ZOEKEN:
Yecheng Middelbare School
Yecheng | Nieuw kader studeert af aan Partijschool

KARGILIK قاغىلىق / YECHENG 叶城

Kargilik (in het Chinees ook aangeduid als Yecheng) is een oude oasestad en stopplaats op de Zijderoute in Xinjiang, 249 ten zuidwesten van Kashgar, 52 km ten zuiden van Yarkand en 226 km ten westen van Khotan. Kargalik, ook geschreven als Karghilik, Karghalik en Chokkuka, ligt aan de zuidkant van de Taklamakan Woestijn. De oase wordt gevoed door de Tiznaf-rivier en ander stroompje. Tussen Kargilik en Yarkand ligt een gebied vruchtbaar land.

Geschiedenis

Al meer dan tweeduizend jaar geleden was hier een behoorlijke grote nederzetting. Chinese annalen uit de Vroege Han (2e-1e eeuw v.Chr.) noemen een plaats met 4.000 inwoners en in de Late Han (1e-2e eeuw na Chr.) woonden er al meer dan 10.000 mensen. De regio was berucht vanwege de baicuo, het giftige sap van een plant waarmee pijlpunten extra dodelijk werden. De Chinese monniken Song Yun en Xuan Zang die in 519 en in 644 door het gebied reisden noemden de weelderige graanvelden, het fruit en de boeddhistische cultuur, hoewel in de 7e eeuw veel boeddhistische kloosters vervallen waren. In de 5e en 7e eeuw betaalden de lokale vorsten tribuut aan de Chinese keizers. Rond 1006 bereikte de islam het Tarim Bekken en korte tijd later werd de bevolking bekeerd tot de islam.

Kargilik diende als overslagplaats voor de handel via de Zijderoute, tussen Xi’an en Kashgar en verder, maar ook naar het zuiden via de Karakoram Pas richting Kashmir, Ladakh en India. In Kargilik was ook en slavenmarkt en veel vrouwelijke slaven uit o.a. de Hunza (nu het noorden van Pakistan) kregen nakomelingen en vermengden zich met de lokale bevolking in de regio tussen Kashgar en Khotan.

Spanningen

Tegenwoordig is Kargilik een marktstad met vanwege de omringende landbouwgronden veel Chinezen die in de afgelopen decennia naar hier zijn gemigreerd. Dat heeft soms tot spanningen geleid; begin 2012 was er een incident waarbij enkele Uygur op de markt met messen Han-Chinezen aanvielen en 13 mensen doodden en halverwege 2013 was het Chinese leger nadrukkelijk aanwezig om eventueel Uygur verzet de kop in te drukken.

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden in Kargilik zijn een bruisende bazaar en een mooie Vrijdag Moskee uit de 15e eeuw.

TOURS MET KARGILIK / YECHENG

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens