ZOEKEN:

AKSU ئاقسۇ‎ / 阿克苏 (Ākèsù)

Aksu (‘wit water’) ligt in Xinjiang op een hoogte van 1100 meter. Aksu is het centrum van een agrarisch gebied en ligt 260 km ten westen van Kuqa. Het is een grotendeels nieuwe stad met iets meer dan 100.000 inwoners, voornamelijk Han-Chinezen. Er zijn geen bijzondere cultuurhistorische bezienswaardigheden. De meeste reizigers komen hier dan ook vooral om te overnachten onderweg tussen Kashi en Turpan.

Geschiedenis van Aksu

Aksu was voor het begin van onze jaartelling de hoofdstad van het koninkrijk Baluka. Dit rijk wist zich lange tijd succesvol tegen de opdringende Han-Chinezen te verzetten. In 78 na Chr. werd de stad echter door de Chinese generaal Ban Chao ingenomen en werden 700 inwoners afgeslacht. In de 2e eeuw werd het boeddhisme via de Zijderoute in dit gebied verspreid en er zijn nog altijd boeddhistische overblijfselen te vinden.

In het midden van de 14e eeuw werd Aksu weer een belangrijke stad. Telug Timur, de Chan van Mogholistan maakte het tot zijn hoofdstad. In de volgende eeuwen verplaatste het centrum zich echter naar Samarkand en Buchara. In het begin van de 18e eeuw was Aksu een onderdeel van de machtige staat Kashgaria. Na de anti-Chinese opstand onder leiding van Yakub Beg in de 19e eeuw kwam Aksu weer in Chinese handen.

In recente jaren was Aksu enkele malen in het nieuws wegens protesten van Uyguren die meer autonomie willen.

TOURS MET AKSU

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens