ZOEKEN:

XISHUANGBANNA 西双版纳 / JINGHONG 景洪

Xishuangbanna is een prachtig subtropisch gebied in het zuiden van Yunnan, aan de grens met Laos en Burma, met Jinghong als centrum. Het is botanisch een bijzonder gebied en er wonen vele volkeren waarvan de Dai (Thai) de grootste groep vormen. De Dai zijn ook te vinden in Thailand, Laos, Vietnam en Burma.

Xishuangbanna-Dai-dorp03-K1De Dai zijn de belangrijkste bevolkingsgroep in Xishuangbanna. U kunt er enkele kleurrijke markten en dorpen van de Dai bezoeken, en ook andere volkeren zoals de Hani ontmoeten. De dorpen zijn tussen geterrasseerde rijstvelden gelegen en de huizen zijn op palen gebouwd. Het regionale centrum Jinghong is de uitvalsbasis voor excursies in de prachtige omgeving van Xishuangbanna.

Jinghong 景洪

Jinghong is de hoofdstad van Xishuangbanna. De stad aan de Lancang-rivier heeft iets meer dan 200.000 inwoners. De meeste bezoekers verblijven hier en gaan vanuit Jinghong de rest van Xishuangbanna verkennen.

Chunhuan Park

In het Chunhuan Park in Jinghong staan een tempel en replica’s van de Manfeilong Pagode van Damenglong en de Achthoekige Pagode van Jingzhen, maar het is vooral de flora die het park aangenaam maakt.

Dai-stijl diner

In Jinghong is een aantal in traditionele stijl gebouwde specialiteitenrestaurants, vooral in de buurt van het Manting Park. Zittend op de grond of op kleine krukjes kunt u genieten van de regionale specialiteiten en dansuitvoeringen door de minderheden van Xishuangbanna.

Menghun 县勐

Menghun ligt op circa anderhalf uur rijden, door een prachtig glooiend landschap, van Jinghong. In Menghun is een leuke en kleurrijke markt, waar allerlei lokale producten te koop worden aangeboden. U ziet er veel minderheden, niet alleen de elegante Dai, maar ook Hani/Aini, Lahu en Hui. Lunch in een lokaal restaurant; de entourage verbergt bijna dat de lokale gerechten zeer smakelijk kunnen zijn.

Menglong 勐龙

Vlakbij de grens met Burma, 70 km ten zuiden van Jinghong, ligt Menglong. De tocht erheen is schitterend, door een landschap vol rijstvelden en rubberplantages. In het dorp kunt u op de kleurrijke markt diverse minderheden ontmoeten.

Manfeilong Pagode

De klim erheen over 350 treden wordt beloond: de bijzondere Manfeilong Pagode (曼飞龙白塔, Manfeilong Baita) bij Menglong is een mooi voorbeeld van de bouwkunst van de Dai, uit 1204, lang voordat de Thai in Thailand hun pagodes bouwden. De pagode trekt veel pelgrims vanwege de ‘voetafdruk van Boeddha’ die er te bewonderen is. Vanaf de pagode hebt u een mooi uitzicht en kijkt zelfs Burma in.

Mengjinbao

Onderweg van Menglong terug naar Jinghong kunt u een stop maken in het Dai-dorp Mengjinbao, waar een bijzondere bronpagode is te zien.

Menghan 勐罕

Als u langs de Mekong-rivier (die hier Lancang heet) naar het zuidoosten rijdt bereikt u in drie kwartier Menghan.

Dai Dorpen Park

Ten oosten van Menghan ligt tussen de Lancang-rivier en een meer het Dai Park (西双版纳傣族园, Xishuangbanna Daizu Yuan), een soort van Dai Openlucht Museum, dat bestaat uit de Dai-dorpen Manting (曼听) met zijn dorpstempel en traditionele paalwoningen, Manjia, Manzha en Manjiang. Er zijn diverse houten tempels en pagodes te zien en op de markt verkopen de Dai hun waren; dat levert sfeervolle en fotogenieke beelden.

Ganlaba 橄榄坝

Ten zuiden van het Dai Park ligt het voormalige dorp Ganlaba, inmiddels een stadsdeel van Menghan.

Menglun 勐仑

Menglun ligt in het oosten van Xishuangbanna.

Xishuangbanna Tropical Botanical Garden

In Menglun is de Xishuangbanna Tropical Botanical Garden (西双版纳热带植物园, Xishuangbanna Redai Zhiwuyuan). Hij omvat een gebied van 1125 ha, waaronder 250 ha tropisch regenwoud. Onderdeel is bamboetuin met een oppervlakte van 7 ha. Hij is aangelegd in 1965 en bevat meer dan 250 bamboesoorten uit Yunnan, Guangdong, Guangxi, Hainan Zuidoost-Azië.

Mengla 勐腊

Het district Mengla ligt in het zuidoosten van Xishuangbanna, tegen de grens met Laos. De hoofdstad Mengla is 140 km (3 uur) rijden van Jinghong. Mengla was vanouds een Dai-nederzetting, maar tegenwoordig wonen er diverse ‘nationaliteiten’. Om met de Dai kennis te maken kunt u het 8 eeuwen oude Dai-dorp Manlongdai (曼龙代) bezoeken, even ten noorden van Mengla. Dicht bij het dorp zijn de Huilong Watervallen (回龙瀑布) te vinden.

Het noordelijke deel van het district is bergachtig en hier wonen op en rond de Xiangmingshan (象明山) en Yiwu (易武) vanouds de Yi, die hier ook Lolo worden genoemd. Yiwu is een gebied waar veel thee wordt verbouwd en er zijn zowel Yi- als Miao-dorpen te vinden. Rond de Kongmingshan (孔明山) wonen vooral Jinuo.

In de lager geleden gebieden in het oosten van Mengla wonen veel Yao. U vindt hen rond Mengban (勐伴). Naka (纳卡) is nog een traditionele Yao-dorp. In het oosten van Mengla zijn ook Aini-dorpen te vinden.

Menghai 勐海

Menghai is een stad, en een gelijknamig district, in Xishuangbanna, 53 km ten westen van Jinghong. Menghai ligt op 1400 meter hoogte. Het klimaat is er perfect voor thee en in Menghai staat een grote theefabriek waar Pu’er thee wordt geproduceerd. In Menghai is een grote, dagelijkse, markt waar u in de vroege ochtend mensen uit de omringende minderheidsdorpen in de bergen kunt treffen.

Nannuoshan 南糯山

De Nannuo-berg ligt in Bulanghe in het district Menghai, 22 km van Jinghong en 20 km van de stad Menghai. Op de berghellingen wordt door de lokale Hani al sinds de Tang (618-920) thee verbouwd. De theetuinen liggen tussen de 800 en 1500 meter hoogte. Het klimaat is er mild en vochtig. De thee van de Nannuoshan is bij kenners wereldberoemd.

Malei 曼垒

In het dorp Manlei, 7 km ten westen van Menghai, is de Tempel met de Tweelingpagodes uit 1746 te zien.

Jingzhen 景真

Bij het Dai-dorp Jingzhen, 14 km ten noordwesten van Menghai, staat de mooie Bajiaoting (Achthoekige) Pagode (景真八角亭) een fraai voorbeeld van de authentieke Dai-architectuur.

Dorpen rond Jingzhen

Halverwege tussen Jingzhen en Jinghong ligt het Aini-dorp Banlacun. U bereikt het via een hangbruggetje. U kun er een indruk krijgen van het dorpsleven en soms geven de dorpsmeisjes een amateuristische – en daardoor juist charmante – opvoering van hun nationale dans. In de omgeving van Jingzhen zijn wandeltochten te maken, bijvoorbeeld vanuit het Dai-dorp Xianwang. In de buurt van Jingzhen zijn ook Bulang- en Aini-dorpen zoals Mangang. Het is mogelijk om (zeer primitief op een matrasje op de grond in een grote communale kamer) in een lokaal huis te overnachten. Bij een driedaagse tocht eindigt u in Menghun.

Mengzhe 勐遮

Even ten noordwesten van Jingzhen ligt Mengzhe. In het dorp Manzai is de Manzai Tempel (曼宰竜寺, Manzai Longsi) te vinden. Hij staat bekend vanwege fraaie boeddhistische muurschilderingen die dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw.

Wilde Olifanten Vallei

Circa 35 km ten noorden van Jinghong is de Wilde Olifanten Vallei (野象谷, Yexiang Gu), een gebied op 750-1050 meter hoogte met tropisch regenwoud, lage heuvels en valleien met waterbronnen. In het gebied van 369 ha leven circa 60 olifanten in verschillende familiegroepen. Andere wilde dieren zijn beren, buffels en slangen. Het natuurreservaat heeft een Asian Elephant Breeding Center en een Asian Elephant Ecological Observation Center, waar de olifanten moeten optreden voor publiek. Er is een ravijn, een natuurlijke doorgang, waar de dieren vanuit een kabelbaan gezien kunnen worden. In het gebied is ook een Jinuo-dorp, waar u op een camping kunt overnachten en kennismaken met de cultuur van deze etnische groep.

Xishuangbanna
Enkele foto's, uit 1981, 1993 en 1996 (c) Kees van Galen. Xishuangbanna is het hartland van de Dai (Thai). Door volksverhuizingen (o.a. door de Mongoolse veroveringen in de 13e eeuw) vestigden veel Thai zich in Burma, Laos en Thailand. In de dorpen rond Jinghong in Xishuangbanna is het traditionele leven van de Dai nog te zien.

TOURS MET XISHUANGBANNA

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens