ZOEKEN:
Zibo
Zhoucun, Oude Stad
Zhoucun, Qi Festival

ZIBO 淄博

Zibo is een grote stad (4,7 miljoen inwoners) in Shandong, ten oosten van Jinan, tussen de Gele Rivier en de Taishan. Zibo is een transportcentrum en een handelsstad. De stad kreeg haar naam in de 20-er jaren van de vorige eeuw, Zibo is een samenvoeging van Zichuan en Boshan. De belangrijkste bezienswaardigheid is het oude stadje Zhoucun. Sinds 2023 kent Zibo dubieuze faam als ‘BBQ-city’.

Ming-cuju-voetbalZibo was 3000 jaar geleden het centrum van het Qi Rijk, een van de machtigste rijken tijdens de Zhou-dynastie. Zibo was ook de geboorteplaats van voetbal. Dit werd cuju genoemd. Het spel was al tijdens de Han (2.000 jaar geleden) zo populair dat het aan het keizerlijke hof werd gespeeld. Tijdens de Tang (618-907) werd het spel verder ontwikkeld; men gebruikte een met lucht gevulde bal en twee goals.

Qi Musea

Om kennis te maken met de historische bezienswaardigheden van het Qi Rijk kunt u terecht in diverse musea: het Linzi Museum of Ancient Chariots, het Museum of the History of the State of Qi, het Zibo City Museum en het Zibo Museum of Ceramics.

Qi Gote Muur

Het rijk Qi liet circa 2.500 jaar geleden een ‘Grote Muur’ (齐长城 Qi Changcheng) bouwen om zich te verdedigen tegen invallen vanuit het rijk Chu. De bouw begon in 685 v.Chr. en duurde tot 500 v.Chr. De muur was circa 600 km lang en strekte zich uit van nabij Jinan tot nabij Qingdao. Bij Zibo zijn er nog stukken van te zien.

Zhoucun 周村

Onder het stadsdistrict Zibo vallen 5 districten. Een daarvan is Zhoucun, 30 km ten westen van het centrum van Zibo. De Oude Stad van Zhoucun geldt als belangrijke historische bezienswaardigheid. Zhoucun heeft een geschiedenis van meer dan duizend jaar en werd vroeger een ‘droge haven’ genoemd, een handelscentrum en knooppunt in diverse handelsroutes, waar o.a. zijde, textiel en tabak werden verhandeld en waar banken zich hadden gevestigd. Rond 1900 was het een zeer welvarende stad. De zijde van Rui Fu Xiang uit Zhoucun was waarin keizerin-weduwe Ci Xi zich kleedde.

Zhoucun-Huis-vd-Meester01Uit die tijd en ook uit de eeuwen daarvoor is nog veel te zien in de oude straten, de huizenbouw, musea, traditionele restaurants en culturele voorstellingen. De Yang Mansion was het toneel van de tv-serie ‘Droogdok’, en die zorgde ervoor dat Zhoucun bekend werd als toeristische bestemming. De Kuixing Tempel uit 1852 is een goed bewaard gebleven tempel uit de Qing en heeft drie hallen: de Jade Boeddha Hal, het Kuixing Pavijoen en de Yuanjun Hal met de Bixia Vooroudertempel. De Qianfo Tempel dateert uit de Tang, maar is meermalen herbouwd en uitgebreid. Het Huis van de Meester werd gebouwd in 1709 en was het huis en de school van Wang Yingtong, de kampioen in de wushu van zijn tijd.

Zibo BBQ

© Global Times

Het is wellicht begonnen met studenten die Zibo bezochten en op sociale media postten over de heerlijke en goedkope straat-bbq in Zibo. Er ontstond een ware hype. Zibo werd de bbq-hoofdstad van China. De lokale overheid zag kansen en speelde er op in. Zibo werd begin 2023, voorral tijdens de mei-vakantie, overspoeld door miljoenen Chinezen van elders. Ze bezoeken tijdens het barbecuefestival de ‘Zibo barbecue experience place’ die 12 voetbalvelden omvat. Ook in het centrum zijn overal kraampjes te vinden. De ultieme beleving is zelf het vlees te roosteren en het dan met rauwe ui en saus in een pannenkoek te wikkelen en te nuttigen. Daarvoor staan mensen uren in de rij.

Yuanshan Bospark

Het Yuanshan Bospark ligt in Boshan, 42 km ten zuiden van Zibo. Daarin zijn diverse mooie plekken te vinden, maar de Feniks Berg geldt als de mooiste. Het is een natuurlijke botanische tuin met vele soorten planten en bomen, maar ook met fraaie rotsformaties. Er zijn ook cultuurhistorische bezienswaardigheden, waaronder een deel van de Qi Grote Muur, het Yuhuang (Jade Keizer) Paleis uit de Song 960-1279), en de Luzu Tempel uit de Qing 1644-1911).

Yiyuan Karstgrotten

Yiyuan ligt 120 km rijden ten zuiden van Zibo. Hier zijn 40 karstgrotten te zien. Heel lang geleden leefden er aapmensen. Nu zijn het de vreemde vormen, de formaties van stalagmieten en stalactieten die de grotten hun charme geven. In de Qianren Grot vindt u 23 boeddhistische beelden, in de Shilong Grot zijn steenformaties in de vorm van zeven draken.

TOURS MET ZIBO / ZHOUCUN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens