ZOEKEN:

JIUZHAIGOU 九寨沟

Het prachtige Jiuzhaigou ligt in de Minshan-bergen in het noorden van Sichuan, 440 km ten noorden van Chengdu en vlakbij de grens met Gansu.

  • Jiuzhaigou deels weer open

    Vanwege de aardbeving op 8 augustus 2017 werd Jiuzhaigou gesloten voor reizigers. Het gebied is sinds mei 2018 weer deels open. Er worden vanaf september 2019 5.000 bezoekers per dag toegelaten en die tickets worden vooral vergeven aan Chinese tourgroepen. Het is dus aan te raden vooraf via een agent te reserveren. De verwachting is dat heel Jiuzhaigou in 2020/21 weer geheel open zal zijn. Het is wel mogelijk om Huanglong en Songpan te bezoeken.

Jiuzhaigou-landschap02Dit gebied bestaat uit drie valleien die over een afstand van 40 kilometer een omgekeerde letter Y, dus wijzend naar het noorden, vormen. De Shuzhenggou Vallei vormt het rechte stuk van de Y, terwijl de oostelijke vork de Zechawagou Vallei en de westelijke vork de Rizegou Vallei is.

De toegang in het noorden is bij het dorp Pengfeng (彭丰村). Hier vindt u het Jiuzhaigou Bezoekerscentrum (九寨沟景区导游服务处). Voor het Nationale Park van Jiuzhaigou moet ter plekke entree worden betaald. Sinds 2020 is de toegang via een kunstige boog die een waterpartij omspant. De boogconstructie bestaat uit houten balken en stalen verbindingsstukken. Aan weerszijden vindt u allerlei faciliteiten voor de bezoekers.

Jiuzhaigou betekent `Negen Dorpen Vallei’, naar de 9 Tibetaanse dorpjes zich tussen de bergen in dit gebied hebben genesteld. De bergtoppen zijn tussen 2400 en 3600 meter hoog. De valleien bevatten meer dan 100 meren en vijvers, evenals watervallen en kreken. Ruim 620 km² van dit gebied is als natuurreservaat aangewezen, met panda’s, hoge pieken, heldere meren en bossen.

September en oktober zijn de gouden maanden, met kleurrijke bloemen. Het regenseizoen is van juni-augustus. De gemiddelde temperatuur in juli is 17°C en in september 12°C.

De drie valleien van Jiuzhaigou bevatten meer dan honderd meren, die door de plaatselijke bevolking Haizi (Minimeren) worden genoemd. Vanwege de verschillen in sedimentaire inhoud nemen deze meren verschillende kleuren aan. De mooiste vallei is Rizegou. Als u slechts één dag, maar wel veel energie heeft, dan is het aan te raden om u te laten vervoeren naar het Virgin Forest en dan de ca. 30 km naar Shuzheng-dorp terug te lopen langs de meren en watervallen.

Shuzhenggou Vallei 树正沟

De 14,5 kilometer lange Shuzheng Vallei is genoemd naar het Tibetaanse dorpje Shuzheng (树正) halverwege de ingang tot Jiuzhaigou en Nuorilang. U ziet al snel aan uw linkerzijde de Gekoesterde Spiegel Rots (宝镜岩, Baojing Yan), die 1000 meter hoog is. U trekt dan verder een stenen pad naar de andere valleien. Naast de weg loopt een snelle, heldere beek. De heuvels aan beide kanten zijn bedekt met pijnbomen.

Nadat u ‘Bonzai Beach’, het Ingepotte Landschap Strand (盆景滩, Penjing Tan), bent gepasseerd, bereikt u het Riet Meer (芦苇海, Luwei Hai), het eerste meer in deze Vallei. Dit 1375 meter lange moerassige meer dankt zijn naam aan het vele riet dat meer dan een meter hoog is en een gebied van ongeveer 2 km² beslaat. De weg naar de Shuzheng Meren is min of meer onafgebroken langs vijvers. Het volgende meer is het Vonk Meer (火花海, Huohua Hai). Dit meer dankt zijn naam aan de vonken die in het zonlicht uit het water lijken te springen. Het Slapende Draak Meer (卧龙海, Wolong Hai) ligt wat lager en is 20 meter diep. De rotsen zouden lijken op een slapende draak. De Shuzheng Meren (树正群海, Shuzheng Qunhai) zelf bestaan uit circa veertig opeenvolgende grote en kleine meren, die gekoloniseerd zijn door verschillende soorten waterplanten. Achter deze meren ligt de Shuzheng Waterval (树正瀑布, Shuzheng Pubu). Het laatste meer van de Shuzheng Meren in dit deel van de vallei is het Rinoceros Meer (犀牛海, Xiniu Hai). Aan de zuidpunt is het Minnaars Strand (情人滩, Qingren Tan). Vervolgens bereikt u de oostkant van de Nuorilang Meren (诺日朗群海, Nuorilang Qunhai) met de20 meter hoge en 320 meter brede Nuorilang Waterval (诺日朗瀑布, Nuorilang Pubu, vlakbij het punt waar de drie valleien samenkomen.  Dit is de grootste waterval van Jiuzhaigou. Nuorilang is het Tibetaanse woord voor een zeer prachtige plaats. Het is dan nog een klein stuk lopen naar Nuorilang (诺日朗), het toeristische centrum van Jiuzhaigou.

Rizegou Vallei

De volgende morgen kunt u de 18 km lange Rize Vallei inslaan naar het westen langs de de Nuorilang Meren (诺日朗群海, Nuorilang Qunhai) in de richting van het Spiegel Meer (镜海, Jing Hai), een helder en rustig meer van ongeveer een kilometer lengte. De achtergrond wordt gevormd door met sneeuw bedekte bergen. Bij het meer zijn vlotten te huur. Ten oosten van het Spiegel Meer is het Parelstrand (珍珠滩, Zhenzhu Tan). Het Parelstrand is ongeveer 200 meter lang en meer dan 100 meter breed. Water van het Vijf Kleuren Meer, verderop in de vallei, stroomt langs dit strand. Het water is tamelijk koud. Als u de rivier oversteekt, bereikt u de top van de Parelstrand Waterval (珍珠滩瀑布, Zhenzhutan Pubu). Hij heeft een verval van 28 meter en is meer dan 300 meter breed. Daarna gaat u verder richting zuidwesten. Over een lange, houten brug bereikt u vervolgens het Vijf Kleuren Meer (五花海, Wuhua Hai). Dit ondiepe meer met zijn boomstronken dankt zijn naam aan zijn steeds veranderende kleurschakeringen. Verder in de vallei is Panda Waterval met het Panda Meer (熊猫海, Xiongmao Hai), gebieden waar reuzenpanda’s leven (maar zelden worden waargenomen). Hierna volgt het Bamboepijl Meer (箭竹海, Jianzhu Hai), op een hoogte van 2.618 meter en met een oppervlakte van 17 ha. Hierna passeert u het ondiepe Gras Meer (草海, Cao Hai) met veel vegetatie. Vervolgen bereikt u het Zwanen Meer (天鹅海, Tian’e Hai), dat 2.250 meter lang en 125 meter breed is en zijn naam dankt aan de wilde zwanen en eenden die hier in grote getale komen. In de omgeving is Oerbos (原始森林, Yuanshi Senlin) en u kijkt uit over bergen en kliffen, met de 500 meter hoge Zwaard Rots (剑岩, Jian Yan) als meest bijzondere. De beschrijving is van noord naar zuid en van laag naar hoog, u kunt er ook voor kiezen om op het hoogste punt te starten.

Zechawagou Vallei 则查洼沟

De Zechawa Vallei is ca 18 km lang. U passeert het Volgend Seizoen Meer (下季节海, Xiajijie Hai) en een stuk verderop het Vorige Seizoen Meer (上季节海, Shangjijie Hai). Iets verderop kunt u de Vijf Kleuren Vijver (五彩池, Wucai Shi) vinden. Onder water groeien talloze algen en mos. Door de afwisselende bodem zijn er verschillende kleuren in het meer. Weer 2 km verder, 18 km ten zuiden van Nuorilang, is het Lange Meer (长海, Chang Hai). Het is 7,5 km lang, 400-800 meter breed en 100 meter diep. Het landschap rondom dit meer kan concurreren met de fraaiste delen van Zwitserland. Het meer wordt het hele jaar door sneeuwpieken omringd. De kleur van het water wordt naar het midden toe steeds donkerder. Het Lange Meer ligt op een hoogte van 3150 meter. Ook in deze vallei is het te overwegen eerst vanaf Nuorilang een bus te nemen naar het zuiden en dan van hoog naar laag te wandelen.

TOURS MET JIUZHAIGOU

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens