ZOEKEN:
Jianshui | Dongmen
Jianshui
Jianshui | Confuciustempel
Jianshui | Confuciustempel
Jianshui | Zhujia
Jianshui | Kinderdag
Jianshui | Tuanshan
Jianshui | Tuanshan
Jianshui | Tuanshan
Jianshui | Tuanshan
Jianshui | Lujiang
Jianshui | Shuanlong Brug

JIANSHUI 建水

Jianshui is een oud stadje in de provincie Yunnan, ten zuiden van Kunming en strategisch gelegen op de route tussen China en (via Hekou) Vietnam. Jianshui ligt in een bassin op een hoogte van 1325m en is omringd door bergen.

Lin’an

Jianshui ligt op een route waarlangs in het verleden vele volkeren van noord naar zuid trokken, waaronder de Yi en de Hani. Vanaf 627 heerste vanuit Dali het Yi Nanzhao Rijk in Yunnan. In 748 kwam het tot een oorlog waarbij de Chinese Tang troepen werden verslagen en verdreven. Nanzhao veroverde in 784 het grootste deel van Yunnan. Er was toen een meer in het bassin en aan de oever werd door Nanzhao de plaats Butou gevestigd. Vanaf 806 heette het Huili, ´plaats bij de zee´ in de Yi-taal. Jianshui is daarvan de vertaling in het Chinees en die naam werd vanaf de 10e eeuw gebruikt. In de eeuwen erna verdween het meer grotendeels in de poreuze bergen, maar bleef het water leveren voor de irrigatie van de vallei.
Jianshui was in de Yuan de garnizoensstad Lin´an en had toen al stadsmuren. Lin´an bleef vanaf de Ming meer dan zeven eeuwen lang een belangrijk strategisch centrum in het zuiden van Yunnan. De stad trok mensen uit andere delen van China, Han en waaronder ook Hui (moslims) die zich er vestigden. Het belang van de stad uitte zich ook in de bouw van tempels, zoals de Confucius Tempel.
In 1913 werd Lin´an hernoemd tot Jianshui. In 1914-15 was Jianshui de basis van Zhu De (later de opperbevelhebber van het Volksbevrijdingsleger), die er onderdak vond bij zijn vriend Cheng Shizhong. Twee jaar vocht Zhu De tegen de bandieten die overal rondzwierven.

De stad is sinds 1988 open voor buitenlanders. In recente jaren is er nogal rommelig gebouwd en is de eerste indruk niet die van een aantrekkelijke stad. Maar het centrum is mooi opgeknapt en daar toont Jianshui een mooie bestemming te zijn. De oude stad wordt omcirkeld door straten die Chaoyang Lu heten en die bij de Chaoyang Toren bijeen komen. In de stad zelf wonen zo´n 20.000 mensen, voornamelijk Han, maar er leven in Jianshui en omgeving ook vele minderheden, zoals Yi, Hui, Hani en Dai.

Oostpoort / Chaoyang

De Oostpoort (Dongmen) oftewel de Chaoyang Toren was deel van de verdedigingswerken in de Yuan. Hij kreeg zijn huidige vorm in het begin van de Ming, in 1389, en is daarmee dus ouder dan de Poort van de Hemelse Vrede in Beijing. Op de poort staat een drie verdiepingen tellend paviljoen, de Chaoyang Toren. Daarin is een theehuis en bovenin is een kleine tentoonstellingsruimte.
Het plein achter de poort is een sociaal trefpunt. Oude mannen spelen in de avond muziek, zingen en dansen, er wordt gekaart, ge-majiangd etc.

Jinlinan Lu

Vanaf de Chaoyang Toren gaat de Jinlinan Lu de oude stad in en aan deze straat staan vele fraaie oude panden. Hier vindt u mooie, traditionele winkels en restaurants waar ze lokale specialiteiten (natuurlijk de Noodles over the Bridge) serveren. In Jianshui kunt u ook uitstekend eten bij een van de vele straatrestaurantjes. U schuift aan rond een barbecue. De vrouw die de regie voert over het rooster voorziet u van pijiu (Chinees voor ‘bier’) en de lokale specialiteiten als gepofte doufu, gepofte aardappelen, gemarineerde kippenklauwen en heerlijke eendentongetjes.

Even voorbij het Graanbureau (Liangshiju) ziet u de Chongwen Pagode die 14 etages heeft en is gebouwd in de Ming-dynastie. Daarbij in de buurt zijn oude putten en een schrijn. De bakstenen Wenbi Pagode dateert uit 1828. Aan de Hongjinjie-straat staat nog het Zu De Huis, waar maarschalk Zhu De in 1915 woonde; toen voerde hij 200 man aan, later het overwinnende Rode Leger.

Confucius Tempel

De prachtige Confucius Tempel (武庙, Wumiao) dateert uit 1285. Deze fraaie Confucius Tempel werd gebouwd naar het voorbeeld in Qufu (Shandong). De tempel omvat een terrein van 7,5 ha en heeft 14 hallen, die goed bewaard zijn gebleven. Opmerkelijk is de Xuehai, de “zee van kennis” met het ronde eiland. Let ook op de kunstig gesneden deuren in de Xianshi Hal.
De tempel fungeerde eeuwenlang als school en plek waar examen werd gedaan in de Confuciaanse klassieken om zo een hoge bestuurspost te krijgen, en dat is vele geslaagden uit Jianshui ook gelukt. Op het tempelterrein staat de prestigieuze No.1 Middelbare School van Jianshui, dus de traditie wordt gehandhaafd.

Zhilin Tempel

In een steegje ten zuidwesten van de Confuciustempel is de Zhilin Tempel (指林禅寺, Zhilin Chansi) te vinden. Het klooster dateert uit 1296, dus uit de Yuan-dynastie. Het bevat de grootste houten structuur die in Yunnan uit die tijd bewaard is gebleven.

Zhu Mansion

Een indrukwekkend overblijfsel uit het eind van de keizertijd is het Zhu Familiehuis (Zhjia Huayuan). De familie Zhu was eind 19e eeuw zeer rijk en hield zich bezig met o.a. de handel in tin en opium. Tevens waren ze lokale bestuurders en behoorden ze tot de geletterde klasse in het oude China. Het huis omvat een gebied van 20.000 m², maar liefst 42 binnenhoven die de gebouwen omringen en enkele fraaie tuinen. Het huis toont de overdadige rijkdom van de Zhu´s.

Mengbao Smalspoor

In de periode dat de Fransen probeerden vanwege de grondstoffen meer invloed te krijgen in Yunnan is er een smalspoor (1 meter breed) aangelegd. Na renovaties is de lijn tussen Jianshui (Lin’an Station) en Tuanshan in 2015 weer nieuw leven ingeblazen. Dagelijks rijden er 3 treinen met een snelheid van circa 20 km/uur over de Jianshui Vlakte en ze maken stops in Shuanglong en het oude station van Xianghui. De stop in Tuanshan is 2 uur, daarna keert de trein terug naar Jianshui. Vertrek Lin’an Station in hoogseizoen om 08:00, 12:00 en 16:00 uur; in het laagseizoen om 09:00 en 14:30 uur.

Tuanshan

Tuanshan werd eeuwen geleden gesticht door de familie Zhang uit Zhejiang en nog altijd vormen de Zhang de meerderheid in het dorp. De Zhang werden welvarend door het exploiteren van tinmijnen. Ze lieten mooie grote huizen bouwen en die zijn er nog altijd te zien. Het zijn traditionele hofjeswoningen, vaak gedecoreerd met bijzondere panelen met houtsnijwerk. Van de Zhang´s is een deel al eeuwen gelden weggetrokken, naar Dali. De Culturele Revolutie (1966-76) heeft in het dorp ook zijn sporen nagelaten, nog altijd zijn er Mao-leuzen en portretten op de muren te zien.
Sinds 1995 is het dorp nieuw leven ingeblazen, doordat men het als cultureel erfgoed erkende. Sindsdien worden de prachtige huizen weer wat hersteld. In 2005 werd Tuanshan benoemd tot een van de ‘honderd meest waardevolle architectuur erfenissen’ in de wereld. Nog altijd wonen de families in hun huizen. De Vooroudertempel is in 2003 geheel herbouwd. De oude boeddhistische tempel is opgeknapt en doet weer dienst.
Sinds 2015 is Tuanshan een station en eindpunt van de Mengbao smalspoorlijn.

Tweeling Draken Brug

De sfeervolle Shuanglong Qiao (双龙桥) met zijn 17 bogen werd gebouwd in de Qing-dynastie, op de plek waar de Lujiang en de Tachong-rivier samenkomen. De brug met een overspanning van 148 meter heeft in het midden een paviljoen en aan de uiteinden twee kleinere paviljoenen. Hij ligt even buiten de stad, en 13 km ten oosten van Tuanshan.

Er zijn nog twee oude bruggen. De Xianghui Qiao speelde een belangrijke rol tijdens de communistische strijd voor 1949. Bij de brug is een tempel en er is het oude Franse station dat nu weer een stop is op de Mengbao-lijn. De Jianlong Qiao is een kleine brug met een eenvoudig paviljoen in het midden.

Zwaluwen Grot

Circa 30 km ten westen van Jianshui is de Zwaluwen Grot (Yanzi Dong), de bekendste natuurlijke bezienswaardigheid van Jianshui. Het schijnt de grootste karststenen grot in Azië te zijn. Er komen hier tussen februari en augustus honderdduizenden zwaluwen, die daarna naar Zuidoost-Azië trekken. De zwaluwen komen alleen in het eerste gedeelte van de grot. Hier kunt u soms een klimdemonstratie zien; lokale mensen klauteren op de gladde karst, zoals ze dat ook doen als ze in augustus de culinair in hoog aanzien staande nestjes verzamelen. De banieren boven de ingang van de grot zijn eerbetoon aan de beste klimmers.

TOURS MET JIANSHUI

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens