ZOEKEN:

HAMI 哈密 (قۇمۇل, Kumul)

Hami is een stad aan de noordelijke Zijderoute in Xinjiang, 621 km ten westen van Jiayuguan en 400 km ten oosten van Turpan. Het is een relatief moderne stad, maar met een oude geschiedenis, de enige grote oase in de Gashun Gobi. Hami is beroemd vanwege de meloenen die in de omgeving worden geproduceerd.

Geschiedenis

Hami ligt net als Turpan erg laag en het is er in de zomer erg heet en in de winter erg koud. Vanwege de strategische ligging en vruchtbare gronden was Hami een belangrijke stad. Er werden graan, groenten en fruit verbouwd. Hier konden karavanen worden bevoorraad, troepen en paarden worden gevoed. De oase werd en wordt gevoed via karez (ondergrondse kanalen) vanuit de Karlik Tagh. De Chinese generaal Bao Chan wist Hami in 73 v.Chr. te veroveren en vestigde er een garnizoen. In de Latere Han (24-220 na Chr.) was er regelmatig strijd tussen de Han-Chinezen en de Xiongnu (‘Hunnen’) over de controle over Hami en Turpan.

Eind 13e eeuw veroverden de Mongolen het gebied en konden daardoor hun ‘Pax Mongolica’ vestigen, waardoor de Zijderoute weer een belangrijke verkeersader werd waar o.a. Marco Polo gebruik van maakte. Hij prees de grote gastvrijheid van de inwoners; de gastheer liet zijn gast over alles, inclusief zijn echtgenote, beschikken. Als het ooit waar was, dan hoeft u daar niet meer op te rekenen. Maar gastvrij en openminded zijn de inwoners van Hami zeker. Tijdens de Ming (1368-1644) heersten hier Mongoolse khanaten, die al dan niet het Chinese oppergezag erkenden en door de Chinese cultuur werden beïnvloed. Vanaf de 17e eeuw was hier de hoofdstad van het Kumul Khanaat, een semi-autonoom rijk dat tribuut betaalde aan de Qing-dynastie. De laatste vorst was Maqsud Shah, de ‘laatste koning van de Gobi’, die in 1930 overleed. Daarna werd de oase ingenomen door de beruchte Chinese krijgsheer Jin Shuren, hetgeen in 1931 leidde tot een opstand van de Uyguren en veel verwoestingen.

Tegenwoordig wonen er meer dan een half miljoen mensen in de prefectuur Hami (de stad en de wijde omgeving), 70% Chinezen, 25% Uyguren en 5% Hui en Kazakh. De prefectuur bestaat uit drie districten: het stadsdistrict Yizhou en de plattelandsdistricten Yiwu en Barkol.

Hami Koningstomben en Paleis

De Hami Wangling liggen ten zuiden van de stad. Ze omvatten de oude houten tomben van de shahs van Hami, de vorstelijke moskee en het Hami Huiwang Fu, het (in 1931 verwoeste en in Chinese stijl herbouwde) paleis van de vorsten. Maqsud Shah was sterk gesinifieerd en sprak Turks met een Chinees accent.

Er staan ook het Hami Museum, met enkele dinosaurus fossielen en artefacten van de lokale geschiedenis, en het Kumul Muqam Hertitage Center met veel aandacht voor Uygur muziek.

Barkol Meer

Het Barkol Meer (Balikun Hu) ligt aan de noordzijde van de Tianshan, 2-3 rijden van de stad. Het is hier koeler in de zomer. De Kazakh die hier in de zomermaanden bivakkeren bieden tochtjes te paard aan.

TOURS MET HAMI

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens