ZOEKEN:

HEIJING 黑井

Het oude sfeervolle en nog weinig bezochte dorp Heijing (‘Zwarte Put’) ligt in een vallei aan de Longchuan-rivier even ten noorden van Chuxiong tussen Dali en Kunming in de provincie Yunnan. Het was vroeger een welvarend stadje vanwege het kostbare zout dat er als sinds de Tang (618-907) werd gewonnen.

Zout

Het zout van Heijing ligt in de omringende Chuxiong-bergen. De regen wast het zout uit de bergen en het komt tevoorschijn als een bruine waterbrij. Zo werd het zout tweeduizend jaar geleden ontdekt. Om het zout te winnen groeven de mijnwerkers diepe schaften, pompten water in de zoutvoorraden en pompten de brij op en zuiverden het zout eruit door het te koken. Het was zwaar werk maar bracht Heijing wel voorspoed. In de Ming (1368-1644) werd 70% van het keizerlijke zout hier gewonnen. De paardenkaravanen en de handel zorgden voor nevenactiviteiten die de economie van de stad stimuleerden. Het waren niet de mijnwerkers en de zoutdragers die hiervan profiteerden, maar wel de handelaren die de zoutproductie en handel controleerden en natuurlijk de keizerlijke zoutbelastingambtenaren. Enkele van de rijke zouthandelaren bouwden prachtige huizen, waarvan er een paar nog altijd te zien is. In de 19e eeuw werd er steeds meer zout gewonnen uit zeewater en daarmee zette voor Heijing het verval in.

Bezienswaardigheden

Heijing is een sfeervol plaatsje met minder dan twintigduizend inwoners aan de rivier met smalle met kasseien geplaveide straten, rode lantaarns en ezelkarren. Voor een bezoek betaalt u entree, waarmee u tevens toegang heeft tot enkele bezienswaardigheden. Er is nog een aantal traditionele gebouwen, waaronder diverse tempels. De grootste is de Feilai Tempel (飞来寺) die wat hoger ligt aan de westzijde van Heijing en een mooi uitzicht biedt over de vallei. De Dalongci Hal (大龙祠) is een architectonisch meesterwerk. Deze vooroudertempel heeft een inscriptie die is gekalligrafeerd door keizer Yongzheng. De Guyan Fang Zoutwerkplaats (古盐坊) toont hoe de zout hier werd geproduceerd. De grote Confucius Tempel (孔庙) heeft op de muren aan de oost- en westkan mooie reliëfs; deze Kongmiao wordt nu gebruikt als lagere school.

De Wu Mansion en Bao Mansion zijn mooie familiehuizen. De Wu Mansion (武家院) is gebouwd in de vorm van het karakter 王 dat ‘koning’ betekent. De laatste eigenaar, de rijke zoutmagnaat Wu Weiyang werd in 1949 door de communisten geëxecuteerd. Het enorme huis had honderd kamers. Een groot deel is bewaard gebleven en het Wu Mansion is nu een hotel. De Bao Mansion (包家院) heeft een prachtige poort en versierde stenen funderingen.

Op zondag is in Heijing de wekelijkse markt.

TOURS MET HEJING

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens