ZOEKEN:
Kashgar | Idyllisch welkom
Kashgar | Straatbeeld
Kashgar | Zondagsmarkt
Kashgar | Id-Kah Moskee
Kashgar | Abakh Hoja Mausoleum

KASHI 喀什 / KASHGAR قەشقەر‎

De pittoreske oude karavaanstad Kashi (Kashgar) in Xinjiang werd al door Marco Polo is bezocht. Het is tegenwoordig een moderne stad en nog altijd een van de knooppunten van het economische verkeer in de regio. Het oude centrum is geconserveerd en u krijgt er een beeld hoe de straten met hun markten, bazaars, straatrestaurants en theehuizen door de eeuwen heen nauwelijks zijn veranderd.

Kashi-restaurantje-AdRoos19

U ziet in Kashgar veel bevolkingsgroepen, maar de belangrijkste zijn de Uyguren, die verwant zijn aan de Turken. Men beschouwt de Uyguren als afstammelingen van oude Turkse stammen en Kaukasische inwoners van het Tarim Basin. Pas eind 10e eeuw bekeerde Sultan Satuq Bughra Khan zich tot de islam. Het Uygur rijk ging in 1120 ten onder.

Zondagsmarkt

Zorg dat u uw route zo plant dat u op zondag in Kashi bent. Op de Zondagsmarkt ervaart u de oriëntaalse sfeer van Kashi ten volle. De markt wordt gehouden op een terrein aan de oever van de rivier. Van heinde en verre komen boeren en handelaren hier naartoe met hun kamelen, paarden, ezels, schapen en geiten. Maar ook kruiden, dierenvachten en etenswaren worden te koop aangeboden.

Id-Kah Moskee

De grote Id-Kah Moskee of Etgar Moskee is de trots van de stad en ook de mooiste en grootste van de circa 150 moskeeën. Hij domineert he centrale plein. De moskee dateert uit 1442 en is gebouwd in Centraalaziatische stijl. Hij biedt plaats aan wel achtduizend gelovigen. Voor het vrijdaggebed komen mensen uit de wijde omgeving.

Abakh Hoja Mausoleum

Kashgar-Mausoleum01Het kleurrijke Mausoleum van Abakh Hoja, 5 km ten oosten van Kashi, dateert uit 1640 en is gebouwd in de Perzische stijl van Samarkand en Isfahan. Het heeft vier minaretten en een groot koepeldak. Abakh Hoja was een belangrijk politiek leider in deze regio. Hij heerste over zes steden: Kashgar, Korla, Kuqa, Aksu, Khotan en Yarkand. Hij gold ook als religieus leider. De tombe was oorspronkelijk gebouwd voor Yusuf, de vader van Abakh. Er liggen vijf generaties begraven. Daaronder ook de kleindochter van Abakh, Iparhan. Zij was een geliefde concubine van keizer Qianlong en woonde 25 jaar in Beijing. Zij werd Xiang Fei (‘Welriekende Concubine’) genoemd. Het mausoleum wordt ook aangeduid als Afāq Khoja Mausoleum of Aba Khoja Mausoleum (آفاق خواجه مزار, Apakh Khoja Mazar).

Yusuf Hash Mausoleum

Het Yusuf Hash Mausoleum (Yusufu Hasi Hajifu Mu) is het praalgraf voor een Uygur geleerde.

Hano-I

De ruïnestad Hano-I, 30 km ten oosten van Kashi, herinnert aan de bloei van deze garnizoensstad en de handel langs de Zijderoute tijdens de Tang-dynastie, meer dan duizend jaar geleden. De stad werd in de 11e eeuw verlaten, waarschijnlijk na een grote brand.

Shipton’s Arch

Shipton’s Arch (Tushuk Tash of in het Chinees: Tiāndòng 天洞, ‘Gat in de Hemel’) is wellicht de grootste natuurlijke boog ter wereld. Hij is even hoog als het Empire State Building in New York en is ontstaan na eeuwen uitslijpen door zandstormen. Hij werd in 1947 als ‘Tartaarse Berg’ beschreven door de Engelse bergbeklimmer Eric Shipton en in 2000 ‘herontdekt’ voor de westerse wereld middels een expeditie van National Geographic. De boog ligt even voorbij de plaats Atush, circa 2-3 uur rijden ten noordwesten van Kashi, een 4wd auto is nodig. Het laatste stuk moet worden gelopen, deels door een drooggevallen rivierbedding.

Grot der Drie Onsterfelijken

De Sanxian Dong, de ‘Grot der Drie Onsterfelijken’, bestaat uit drie boeddhistische grotten, waarvan een met fresco’s is opgesierd. Ze zijn te vinden in een berg aan de zuidelijke oever van de Qiakmakh-rivier, 18 km ten noorden van Kashi. De rit ernaar toe door woestijnlandschap is op zich al de moeite waard.

Muhammad Kashgari Mausoleum

De tombe van Mohammad Kashgari staat in Opal (乌帕尔乡, Wupa’er Xiang), 50 km ten zuidwesten van Kashgar, aan de weg richting Kalakuli Meer en Taxkurgan. Opal of Upal (‘edele steen’, basis voor het woord opaal) was een karavanenstop voor handelaren op de Zijderoute. In Upal is op maandagen een weekmarkt.

Mohammad Kashgari oftewel Mahmud al-Kashgari was een zeer prominente Turks-islamitische geleerde die in 1102 op de respectabele leeftijd van 97 jaar overleed in Upal. Zijn vader Hussein was de bestuurder van Barsgan aan de zuidzijde van het Issyk Kul (meer) in wat nu Kirgizië is. Mohammed stelde het eerste woordenboek van de Turkse talen samen. Zijn werk was van groot belang voor het zelfbewustzijn van de nomadische Turkse volkeren (waaronder de Uyguren) in een tijd dat de ‘beschaafde’ stedelijke taal het Tajik (variant van het Perzisch) was. Tevens versterkte het de legitimiteit van de onderdrukking van het boeddhisme en de dominantie van de islam in wat nu Xinjiang is.

Kalakuli Meer

Vanuit Kashgar kunt u een dagtocht maken richting Pakistan naar het Kalakuli Meer of verder reizen naar Taxkurgan.

TOURS MET KASHI | KASHGAR

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens