ZOEKEN:

SHIHEZI 石河子

Shihezi ligt 135 km ten westen van Urumqi. Het is een moderne stad, de (op Urumqi na) op één na grootste stad van Xinjiang. De prefectuur Shihezi (stad en omgeving) heeft ongeveer 650.000 inwoners. Een snelweg en een een spoorbaan verbinden Shihezi met Urumqi. Shihezi is een centrum voor textiel, landbouw en voedselindustrie. Er staat ook een grote universiteit.

Productie en Constructie Corps

In 1949 was Shihezi een woest gebied aan de noordkant van de Tianshan en de zuidkant van het Junggar Bekken. Het Chinese leger was gestationeerd ter controle van Xinjiang en de grenzen. In 1954 werd besloten dat het leger een ‘productie- en constructie-corps’ moest oprichten, zowel om zichzelf te onderhouden als om het gebied te ontwikkelen. Het corps bestaat nog altijd en heeft 18 divisies en 174 regimenten die grote boerderijen beheren. De Agricultural 8th Division is gevestigd in Shihezi en is de grootste divisie van het corps. Via waterbeheersingsprojecten, ontginningen en het tegengaan van erosie werd het gebied rond Shihezi een vruchtbaar landbouwgebied. Bezoekers zijn vaak verbaasd over het vele groen in de stad en de omgeving. Er is ook industrie ontwikkeld op basis van de landbouw (bv. katoen en kledingindustrie).

Aan de zuidkant van het centrale plein staat een beeld uit 1985: “De eerste ploeg van de militaire ontginning” ter herinnering aan al die pionierende soldaten die in plaats van geweren ploegen gingen hanteren. Shihezi is een stad van nieuwkomers. Ze kwamen er in drie golven vanuit heel China: de eerste waren militairen, de tweede studenten (die in de xiafang beweging naar het platteland en de grensgebieden werden gestuurd), de derde waren meer professionals.

Shihezi Economic and Technological Development Zone

Shihezi02De Shihezi Economic and Technological Development Zone ligt ten oosten van de stad. De zone is in 2000 ingesteld en is 16,1 km² groot. Het moet dienen als poort naar de buitenwereld, i.h.b. om de economische samenwerking met Rusland en de landen in Centraal-Azië te bevorderen. Men wil hier een ‘Eurazië Continentale Brug’ slaan. De bedrijven in de zone zijn actief in de voedselverwerkende industrie, productie van dranken, textiel, plastic, chemie, kunstmest, irrigatie en bouwmaterialen. Bij de investeringen wordt prioriteit gegeven aan nieuwe technologieën, nieuwe processen en het gebruik van nieuwe materialen, de ontwikkeling van een high-tech industrie gerelateerd aan de landbouw en de veeteelt.

TOURS MET SHIHEZI

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens