ZOEKEN:

YANTAI 烟台

Yantai is een aangename havenstad in het noordoosten van de provincie Shandong. De stad ligt tussen de zee en de omringende heuvels. De uitstraling is prettig, o.a. door de vele oranje daken en rose gekleurde stenen. Yantai staat bekend om zijn mooie stranden en om zijn wijnen.

Yantai heette vroeger Chefoo (Zhifu). Het was een vissersdorp aan de Golf van Bohai en stond ook bekend om zijn scheepswerven. Tijdens de Opiumoorlogen werden bakenvuren op de klippen ontstoken om de vissers te waarschuwen voor vijandige Engelse oorlogsschepen, zo kreeg de stad de naam Yantai (‘Rookterras’). In 1862 werd Yantai een vrijhaven. Al in de 19e eeuw werd Yantai een zomervakantieoord voor rijke buitenlanders. Sinds 1949 heeft Yantai zich ontwikkeld tot een belangrijke exporthaven. De meeste inwoners leven van de zee of van het werken in de vruchtbare boom- en wijngaarden. De wijnmakerij van Yantai is in 1892 opgericht, de eerste in zijn soort in China.

Yantai Museum

Midden in de stad staat het Yantai Museum. Het is gevestigd in het oude Gildegebouw uit 1884 van de zeevaarders en kooplieden uit Quanzhou in Fujian, die zich hier vestigden nadat Yantai een vrijhaven werd. Het is een prachtig en rijk versierd gebouw. Het diende zowel als gemeenschapshuis als dat het een tempel was gewijd aan Tianhou, de godin van de zeevaarders.

Jade Keizer Tempel

In het centrum van Yantai is het Yuhuangding Park met op de heuvel de 600 jaar oude Tempel van de Jade Keizer (Yuhuangsi). Tussen het groen staan nog diverse paviljoenen en het biedt een goed uitzicht over de haven en de zee.

Yantaishan

Op de Yantai-heuvel is in de Ming-dynastie (1368-1644) een baken gebouwd. Later werd het een vuurtoren. Vanaf de top hebt u een goed uitzicht over de haven. Het Yantaishan Park is een openluchtmuseum voor de Westerse architectuur. U vindt er de uit 1875 daterende (maar herbouwde) Yantai Union Kerk, het voormalige Amerikaanse Consulaat, het voormalige Britse Consulaat, en het in 1890 gebouwde voormalige Deense Consulaat. In het park staat ook het grimmige voormalige Japanse Consulaat. Boven op de heuvel staat de zes eeuwen oude daoïstische Drakenkoning Tempel.

Changyu Wijn Museum

Rond Yantai zijn vele wijngaarden. In 1892 werd de eerste branderij in Yantai gesticht door Chang Bishi, die Chinees diplomaat in Frankrijk was geweest. Er worden wijn, vermouth en cognac (de Chinese term jiu betekent zowel wijn als alcoholische drank) geproduceerd. De Beilandi cognac is nog altijd een geliefde drank in China, ondanks de concurrentie met de import.

Yangma

Het Paardenren Eiland (Yangmadao) ligt 11 km met de boot, of één uur over de weg van Yantai. Hier hield de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi, paarden. Op het eiland zijn nu een paardenrenbaan, zwemstranden en hotels.

PENGLAI 蓬莱

Penglai ligt 65 km ten noordwesten van Yantai. Het staat bekend om het Penglai Paviljoen, gewijd aan de daoïstische Acht Onsterfelijken.

TOURS MET YANTAI

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens