ZOEKEN:

CHENGDU 成都

Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan, de grote en belangrijke landbouwprovincie in centraal China. De stad heeft 10 miljoen inwoners (de stadsgemeente 14 miljoen) en ligt op 485 meter hoogte. Chengdu staat bekend als een dynamische stad. Er zijn levendige markten en er gebeurt veel op straat. U zult merken dat Chengdu een moderne stad is met veel warenhuizen met merkkleding, cafés, lichtreclame en fast food.

Mao-beeld

Chengdu-Mao02Op het centrale Tianfu Plein, voor het Science and Technology Museum, torent nog altijd een groot beeld van Mao Zedong (1893-1976), de roemruchte voormalige ‘grote roerganger’ uit boven het straatgewoel. Voor in het bijzonder de mensen op het platteland is Mao nog altijd een groots man, die, net als sommige keizers in het verleden, al haast onderdeel van de volksreligie is geworden.

Theehuizen

Chengdu staat bekend om zijn theehuizen. Even heerlijk relaxen in een rotanstoel en dan maar elke keer uw kopje laten bijvullen door de langslopende bedienden en ondertussen kijken naar het leven van alledag; de spelende kinderen en de roddelende of schakende ouderen. Een van de bekendste is in het Volkspark (人民公园, Renmin Gongyuan). Maar ook in het Cultuurpark (文化公园, Wenhua Gongyuan), het Baihuatan Park (百花潭公园) en bij het Wenshu Klooster zijn theehuizen te vinden.

Wenshu Klooster

Chengdu heeft een aantal mooie en levendige tempels en klooster, waarvan het Wenshu Klooster (Wenshu Yuan, 文殊院) in het noorden van de stad de bekendste en meest levendige is. Het dateert uit de Tang, 1300 jaar geleden en wordt ook wel het Xinxiang Klooster genoemd. Heet heeft een oud gedeelte, maar er zijn ook recente gebouwen met veel beelden en schilderingen. De belangrijkste relikwie zijn resten van de schedel van Xuan Zang, de monnik die begin 7e eeuw naar het westen reisde en boeddhistische geschriften naar Chang’an (Xi’an) bracht. Honderden pelgrims komen hier om grote wierookkaarsen te offeren en om thee te drinken.

Baoguang Klooster

Chengdu-Baoguangsi25-K20014Het grote en levendige ‘Klooster van het Kostbare Licht’ (Baoguangsi, 宝光寺) is ook zeker een bezoek waard. Het ligt in Xindu, 18 km ten noorden van Chengdu. Dit 2000 jaar oude klooster is boeddhistisch en bestaat uit 5 zalen, 16 binnenplaatsen en meer dan 400 stenen pilaren. In de bloeitijd waren hier 3000 monniken actief. Het Baoguang Klooster staat bekend om zijn uit de 888 daterende pagode en bijzondere arhat-zaal (discipelen van Boeddha).
Een vegetarische maaltijd in het bijbehorende kloosterrestaurant is een bijzondere ervaring. De gerechten zijn zeer divers en u wordt misleid door hun uiterlijk.

Wuhou Tempel

De Wuhou Schrijn (武侯祠, Wuhouci), de Tempel van Markies Wu, is het belangrijkste museum dat herinnert aan de periode van de Sanguo (Drie Koninkrijken, 220-280). Het werd gebouwd tijdens de Westelijke Jin  (265-316) ter ere van Zhuge Liang (181-243), de fameuze strateeg die kanselier (premier) was van het Shu Han Rijk. Naast de Zhuge Liang Herdenkingstempel staat de Hal van Liu Bei (161-223, stichter en koning van Shu Han). Liu Bei, die van Chengdu zijn hoofdstad maakte, verleende Zhuge Liang de titel Markies Wu. Zhuge Liang staat ook bekend als Kongming en zijn beeld wordt vereerd in veel tempels in China, zoals Guan Yu. Er zijn ook nog circa 50 beelden van andere historische figuren uit Shu Han en Sanguo te zien. De gebouwen staan in een mooi, groen parkje, naast de Jinli Straat.

Jinli Straat

De ‘Jinli Ancient Street’ (锦里古街, Jinli Gujie) heeft een geschiedenis van meer dan tweeduizend jaar. Het was door de eeuwen heen een straat waar o.a. zijde (Shu-brokaat) werd verhandeld en waar restaurants en theehuizen waren. De straat is in 2004 geheel gerenoveerd. Het is nu een sfeervolle voetgangersstraat met een combinatie van oude en herbouwde architectuur, waar u het ‘oude China’ enigszins ervaart. U vindt er leuke winkels waar o.a. thee, zijde, antiek en lokaal handwerk worden verkocht, er zijn restaurantjes, snackshops, theehuizen en cafés. In het midden is een pleintje met een vijver met karpers en een klein theaterpodium.

Kuanzhai

Kuanzhai (宽窄巷子, Kuanzhai Xiangzi) is de verzamelnaam voor enkele stegen (‘hutongs‘). Het centrum is waar de brede Kuan Xiangzi en de smalle Zhai en Jing Xiangzi bijeenkomen. Aan de stegen staan mooie gebouwen in klassieke bouwstijlen, vaak opgetrokken rond een binnenhof. Ze zijn gebouwd in de 17e eeuw om er Manzu soldaten en officieren te stationeren. Daarna was het een woonwijk tot het in 2003 werd gerenoveerd. Er zijn nu winkels, variërend van souvenirwinkels tot galeries en chique boetiekjes. Het is dé plek als u Shu borduurwerk wilt kopen. Er zijn restaurants (probeer de ‘dandan‘ mie), theehuizen en cafés in gevestigd. Overal hangen rode lantaarns en er treden vaak straatartiesten op. Aan de Jing steeg ligt een oude put.

Cottage van Du Fu

De ‘Dufu Thatched Cottage’ (杜甫草堂博物館, Dufu Caotang Bowuguan) was ooit de woning van de beroemde dichter Du Fu (712-770). Vanwege de Lushan Opstand ontvluchtte hij in 759 de hoofdstad Chang’an (Xi’an) en bouwde in 760 de cottage aan de Huanhua-rivier en woonde hier 4 jaren. Na zijn vertrek verviel de cottage en hij werd pas in 1500, en opnieuw in 1811, herbouwd, in periodes dat Du Fu weer veel werd gelezen. Hij ligt in een mooi park, aangelegd in klassieke tuinstijl. Er is de Hal van Grote Dichters, waarin 12 beroemde klassieke dichters eer wordt bewezen en waarin een grote muurschildering het leven van Du Fu verbeeldt. Er zijn ook de aan Du Fu gewijde Gongbu Herdenkingstempel en het Steentafel Paviljoen te zien.

Sichuan Museum

Het Sichuan Museum (四川博物院, Sichuan Bowuyuan) heeft de grootste collectie kunsthistorische artefacten in de provincie. De oudste dateren van 3.300 jaar geleden. Het museum heeft in 2009 een nieuw gebouw gekregen met 15 grote tentoonstellingshallen en een vloeroppervlakte van 10.000 m². Er is van alles te zien, van aardewerk uit de Han, tot antieke wapens, tot schilderijen en porselein uit de Tang, Ming en Qing. Een speciale zaal is gewijd aan Zhang Daqian (1899-1983). Deze beroemde schilder was ooit monnik en naast prachtige landschappen staat hij ook bekend om de schilderijen die hij in 1940-er jaren maakte naar de muurschilderingen van Mogao in Dunhuang.

Het museum is deel van een Art Park en staat op een voormalig fabrieksterrein, waarvan restanten bewust behouden zijn gebleven. Het heeft ook een concertzaal en een groot buitenpodium waar allerlei (vooral muziek-) opvoeringen zijn te zien. Er is op het terrein ook een groot IMAX theater en er zijn diverse trendy restaurants, bars, galeries en winkels te vinden.

Songxianqiao Antiekmarkt

De Songxianqiao Antique Art City (送仙桥古玩艺术城, Songxianqiao Guwan Yishu Cheng) houdt het midden tussen een antiekmarkt en een vlooienmarkt en het is aan u om er de pareltjes te vinden. Pas op, wat oud lijkt kan recent oud zijn gemaakt. En het is natuurlijk een plek waar u uw onderhandelingsvaardigheden kunt toepassen. Op de 1e etage (=begane grond)worden de werken van (lokaal) bekende artiesten verkocht en zijn er de rommelwinkels. Op de 2e en 3e etage vindt u de wat bekendere kunstenaars en wat duurdere en wellicht meer authentieke antiekwinkels. Op de binnenhof worden tapijten verkocht. Vooral op zondagen is het hier erg druk en zijn er meer dan duizend kooplieden die hun waren aanbieden.

Lan Kwai Fong

Lan Kwai Fong (兰桂坊), naar het voorbeeld van LKF Hongkong, bij de Jin-rivier is dé plek om uit te gaan in Chengdu, althans als je jong en hip of yup bent of dat wilt zijn. Er zijn allerlei restaurants, cafés, karaokeclubs, bars met live muziek; er zijn boetiekjes en galeries.

De Sichuan keuken

Sichuan staat bekend om de heerlijke schotels die er worden geserveerd en een bezoek aan een lokaal restaurant zal u zeker niet koud laten. U kunt dit gerust letterlijk opvatten: de Sichuan-keuken (四川菜) is beroemd om zijn hete (scherpe) gerechten. Er is een aantal specialiteitenrestaurants in de stad, sommige bieden ook opvoeringen van de Sichuan Opera met zijn bekende maskerdansen. In de Cultuurstraat bij het Cultuurpark zijn ook enkele goede restaurants te vinden. Vraag wel of het niet te lei wordt geserveerd!

Pandacentrum

Chengdu-Pandacentrum38-K200Een bezoek aan het Panda Breeding & Reseach Center (成都大熊猫繁育研究基地, Chengdu Daxoingmao Fanyu Yanjiu Jidi), even buiten de stad, is een bijzondere excursie. Hier leven 15-30 panda’s in een semi-natuurlijke omgeving en er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan. Het is geen reservaat en ook geen dierentuin. De panda’s hebben er een (klein) stukje buiten de hokken dat enigszins is ingericht als hun habitat.

Het centrum dient, zoals de naam al zegt, om er via een fokprogramma voor te zorgen dat de unieke diersoort niet uitsterft en er wordt veel onderzoek gedaan. In het wild leven er nog een paar honderd panda’s in reservaten in de Sichuan-bergen z’n 300 km van Chengdu.

Sanxingdui Shu Museum

Chengdu-Sanxingdui-K2014-(1Ongeveer 40 km van Chengdu ligt Guanghan. Hier staat op de plek van een opgraving het Sanxingdui Museum (三星堆博物馆, Sanxingdui Bowuguan) dat speciaal is gebouwd om de prachtige collectie Shu-artefacten onderdak te bieden. In de tachtiger jaren was hier een grote opgraving. De vondsten waren spectaculair; het bleek dat er hier 3000 jaar geleden een hoogontwikkelde stadstaat was. Het mythische Rijk van Shu bleek meer dan een legende. Het museum heeft een kenmerkende architectuur en is modern van opzet. De prachtige objecten worden er stijlvol en goed belicht getoond. Van enkele van de meest belangrijke artefacten zijn uitvergrote modellen gemaakt. De beschrijvingen zijn zowel in het Chinees als in het Engels. Bijzonder mooi zijn de bronzen en gouden maskers, het koningsbeeld en de ‘levensboom’ van Shu.

Jinsha Museum

Jinsha werd in 2001 ontdekt en ligt 5 km ten noordwesten van het centrum. Net als Sanxingdui bleek Jinsha een stadstaat uit de periode van het Shu Rijk te zijn. Er is hier veel opgegraven en de archeologische analyse maakte veel duidelijk over de hoogstaande beschaving in Sichuan, drieduizend jaar geleden. Het stelde het beeld bij dat de bakermat van de Chinese beschaving alleen bij de Gele Rivier lag. Het Jinsha Museum (金沙遗址博物馆, Jinsha Yizhi Bowuguan) is deels een overkapte opgraving, deels een tentoonstelling met uitleg over de cultuur van Shu en met duizenden kostbare artefacten en voorbeelden van hoogstaand vakmanschap. De meest beroemde kunstschatten zijn het Gouden Masker en de Zonnevogel Schijf.

Luodai 洛带

Luodai is een oude kern, met een geschiedenis die teruggaat tot de Sanguo (3e eeuw). Sinds de Ming (15e eeuw) is Luodai een nederzetting voor Kejia (Hakka) uit diverse delen van China, vooral uit het oosten. Luodai ligt 40 km ten oosten van Chengdu.  Tegenover de ingang staat een toren. De ingang wordt gemarkeerd door een poort. Dan leidt een hoofdstraat door het plaatsje. Aan deze hoofdstraat staan zowel oude gebouwen als in oude stijl gerestaureerde en herbouwde gebouwen. Er zijn ook enkele gildehallen, een grote Guangdong Hal, een kleine Huguang Hal en nog een. Er is ook een paar theehuizen te vinden.

Huanglongxi 黄龙溪

Huanglongxi ligt 40 km ten zuidoosten van Chengdu, aan de voet van de Muma Bergen. Het was een fort in het Shu Rijk en korte tijd zelfs de militaire hoofdstad. De oude stad heeft zijn architectuur uit vooral de Qing weten te bewaren.

Anren 安仁

De historische stad Anren ligt 39 km ten westen van Chengdu. Het was de geboorteplaats van Liu Wencai, een krijgsheer en grootgrondbezitter uit de Qing. Zijn 27 historische huizen zijn mooi bewaard gebleven en nu een museum. In Anren zijn drie oude straten met gebouwen uit de periode van de Republiek China (1911-49).

Anren Museumcluster

In Anren is sinds 2010 het Anren Museumcluster te zien, bestaande uit 30 themamusea. Thema’s zijn onder andere: Rode Tijd (met de hallen Horloges van Rode Soldaten; Rode Gebruiksvoorwerpen; Porselein van Nieuw China); Verzetsoorlog (tegen Japan, met de hallen De Kern van het Verzet; Het Oorlogsfront; De Flying Tigers (Amerikaanse piloten die vanuit Yunnan opereerden)); Wenchun Aardbeving; Plaza van Chinese Helden (met 100 ijzeren beelden als Qin-soldaten opgesteld); Chinese Volkskunst (met de hallen Traditionele Meubels; Gouden Lotus). De collecties zijn verzameld en tentoongesteld door Dr. Fan Jianchuan. Vanaf de dag dat zijn vader wegens ‘antirevolutionaire activiteiten’ tijdens de Culturele Revolutie gevangen werd gezet, verzamelde hij alles wat met de politiek te maken had. Op een gegeven moment omvatte dat meer dan 100 containers vol. Het is nu een unieke collectie.

Dujiangyan 都江堰

Dujiangyan01Circa 60 km (30 minuten met de sneltrein) ten noordwesten van Chengdu zijn de Dujiangyan Irrigatiewerken te vinden. Dujiangyan is een meer dan tweeduizend jaar oud irrigatieproject dat nog altijd wordt gebruikt. Dujiangyan ligt op 700 meter hoogte in de middelloop van de Min-rivier, een zijrivier van de Yangtze. De snelstromende Minjiang stond berucht om de overstromingen. Daarom maakte de lokale gouverneur Li Bing het 2200 jaar geleden tot zijn (en van zijn zoon) levenswerk om de rivier te temmen en aan te wenden voor de irrigatie van de velden. Hij bouwde niet simpelweg een dam, maar had het innovatieve idee om de rivier in twee te manipuleren delen te splitsen, een om het water af te voeren, een voor de irrigatie. Het legde de basis voor de welvaart van Sichuan. Bij Dujiangyang staan twee tempels, de Twee Koningen Tempel en de Overwin de Draak Tempel.

Qingshengshan01Qingshengshan 青城山

De 1600 meter hoge Qingcheng-berg is al meer dan tweeduizend jaar een beroemde plek in China. Vanuit hier verspreidde Zhang Ling in 143 v.Chr. zijn leer: het Daoïsme (Taoïsme). Qingchengshan geldt als het 5e ‘Heilige Land’ van het Daoïsme. Bovendien is de natuur er prachtig, altijd groen en koel in de zomer. De berg is nog altijd een belangrijk centrum en een soort van openluchtmuseum voor het Daoïsme.
De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Fujian Tempel, de Tianshi Grot en de Shizu Hal. De Shangqing Tempel staat bekend om zijn avondlicht dat door gelovigen als ‘heilig licht’ wordt omschreven.
Qingchengshan ligt 70 km van Chengdu en is tegenwoordige gemakkelijk te bereiken met de sneltrein die van Dujiangyan doorrijdt of via de Cheng-Guan snelweg.

 • meer..

  Qingshengshan & Dujiangyan

 • Dujiangyan

  Het irrigatiesysteem van Dujiangyan wordt de ‘schat van Sichuan’ genoemd. Dujiangyan is de sleutel in het watermanagement in deze vruchtbare provincie. Meer dan 2.200 jaar geleden had Chengdu vaak te maken met overstromingen van de Minjiang, een zijrivier van de Yangtze. Li Bing, de bestuurder van het gebied namens de vorst van Qin in de 3e eeuw vC, besloot om samen met zijn zoon Erlang Shen een irrigatiesysteem te ontwerpen en aan te leggen om de Minjiang te temmen. Hij voltooide het in 256 vC. Dujiangyan is een hoogtepunt in de ontwikkeling van de Chinese wetenschap en het oudste irrigatiesysteem ter wereld dat nog altijd functioneert en al meer dan tweeduizend jaar de vlakte van Chengdu vrij heeft gehouden van overstromingen. Sinds 2000 wordt het erkend als Werelderfgoed.

  Dujiangyan bestaat uit drie delen: Yuzui, Feishayan en Baopingkou. Yuzui is het kunstmatige eiland in de rivier. Het ziet er van boven als een grote vis die ligt in de Minjiang. Het functioneert als een waterscheiding, die de stroom verdeelt in een binnen- en een buitenrivier. De binnenrivier is smal en diep, de buitenrivier breed en minder diep. Feishayan is een 200 meter brede verbinding die zorgt voor waterafvoer naar de buitenrivier bij overstromingen en dat zand en stenen van de binnenrivier naar de buitenrivier stromen. Baopingkou is het kanaal dat Li Bing door de rotsen liet aanleggen, de flessenhals waardoor het water in de binnenrivier stroomt, en waardoor de instroom onder controle blijft.  De drie delen werken perfect samen. In het droge seizoen stroomt 60% van het water naar de diepe binnenrivier en wordt gebruikt voor irrigatie; 40% gaat dan naar de buitenrivier. In het natte seizoen is het omgekeerd waardoor de wateraanvoer voor de irrigatie stabiel blijft en de rest wordt afgevoerd via de buitenrivier.

  De beste plek voor een overzicht over Dujiangyan is de Alan Kabelbrug boven Yuzui. Al tijdens de Song (960-1279) was hier een brug, gebouwd van hout en bamboe. De tegenwoordige brug is gemaakt van staal en gewapend beton.

  Er zijn ook enkele historische bezienswaardigheden. De Fulong Tempel (‘Tem de Draak Tempel’) is gebouwd op de plek waar volgens de overlevering Erlang Shen de kwade draak overwon tijdens de bouw van Dujiangyan. Voor de tempel staat een stenen beeld van Li Bing, dat is gemaakt tijdens de Oostelijke Han (25-200) en daarmee het oudste nog bestaande stenen beeld in China is. In de achterhof van de tempel is een elektrische aangedreven model van Dujiangyan dat inzicht geeft in de werking van het systeem.

  Op de berg aan de rechterzijde van de Minjiang staat de Erwang Tempel (二王庙, Erwang Miao), de Twee Koningen Tempel. Hij is tijdens de Qing (1644-1911) gebouwd ter ere van Li Bing en zijn zoon, die postuum tot koningen werden gepromoveerd. De Erwangsi ligt fraai in de omgeving. Op de muur van de tempel is kalligrafie waarin de werking van Dujiangyan wordt gememoreerd. In de tempelhal staan beelden van Li Bing en zijn zoon en de mensen uit de omgeving komen hen nog altijd eer bewijzen. Op deze plek worden al 2.200 jaar lang herdenkingsceremonies gehouden voor Li Bing en zijn zoon. Vanaf de Erwang Tempel heeft u een fraai overzicht over Dujiangyan.

 • Qingshengshan

  De Qingchengshan ten zuidwesten van Dujiangyan is een van de meest beroemde daoïstische beregen in China. Het is een prachtige plek; de berg is omringd door pieken en bedekt met bomen en veel groen met daartussen vele tempels.

  De Qingshengshan is verdeeld in een ‘voorberg’ en een ‘achterberg’. De ‘voorberg’ beslaat een gebied van 15 km² en is het belangrijkste deel. Beneden ziet u eerst het Jianfu Paleis (建福宫, Jianfugong), dat dateert uit de Tang (618-907), maar meermalen is gerestaureerd en herbouwd. Het is omringd door groen en ligt aan een stroompje. Wat verder loopt u een landschapsschilderij binnen, u ziet u een prachtige houten paviljoen tegen een achtergrond van rotsen en bomen. Verderop kunt u kiezen voor de kabelbaan of het pelgrimspad. U kunt het Yuecheng Meer (月城湖, Yuechenghu) met een pontje overvaren (of het pad nemen langs het meertje). U komt dan bij de Buyun Kabelbaan, vanaf hier kunt naar boven, naar het station net onder het Shangqing Paleis.
  Naar het westen leidt een steil pad met af en toe trappen naar de Tianshi Grottempel. Daarin staat een stenen beeld van Zhang Tianshi (Hemelse Meester Zhang). Zhang Daolin leefde en predikte hier tijdens de Oostelijke Han (25-220). Hij wordt beschouwd als de stichter van het taoïsme op de Qingshengshan. Andere bezienswaardigheden zijn het Sanqing Paleis, de hoofdhal van de Tianshi Grottempel, met daarin beelden van de drie oppergoden, het Sanhuang Paleis, met daarin de stenen beelden van de drie legendarische heersers Fuxi, Shennong en Huangdi. Via de Fangning Brug bereikt u het Zushi Paleis uit de Qing (1644-1911). Verderop staat het beroemde Shangqing Paleis, dat dateert uit de Jin (256-419), hoewel de meeste huidige gebouwen uit de Qing (1644-1991) zijn. Het is een prachtig complex en ligt er zeer fraai in de natuur. Een van de belangrijkste hallen is de Donghua Hal. Deze is gewijd aan Heer Donghua. Hij vertegenwoordigt de Originele Energie van het Oosten en staat ook bekend als de God van Hout, hij houdt het register bij van alle mannelijke onsterfelijken. Hij heette oorspronkelijk Wang Xuanfu en trok zich tijdens de Han-dynastie terug op de Qingshengshan. Hij leverde de Leer van Dao over aan Voorouder Zhongli, die de leer op zijn beurt overdroeg aan Voorouder Chong Yang, die geldt als de stichter van het Quanzhen Daoïsme, de Weg van de Complete Werkelijkheid.
  Vanaf het Shangqing Paleis leidt een pad naar boven, naar de Pengzu Piek (1.260m). Daarop staat de 33 meter hoge en 9 verdiepingen tellende Laojun Toren. Oorspronkelijk stond op de top het Huying Paviljoen. Dit werd in 1980-er jaren verbouwd tot pagode. Deze pagode werd in 2008 verwoest door de aardbeving van 5.12 in het gebied. Hij is sindsdien herbouwd. De pagode is hol en binnen staat een 7,3 meter hoog beeld van Laojun.

  De ‘achterberg’ is voor de liefhebbers die alles van de Qingshengshan willen zien. U kunt via twee kabelbanen helemaal naar boven. Net onder de top (2.128m) ligt de Baiyun (Witte Wolk) Tempel.

TOURS MET CHENGDU

13 dagen

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens