ZOEKEN:
Ontdek China in Pingyao
Pingyao, Stadsmuren
Pingyao, Stadstoren
Pingyao, Stadstoren
Pingyao, Stadstoren
Pingyao, satémachine
Pingyao, traditionele winkels
Pingyao, sfeer
Pingyao, Yuting
Pingyao, Yamen
Pingyao, Rishengchang
Pingyao, Rishengchang
Pingyao, lijkstoet
Pingyao, volksopera
Pingyao, daoïstische tempel
Pingyao, daoïstische tempel
Pingyao, boeddhistische tempel
Pingyao, Qiao Mansion
Pingyao, Yide Guesthouse

PINGYAO 平遥

Het mooie stadje Pingyao ligt 100 km ten zuiden van Taiyuan in de provincie Shanxi. De geschiedenis van Pingyao gaat al meer dan 2700 jaar terug, maar ‘pas’ vanaf de eerste jaren van de Ming-dynastie (1368-1644) bereikte Pingyao een ongekende welvaart. Het lag op de route tussen Beijing en Xi’an en veel handelshuizen hadden er hun belangrijkste vestiging evenals de eerste grote banken.

Pingyao-stadmuren-K2001-08-Met de politieke en economische veranderingen van de 20e eeuw, raakte het stadje Pingyao echter in verval. Ironisch genoeg is het oude centrum juist door dit gebrek aan middelen verschoond gebleven van moderniseringen en om die reden opmerkelijk goed bewaard. Zo is dan ook dit pittoreske stadscentrum geplaatst op de lijst van Cultureel Wereld Erfgoed.

Pingyao werd in de negentiger jaren ‘ontdekt’ en is nu een populair reisdoel. Voor een bezoek aan de stadsmuren en de bezienswaardigheden binnen de muren dient een combikaart te worden gekocht (2015: Y 120 voor 3 dagen; niet geldig voor sights buiten de oude stad).

Stadsmuren

De oude stad wordt begrensd door imposante stenen stadsmuren van maar liefst 6,4 km lengte! In het oude China gold Pingyao als ‘schildpadstad’. In 1949 telde China nog tweeduizend ommuurde steden, maar in naam van de ‘vooruitgang’ zijn daarvan de meeste gesloopt – een feit dat Pingyao des te opmerkelijker maakt. Al in de 8e eeuw v.Chr. was hier een nederzetting versterkt met een aarden wal. De stenen stadsmuren (van binnen aarde; buiten stenen) dateren uit 1370. Ze zijn 10 meter hoog en 5 meter breed. De muren hebben 72 wachtposten. Op de vier hoeken staan machtige wachttorens, met in het zuidoosten het mooie Kuixing Paviljoen. Aan de westzijde en de zuidzijde zijn de belangrijkste toegangspoorten. Op zaterdag en zondag wordt buiten de Noordpoort een welkomstceremonie voor gasten opgevoerd.

Historische straten

Pingyao-Nandajie01-K2001De stad is gebouwd in de Daoïstische traditie van het kosmologisch diagram: traditionele symmetrische patronen die een afspiegeling vormen van Hemel en Aarde. Aan de meer dan honderd klassieke straten staan bijna vierduizend huizen, waarvan er wel 10% van bijzonder historisch belang zijn.
De Nan Dajie (‘Zuid Avenue’), ook wel de Ming-Qing Straat genoemd, is de belangrijkste straat. Deze hele hoofdstraat is goed gerestaureerd, en aan weerszijden zijn oude antiekwinkels gevestigd met verrassend mooie dingen – vooralsnog redelijk laag geprijsd. Behalve de vele zeventiende, achttiende en negentiende eeuwse gebouwen, zijn er ook diverse nog oudere tempels te bezichtigen.
In het centrum domineert de in Qing-stijl gebouwde Stadstoren de Nan Dajie. Beneden zijn stèlea (steentabletten) uit de Qing. Op de basis staat een houten constructie van drie verdiepingen met een traditioneel dak. Wanneer u de toren via de steile trappen zou beklimmen (niet meer toegestaan vanwege de kwetsbaarheid) vindt u daarin een klein Daoïstisch heiligdom.
Op zaterdag en zondag wordt op de Nan Dajie een traditionele bruiloft getoond, met een draagstoel en muziek. Op de Chenghuangmiao Straat is een openluchtpodium, waar u de lokale traditionele opera kunt zien.

Rishengchang Bank

Pingyao-Bank01-KvG1999Kooplieden uit Pingyao vestigden in 1824 de eerste ‘moderne’ commerciële bank van China, de Rishengchang Piaohao (Zonsopkomst Voorspoed Bank). Op ingenieuze wijze maakte de bank zo goed gebruik van wisselbrieven, spaartegoeden en leningen, dat ze binnen een paar jaar reeds vestigingen kon openen in de provincies Shandong, Henan, Jiangsu en Liaoning. Korte tijd later deed de bank zelfs zaken in Japan, Rusland en Singapore. Het oude bankgebouw is tegenwoordig het Bank Museum. Deel van de bank is het Rishengchang Wisselkantoor. Met wassen beelden wordt getoond hoe in de 19e eeuw de geldhandel was. In Pingyao waren vroeger ook andere banken en doordat zij zo’n belangrijke rol hadden in het geldverkeer in China werd Pingyao een welvarende stad. U kunt er als souvenir ook een replica wisselbewijs op uw naam verkrijgen.
De Rishengchang Bank staat aan de Mingqing Jie. Aan deze straat staan veel gerestaureerde winkels en banken. Ook de Baichuantong Piaohao (Honderd Rivieren Vloeien Samen Bank) is gerestaureerd en een museum geworden.

Lei Mansion

Lei Lutai was degene die in de Daoguang periode (1820-50) de Rishengchang Bank stichtte. Zijn familiehuis bestaat uit twee binnenhoven en vooral de grote hof is fraai gedecoreerd en toont de macht en welvaart van de familie Lei.

Pingyao Stadskantoor

De ‘yamen‘ van Pingyao dateert uit 1346. Een klein deel is nog over uit de Yuan (1279-1368), de meeste gebouwen zijn uit de Ming (1368-1644). Het bestaat uit een boogpoort, kantoren, vergaderzalen, de gevangenis, het gerechtshof, het woonhuis van de bestuurder en een tuin. In de Yamen wordt op gezette tijden getoond hoe vroeger een rechtszaak plaatsvond. Tijden (check ter plekke) ma-vr 10:00, 11:00 en 15:30u; za-zo 11:00, 15:00 en 16:00u.

Confucius Tempel

De Confucius Tempel (Wenmiao) van Pingyao is een nationaal erfgoed. De Dacheng, de hoofdhal, dateert uit 1163 en is een paar eeuwen ouder dan die in Beijing. Hij is gebouwd onder de Jin in de stijl van de Noordelijke Song. Aan het eind van de Qing-dynastie en opnieuw in 1953 is de tempel grondig gerestaureerd. Er zijn 87 beelden, van Confucius en zijn leerlingen. Er is een tentoonstelling over het klassieke examensysteem.
In de tempel is ook het Internationale Fotografie Museum gevestigd, met een eigen collectie van vooral fotografen uit de revolutionaire tijd.

Qingxu Tempel

Pingyao-Dao-tempel-K2001-09De daoïstische Qingxu Tempel (清虚观, Qingxuguan) staat aan Dong Dajie, de Ooststraat. Het is een oude tempel, oorspronkelijk gebouwd in 657 tijdens de Tang, maar later herbouwd en uitgebreid. De tempel heeft 3 hoven en 10 hallen. In de tempel staan twintig zeer bijzondere houten beelden van de Onsterfelijken. Voor de hoofdhal staat een steentablet gewijd aan de bekende daoïstische filosoof Lü Dongbin.

Stadsgod Tempel

De prachtig bewaard gebleven Stadsgod Tempel (Chenghuangmiao) staat in het zuidoosten van de stad en vormt een mooi geheel met de ernaast gelegen Tempel van de Toekomst God. De gebouwen dateren uit de Qing (1644-1911). Bij de Stadsgod Tempel staan ook de Caishen Tempel, gewijd aan de god van de welvaart, en de Zhaojun Tempel, gewijd aan de god van het voedsel en het koken.

Drakenscherm

Ten noorden van de Stadsgod Tempel staat een Negen Drakenscherm.

Katholieke Kerk

De Katholieke Kerk van Pingyao ligt in het zuidoosten van de oude stad en is in slechte conditie. In de provincie Shanxi was de katholieke missie, o.a. uit België en Nederland, bijzonder actief. Er zijn nog altijd vele gelovigen in Shanxi, de religie leidt zowel een bovengronds, via de officiële ‘patriottische’ kerken, maar ook deels een ondergronds bestaan.

Shuanglin Tempel

Pingyao-Shuanglinsi01-AdK19De fraaie Tweelingbos Tempel (双林寺, Shuanglinsi) staat in het dorp Qiaotou, 6 km ten zuidwesten van Pingyao. Hij werd gesticht in 571 en heette toen het Klooster van de Midden Hoofdstad (Zhongdusi). Tijdens de Song (960-1279) werd hij herbouwd en kreeg de naam Shuanglin Tempel. De huidige gebouwen dateren uit het begin van de 19e eeuw. De prachtige Shuanglin Tempel kenmerkt zich door de enorme verzameling van ongeveer tweeduizend onwaarschijnlijk mooie beelden. Ze dateren van de Song tot de Qing-dynastie. De mooiste zijn uit de Song en het begin van de Ming. Een bezoek is zeer de moeite waard.

De toegang tot de tempel wordt bewaakt door vier enorme Hemelwachters (Tianwang); het zijn vier bijzondere en prachtig gemaakte beelden. Op de centrale as staan vier tempels met daartussen drie binnenhoven. Hal 1 bevat een beeld va Guanyin uit de Ming. Op de binnenhof daarachter ziet u rechts een grot met de Oorlogsgod Guanggong en daarnaast een ruimte met mooie beelden van de 18 arhats uit de Song. Aan de linkerkant van de binnenhof ziet u de God van het Land die moet zorgen voor een goede oogst en daarna de Goden van de Hel. Hal 2 bevat beelden van Sakyamuni en beelden uit de Ming die het leven van Boeddha voorstellen. Naast hal 2 ziet u de Klokkentoren en de Drumtoren. Aan weerszijden van de volgende binnenplaats staan rechts de Duizend Boeddha Zaal (Qianfodian) en links de Bodhisattva Zaal (Pusadian). Dominerend in dit laatste heiligdom is Guanyin als de duizendarmige Godin van Genade. Hal 3 is de hoofdhal va de tempel. Hierin vindt u Sakyamuni met Maitreya en Amida en twee bodhisattva’s (Wenshu en Baixi) en voorin de Boeddha van Ontvangst. Op de 3e hof ziet u rechts de Zhenyi Ci, een heiligdom gewijd aan weduwen die loyaal dienen te blijven aan hun gestorven man en zijn familie. Hal 4 is in Qing-stijl. Hier komen vrouwen bidden om kinderen te krijgen. U ziet een moederbeeld en andere beelden, aan de linkerkant om een jongen te krijgen, rechts is voor meisjes.

Zhenguo Tempel

De Zhenguo Tempel (镇国寺) staat in Haodong, 12 km ten zuidoosten van Pingyao. De tempel omvat een terrein van een hectare en geldt als een provinciaal erfgoed. De Zhenguo Tempel dateert uit 963. Het centrale tempelgebouw is een van de belangrijkste bewaard gebleven houten structuren uit het oude China. In de Wanfo Hal zijn elf prachtige geschilderde beelden te zien die gemaakt zijn in de 10e eeuw.

Cixiang Klooster

In het dorp Jiguocun, 7 km ten oosten van Pingyao, is het Cixiang Klooster te vinden. De meeste gebouwen dateren uit de Qing-dynastie, maar de oude achthoekige pagode heeft zijn oorsprong in de Jin-dynastie (10e eeuw).

Qiao Mansion

  • Pingyao-Qiao-Mansion02KVan Pingyao richting Taiyuan is het 36 km naar de beroemde Qiao Mansion (乔家大院). Het is een groot wooncomplex waarin een uitgebreide familie van de lokale ‘gentry’ (de elite, zowel landeigenaren als kooplieden) woonde. Qiao Guifa maakte zijn fortuin door thee en tofu (doufu) te verkopen in Mongolië en bezat uiteindelijk meer dan tweehonderd winkels en wisselkantoren. Verschillende hofjes, oude gebouwen en altaartjes geven telkens een nieuwe indruk. In dit complex zijn veel films en tv-series geschoten, waaronder de beroemde film Raise the Red Lantern van Zhang Yimou uit 1991 opgenomen. Dat was mede de aanleiding voor de herontdekking van Pingyao.

Wang Mansion

Het Wang Mansion of Wangjia Vooroudertempel (王家祠堂) oftewel het Wangjia Museum, ligt in Jingsheng, 45 km ten zuidwesten van Pingyao. Het is een luxueus traditioneel huis dat werd gebouwd in 1762-1811 door de familie Wang. Het omvat een groot terrein met vele (231) binnenhoven, hallen en kamers. Daaronder zijn de Gaojia Ya, het Rode Poort Fort (Hongmen Bao) en de Xiaoyi Voorouderhal. De Gaojia Bao is het oudste deel. Door het complex loopt aan de zuidzijde van oost naar west een weg van 127 meter lengte. De Hongmen Bao tegenover de Westpoort bestaat uit 27 hoven. De hoofdweg door de Hongmen Bao is 133 meter lang, ligt op de zuid-nood as en verdeelt het in twee delen. De hoofdweg wordt gekruist door drie oost-west wegen en samen vormen ze het karakter Wang (王). In de Hongmen Bao is ook het Wang Museum dat een inkijk biedt in het leven van de familie. Er is ook de Chongning Bao, uit 1725, maar in Ming-stijl gebouwd. Hier vindt u de aan de schilder Liqun gewijde Liqun Art Hall.

Zhangbi Fort

Het Zhangbi Fort (壁古堡, Zhangbi Gubaoligt bij Jiexiu (介休), 40 km ten zuidwesten van Pingyao. Het is 1600 jaar geleden, tijdens de Sui-dynastie, gebouwd. Het ontwerp was niet alleen militair, maar ook gebaseerd op de principes van de geomancie, de Chinese astrologie. Het fort was aan drie zijden omringd door hoge muren en aan de vierde zijde door een berghelling. Zhangbi Fort staat ook bekend om zijn uitgebreide tunnelstelsel, dat diende voor de verdediging en waarin in tijden van gevaar tienduizenden mensen konden schuilen. Bij de noordpoort en zuidpoort zijn twee groepen met verschillende tempels, ter ere van daoïstische, boeddhistische en confuciaanse godheden en geleerden.

Mianshan

De Mian-berg (绵山, Mianshan) ligt 45 km ten zuidwesten van Pingyao, dicht bij de Wang Mansion. Het berggebied, met de hoogste piek op 2566 meter, biedt een fraaie natuur en heeft diverse daoïstische en boeddhistische tempels. Er zijn vele bezienswaardige plekken. Daaronder de boeddhistische Yunfeng Tempel tegen de Baofu Rots en de grote daoïstische Daluo Tempel die is gebouwd tegen de Leeuwenheuvel. U kunt er in de Qixian Vallei een fraaie wandeling maken langs een waterval en de steile kliffen.

TOURS MET PINGYAO

Ontdek China

op aanvraag
13 dagen

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens