ZOEKEN:
Luding Brug
Luding Brug
Luding Brug

LUDING 泸定

Luding is een stad in het westen van Sichuan, 80 km ten westen van Ya’an. De stad ligt op 1310m hoogte aan de Dadu-rivier. Luding is vooral bekend vanwege de Luding Brug, die een essentiële rol vervulde tijdens de Lange Mars in 1935.

Luding Brug

De Luding Brug (泸定桥) overspant al sinds 1701 in de Qing-dynastie de 100 meter brede Dadu-rivier. Het is een hangbrug met dikke ijzeren kettingen en loopplanken. Tijdens de Lange Mars in 1935 moesten de communistische troepen de Dadu oversteken en hadden daarvoor niet genoeg boten. De brug was daarom essentieel. Het 4e Regiment van het Rode Leger o.l.v. Lin Biao kreeg de opdracht de brug te veroveren.

Luding geromantiseerd

Luding-LangeMarsHet romantische verhaal is dat de troepen van de Guomindang, de Nationalisten, de planken van de brug hadden verwijderd. Twintig soldaten van het Rode Leger zouden hand-over-hand aan de kettingen de overkant hebben bereikt en slechts met handgranaten bewapend de nationalistische troepen aan de overkant hebben verslagen. De brug werd veroverd en de Lang Mars kon doorgaan. Dit heroïsche verhaal kennen alle Chinezen van de basisschool en is vereeuwigd in schilderijen en films. Daardoor trekt de brug vele bezoekers. Bij de brug is een klein museum met memoralia van de Lange Mars. De oversteek over de Dadu droeg sterk bij aan de mythe die de Lange Mars werd en aan de roem van het Rode Leger.

Luding historisch

Het echte verhaal is iets gecompliceerder. De brug was inderdaad van enorm belang voor het Rode Leger dan voortdurend werd achtervolgd en slaags was met de nationalistische troepen. Het 4e Regiment moest een grote afstand afleggen voordat het Luding bereikte en verloor onderweg meer dan de helft van de soldaten in gevechten. Toen ze de Dadu-rivier bereikten bleek dat soldaten van de lokale krijgsheer de planken van de brug hadden verwijderd. De lokale krijgsheren, die formeel loyaal waren aan de nationalisten van Chiang Kai Shek, wilden niet dat de nationalisten te veel invloed zouden krijgen en waren voordurend onderling in conflict. De krijgsheer Liu Wenhui wilde zijn troepen sparen en bood niet te veel weerstand tegen de zeer goed bewapende eilitetroepen van het Rode Leger. Hij wist immers dat het Rode Leger verder zou trekken en wilde niet te veel verliezen lijden. Zijn geweren haalden de overkant van de Dadu niet eens terwijl het Rode Leger veel betere ammunitie had. Daardoor konden ze de brug, wel met strijd, maar toch redelijk gemakkelijk veroveren.

TOURS MET LUDING

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens