ZOEKEN:

YA’AN 雅安

Ya’an is een stad in het westen van Sichuan, 130 km ten zuidwesten van Chengdu en ten oosten van Luding. Ya’an ligt op 580 meter hoogte, aan de rand van het Tibetaanse Plateau en diende in het verleden als plek waar Chinese en Tibetaanse handelaren elkaar ontmoetten. Er werd hier vooral veel thee verhandeld.

Ya’an vermengt de Han-Chinese traditie met moderne ontwikkelingen, gelardeerd met een vleugje Tibetaanse invloed. Hoewel er de laatste jaren nieuwe betonnen gebouwen zijn bijgekomen, overheersen de kleine houten huizen en winkels van twee verdiepingen nog steeds in het stadsbeeld. Vlak bij Ya’an markeerde een monument eens de traditionele grens tussen China en Tibet. Dit was een belangrijke handelspost waar Tibetanen huiden voor geweren en Chinese theeblokken verruilden. De meeste Tibetaanse drinkers van boterthee gebruiken nog steeds geperste theeblokken uit Ya’an.

Ya’an werd in 1951 hoofdstad van de provincie Xikang, maar die provincie werd in 1955 opgenomen in de provincie Sichuan. In april 2013 werd Ya’an, vooral het bij Ya’an behorende plaatsje Baosheng, getroffen door een aardbeving van 7.0 die veel schade veroorzaakte en slachtoffers maakte. Het klimaat van Ya’an is relatief mild, maar in de winter zijn er nu en dan sneeuwstormen. In de zomermaanden valt er in Ya’an veel neerslag.

Brug over de Ya

Tot in de vijftiger jaren was er een grote hangbrug over de Ya-rivier, die het centrum verbond met het noorden (en de route van/naar Chengdu). Tegenwoordig wordt de Qingyi-rivier (de huidige naam voor de Ya-rivier) overspannen met de Lang Qiao, een mooie overdekte brug in traditionele stijl met paviljoenen, die aansluit op een straat met theehuizen en uitgaansgelegenheden. Daarnaast zijn er ook enkele moderne verkeersbruggen.

Reuzenpanda’s

De eerste westerling die de reuzenpanda’s ontdekte was in 1868 een Franse missionaris. Bij Ya’an zijn twee panda-onderzoeksstations en fokcentra: het Fengtongzhai Natuurreservaat en het Bifengxia (碧峰峽) Reuzenpanda Onderzoekstation, 20 km ten noorden van Ya’an.

Bifengxia

De Bifeng Gorge Panda Base is een dichtbebost gebied dat in 2003 werd aangewezen als reservaat voor panda’s. In het gebied liggen twee kloven en het heeft een gevarieerd landschap met valleien en watervallen. Het werd door de aardbeving van 2013 nauwelijks beschadigd. In 2008 werden, na de aardbeving die in het Wolong Pandareservaat veel vernielde, bijna 25 panda´s van Wolong naar Bifeng overgebracht, om hier te herstellen en te baren terwijl Wolong weer werd hersteld. In Bifeng zijn 30-40 panda’s en is vooral de panda ‘kleuterschool’ bezienswaardig. Er wordt buitenlanders aangeboden er een paar dagen vrijwilligerswerk (hokken schoonmaken, voederen etc.) te doen in het pandacentrum. U kunt in de Bifengxia ook (begeleid) trektochten maken door de natuur.

Shangli

De oude stad Shangli ligt 27 km ten noorden van Ya’an. Shangli heeft meer dan tien oude bruggen, drie stenen bogen, pagodes, oude huizen en de Baima Bron.

Luding

Circa 80 km ten westen van Ya’an ligt Luding, met zijn beroemde ‘revolutionaire’ brug. Zie: Luding.

TOURS MET YA’AN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens