ZOEKEN:
  • Litang Festival
  • Litang Festival
  • Litang Festival
  • Litang Gompa
  • Litang Gompa
  • Litang Gompa
  • Litang Gompa
  • Litang | Straatbeeld

LITANG ལི་ཐང། / 理塘

Litang ligt op een hoogte van 3950-4000 m, de omringende graslanden op 4680m. De oude stad met zijn versterkte stenen huizen en de in de straten lopende nomaden maakt een ‘frontier’ indruk. Het is het ‘wilde westen’ van Sichuan. Er lopen grote Khampa Tibetanen met hoeden en dolken in hun kleding gestoken. Maar Litang heeft ook een zeer ontspannen en vriendelijke sfeer.

Aan de voet van het klooster en aan de noordkant van de stad staan veel, goed uitziende en fraai ogende, Tibetaanse huizen. Ten zuiden daarvan is een strook Chinese bebouwing, dus met veel beton en niet erg aansprekend. De mensen die er lopen en werken zijn zo te zien wel voornamelijk Khampa Tibetanen.

Aan de hoofdstraat en enkele straten daaromheen zijn eethuisjes en veel kleine winkeltjes. Ze zijn gericht op de dagelijkse benodigdheden en ook op de goederen die de Tibetanen uit de omgeving nodig hebben, dus er worden dekens, zadels, kleden, messen, thermoskannen, touwen etc. verkocht. Er zijn nog vrijwel geen souvenirwinkeltjes, gericht op buitenlanders en maar heel beperkt gericht op Chinese toeristen.

Litang heeft als centrum van Kham een turbulente geschiedenis. Na 1950 werden door de Chinese overheid politieke en sociale hervormingen doorgevoerd. Dit stuitte op veel verzet, vooral onder de Khampa’s, die zich in 1956 achter de monniken van het Litang Klooster schaarden die hadden geweigerd om hun kloosterbezit bekend te maken en daarover belastingen te betalen en zich ook tegen de landhervorming verzetten. Het Chinese leger greep in, waarop vele Khampa’s richting Lhasa vluchtten om van daaruit de strijd verder te voeren. Dit leidde tot de Tibetaanse Opstand van 1959 en de vlucht van de Dalai Lama.

In de omgeving van Litang zijn mooie wandelingen te maken, maar vraag advies, vermijd plekken waar de kuddes lopen of waar een sky burial wordt gehouden.

Litang Klooster / Chode Gompa

Het Litang Klooster heet Chode Gompa. Het klooster staat boven en ten noorden van het dorp Litang. Het klooster werd vier eeuwen geleden gebouwd nadat de Vierde (andere bronnen noemen de Derde) Dalai Lama was heengegaan. Er wonen zo’n zeshonderd monniken. In het klooster staat een beeld van Sakyamuni dat helemaal uit Lhasa zou zijn gedragen.

Het is een groot klooster, omringd door een muur, waarop vele kleine stupa’s staan. Als je de poort doorgaat zie je vele gebouwen, zo te zien de verblijven van de monniken. Wat hoger gelegen zijn de twee gebedshallen, waarvan er een momenteel wordt gerenoveerd. Op het voorterrein van de oude grote gebedshal staan aan de zijkant beelden van wat lijkt op een garuda. De grote gebedshal is prachtig. De muren zijn bedekt met fraaie, zo te zien recent gerestaureerde, muurschilderingen. In de hele ruimte staan lage banken voor de monniken. Achter de gebedshal leidt een trap omhoog naar enkele kleine kapellen en naar het enkele etage hoge, grote Boeddhabeeld.

Voor het klooster staan enkele, heropgebouwde, witte chorten. Daarnaast is een grote stapel mani-stenen met heel veel verschillende inscripties van ‘om mani padme hum’ de ‘juweel in de lotus’ de mantra van Chenrezi, de Boeddha van Mededogen.

Qudeng Gabu Chorten

Aan de oostkant van Litang staat de, nieuw gebouwde, Qudeng Gabu chorten. Rond de grote chorten staan tientallen kleinere stupa’s. Het geheel wordt omringd door een muur van gebedsmolens. Het is hier vaak druk, vele gelovigen lopen er hun devote ronden terwijl ze hun gebedsmolentjes laten draaien en mantra’s reciteren.

Litang Paardenfestival

Het Paardenfestival van Litang, in de 1e week van augustus, is het belangrijkste jaarlijkse festival op het Tibetaanse hoogland in Sichuan. Iedere vijf jaar is het festival nog groter en uitbundiger. De Tibetanen komen van verre en zetten hun tenten op. Er ontstaat een grote tentenstad op de graslanden.

De eerste twee dagen zijn met meest spectaculair. De vrouwen zijn op hun mooist gekleed in zijden gewaden en dragen hun fraaiste sieraden van zilver met ingelegde stenen. Ook de mannen hebben zich opgedoft. Ze hebben hun lange haren in vlechtjes opgestoken, ze dragen kniehoge laarzen en hebben grote dolken in zilveren gevesten.

Eerst is er een ceremonie met traditionele Tibetaanse zang en dans en er zijn ook danswedstrijden tussen regionale groepen. Daarna komen de paardenraces. De dappere ruiters laten op hun mooi uitgedoste paarden hun snelheid, maar ook hun kunsten zien. In volle galop rapen ze een sjaal op, of schieten op een doel. Natuurlijk krijgen de helden hun prijzen van de mooiste meisjes.

TOURS MET LITANG

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens