1644) en wordt beschouwd als een van de mooiste bruggen in de regio van Lijiang. Het Sansheng Paleis is een oude tempel boven de Drakepoel en vanhier heeft u een mooi overzicht over Shahe.

Tempels

Rond Lijiang ligt een aantal tempels die een bezoek waard zijn. Het Jadepiek Klooster (玉峰寺, Yufengsi) is fraai gelegen op een bergrug, 11 km ten noorden van Lijiang. De Tempel van de Universele Redding (福国寺, Fuguosi) ligt 5 km ten noordwesten van Lijiang, maar is alleen bereikbaar via steile paden en trappen. De ruïnes van de Cultuurpiek Tempel (文峰寺, Wenfengsi) liggen 9 km ten zuiden van Lijiang.

Jadedraak Sneeuwberg

Dominerend in het landschap rond Lijiang is de Sneeuwberg van de Jaden Draak (玉龙雪山, Yulong Xueshan). Met een kabelbaan kunt u omhoog tot 4.500 meter. Dan leidt een pad naar een hoger gelegen bergweide, de Yak Weide. Hier verzamelen zich in de zomer diverse minderheden, vooral ten behoeve van de Chinese toeristen die hier komen. Tegen een kleine vergoeding laten ze zich graag fotograferen. En het landschap is er ook erg mooi.

Yuhu

Het Naxi-dorp Yuhu (玉水) ligt 15 km ten noorden van Lijiang, aan de voet van de Jadedraakberg. De huizen zijn gebouwd van ‘apenhoofd-stenen’, een mengsel van natuursteen en leem. Het dorp ziet er mede daardoor nog zeer traditioneel uit. Een bezoek aan Yuhu is een aanrader. Het is bovendien mogelijk om vanuit Yuhu tochten te paard te maken op de hellingen van de Jadedraakberg. Te voet kunt u van Yuhu wandelen naar een meertje met een fraai uitzicht op de berg.

In Yuhu staat het Huis van Dr. Rock, de botanist die hier vanaf 1922 27 jaar lang woonde en die de flora van de regio onderzocht en ook de Naxi en hun cultuur, o.a. via het tijdschrift ‘National Geography’, beschreef en in beeld bracht. Zijn huis is te bezichtigen.

Naxi Muziek

Er zijn in Lijiang enkele gezelschappen die uitvoeringen geven van klassieke muziek, combinaties van de Naxi tradities en de invloeden van de Han-Chinezen. Het bekendste gezelschap wordt geleid door Xuan Ke, naast dokter Ho een andere lokale beroemdheid van Lijiang. Hij heeft met veel moeite de oude tradities met oude muzikanten nieuw leven ingeblazen. Hij vertelt tussendoor wat over de achtergronden en vooral ook over hemzelf.

Qiaotou-Tijgersprongkloof-LYangtze-bocht

Circa 70 km van Lijiang ligt het plaatsje Shigu (石鼓). Hier werd in 1548 een grote Tibetaanse invasiemacht verslagen. In 1936 staken Mao en de zijnen tijdens de Lange Mars hier de Yangtze-rivier over. Bij de Tiehong Brug is hier het Rode Leger Monument te zien. Shigu ligt aan de ‘eerste bocht’ van de Yangtze (长江第一湾), in de bovenloop van China’s langste rivier, die uiteindelijk bij Shanghai in de oceaan uitmondt.

Tijgersprong Kloof

Iets verder dan Shigu, circa 90 km van Lijiang, ligt het plaatsje Hutiaoxia. Van hier leidt een in de rotsen uitgehakte weg naar de beroemde Tijgersprongkloof (虎跳峡, Hutiao Xia). Na de Drie Kloven in de provincie Sichuan, is deze kloof de beroemdste van de Yangtze-rivier. Hij is een goede 16 km lang en 300 m diep. Op bepaalde plekken is de Yangtze zo nauw is dat volgens de overlevering een tijger erover zou kunnen springen. Het is indrukwekkend om te zien hoe het kolkende water zich door de nauwe kloof bulderend een weg zoekt. Als u Lijiang combineert met Shangri-La wordt de Tijgersprongkloof vaak onderweg bezocht. Het is ook mogelijk om een 2-daagse trektocht te maken door de kloof.

Wumu / Baoshan

Circa 115 (of via andere route 130) km ten noordnoordoosten van Lijiang ligt het dorp Wumu (吾木) in het district Baoshan (宝山乡). 35 km voor Wume passeert u het stadje Mingyin (鸣音), dan het Guole Reservoir (果乐水库) en daarna daalt u 12 km af in de vallei en bereikt Wumu.

In Wumu wonen ongeveer 300 Naxi families. De traditionele cultuur, inclusief de belangrijke rol van de Dongba (‘intelligenten’, sjamanen) is er nog altijd levend. Door de vallei loopt de Jinsha-rivier (bovenloop Yangtze-rivier). U kunt er mooie wandelingen maken en dorpjes als Siming en Mingwei bezoeken.

In de buurt van Wumu, 110 km van Lijiang, 33 km ten noorden van Wumu, ligt ook Baoshan ‘Stenen Stad’ (宝山石头城, Baoshan Shitoucheng), niet te verwarren met de stad Baoshan (保山市, Baoshanshi) ten zuidwesten van Dali. Het pittoreske dorp met zijn stenen huizen ligt op een grote rots nabij de Jinsha-rivier. Er wonen ongeveer 100 Naxi-families. Het is een eeuwenoud dorp langs de Thee en Paarden Route.

Het is ook mogelijk om van Yangzi Naoke (羊子脑壳) een trektocht van ca. 4 uur te maken naar Baoshan. U daalt dan af van 3000 naar 2500 meter en passeert diverse Naxi-dorpjes.

Van Wumu is het nog 175 km rijden naar het Lugu Meer, mocht u het willen combineren.

Liming

Het kleine stadje Liming (黎明) ligt 98 km rijden ten noordwesten van Lijiang, 43 km ten noorden van Shigu (en 100 km ten oosten van Weixi in Deqen). Het is het centrum van de Liming Lisu Autonome District (黎明僳僳族乡), een gebied met een mooie bergachtige omgeving. Er doorheen stroomt de Jinsha-rivier, de bovenloop van de Yangtze. U kunt er kennismaken met de Lisu-cultuur en mooie wandelingen maken, o.a. naar de Anqini-berg.

TOURS MET LIJIANG

14 dagen

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens