ZOEKEN:

TAXKURGAN 塔什库尔干 (Tǎshíkù’ěrgàn)

Op de Zijderoute naar Pakistan is Taxkurgan (Tashkorgan) in Xinjiang de meest westelijke plaats waar wordt overnacht. Het is een plaatsje van niets met zeer rudimentaire voorzieningen.

Khunjerab – Taxkurgan

Khunjerab-pasDe bijna 5000 meter hoge Khunjerab-pas op de grens van Pakistan met China is permanent met sneeuw bedekt. De naam Khunjerab-vallei betekent ‘Vallei van Bloed’ in het Kirghiez; de Kanjuten uit Hunza plachten de handelskaravanen hier te plunderen.

Van de Pakistaanse grens is het 10 km over de met sneeuw bedekte Sino-Pakistaanse Vriendschapsweg naar een militaire controlepost en dan nog 30 km naar Pirali. Het landschap verandert hier op slag. De weg gaat door indrukwekkend lege vlaktes met af en toe wat yurts (de ronde tenten van de nomaden) en in de verte doemen besneeuwde bergtoppen op. De Chinese grensplaats heet Pirali of Hongqilapo en bestaat uit niet meer dan enkele grijze gebouwtjes. Hiervandaan is het nog ongeveer 2 uur rijden naar Taxkurgan. Terwijl u daalt wordt het landschap vriendelijker, groener en glooiend.

Taxkurgan

Taxkurgan is de enige plaats van redelijke omvang tussen Kashi en Pakistan. Het ligt op 3.600 meter hoogte ten noorden van de Kilik, Mintaka en Khunjerab-passen die de natuurlijke grenzen met Pakistan vormen. Het is een eeuwenoude vesting aan de Zijderoute en het centrum van het Tadzjieken autonome gewest. Het is een typische marktplaats en de grenshandel tussen China en Pakistan wordt door China van hieruit gecontroleerd, zoals door Pakistan vanuit Gilgit.

Stenen Stad

Taxkurgan-fortTaxkurgan betekent letterlijk `Stenen Toren’. Men zegt dat in de 2e eeuw Ptolemeus deze toren beschreef als zijnde op de weg naar Sera, de hoofdstad van Seres (het Land van Zijde, d.w.z. China). Vlakbij is de Shitou Cheng (Stenen Stad), de ruïnes van een klassiek, tweeduizend jaar oude fort en een ommuurde stad. Het oude Fort dat door de 8e eeuwse monnik Xuan Zang is beschreven en waar hij op weg naar Taxila verbleef, ligt op enkele minuten lopen van het Pamir Hotel.

Taxkurgan – Kashi

De rit van Taxkurgan naar Kashi (Kashgar) is ongeveer 300 km, waar u inclusief enkele stops 7-9 uur voor moet uittrekken. Onderweg kunt u een stop maken (en zelfs lunchen) bij de yurts (tenten) van Tadzjieken en Kirgiezen bij het Kalakuli Meer.

TOURS MET TAXKURGAN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens