ZOEKEN:

WEIHAI 威海

Weihai is een kustplaats in het noordoosten van Shandong, 65 km ten oosten van Yantai, op de punt van het Shandong Schiereiland. Weihai is al eeuwenlang een vissers- en handelshaven. Na 1895 werd China gedwongen om havens open te stellen voor de Westerse handel. Van 1898 tot 1930 viel Weihai onder Brits gezag. Het diende als zomerhaven voor de Britse marine. Tot 1945 drukten de Japanse bezetters hun stempel op de stad. Weihai noemt zich ’tuinstad’, vanwege de mooie kustlijn met stranden, de heuvels en het groen landinwaarts en de eilanden voor de kust.

Stadhuispromenade

In het centrum is voor de gebouwen van het stadhuis een plein en promenade. Het is de plek waar van de lente tot de herfst in de avonden de lokale bevolking bijeenkomt. U ziet er mensen dansen, kinderen die vliegeren en ouderen die er schaken. Soms is er straattheater te zien. In de ochtenden komen mensen er bijeen om de taijiquan te beoefenen.

Huancuilou Park

Het Huancui Toren Park ligt in de stad en biedt de inwoners van Weihai het hele jaar groene bomen en bloeiende bloemen. Tijdens de Ming en Qing (vanaf de 14e eeuw) werd de toren vaak beklommen door geletterde mannen die daar dan een gedicht over schreven. Het park is ook een goede plek om te genieten van de zonsopgang.

China Town

China Town is een themapark gewijd aan de lokale Chinese geschiedenis en cultuur.

Rongcheng Internationaal Visserij Festival

Eind juli vindt in Weihai het Visserij Festival plaats. Er worden dan serieuze conferenties gehouden over de ontwikkelingen in de visserij. Daarnaast is het een cultureel festival waarin de visserscultuur wordt getoond.

Liugong

Het eiland Liugong ligt 6 km ten oosten van Weihai en is alleen per veerboot te bereiken. Het was in de Qing vanaf 1881 een marinebasis, toen China het leger probeerde te moderniseren om de koloniale machten te kunnen weerstaan. Na de Sino-Japanse Oorlog van 1895 werd het eiland bezet door de Japanners en die verhuurden het vanaf 1898 tot 1930 aan de Britten. Uit die periode zijn nog diverse militaire gebouwen te zien, maar ook de golfbaan en tennisclub en enkele hotels dateren uit de Britse tijd. Daarna werd het tot 1945 weer door Japan bezet en die periode staat centraal in het Sino-Japans Oorlogsmuseum. Het museum heeft een collectie wapens, uniformen en andere oorlogsmemoralia uit de slagen die gevochten werden tussen China en Japan.
Liugong is ook een groen eiland, met vele pijnbomen en cipressen in het Nationaal Bospark dat maar liefst 74% van het eiland omvat. Vanaf de hoogste heuveltop heeft u een prachtig uitzicht.

Hailu

Hailu bij Liugong wordt ook wel het ‘Sea Donkey Island’ genoemd. Er zijn echter geen ezels te vinden, maar des te meer zeemeeuwen. Vooral in de lente kunt u er duizenden meeuwen zien, die hier komen om hun eieren te leggen.

Weihai-Chengshantou04Chengshantou

Chengshantou is de punt van het schiereiland, 63 km ten oosten van Weihai, in het Rongcheng District. Het is het ‘Einde van de aarde’, de plek om te genieten van het zicht op de kliffen en de donderende golven. Hier leefde de Zonnegod en volgens het legendarische verhaal kwam koning Wen van de Zhou hier de zonnegod eer bewijzen nadat hij de Shang had overwonnen. Hij bouwde een schrijn ter ere van de zonsopgang en de Zonnegod. Keizer Qin Shihuang kwam hier twee maal om de Zonnegod te aanbidden en te zoeken naar een levenselixer. Ook hij bouwde een schrijn en liet zijn kanselier Li Si een inscriptie in de rots graveren: ‘De oostelijke poort van Qin aan het eind van de aarde’.

Shidao

Shidao (‘Stenen Eiland’) ligt 85 km ten zuiden van Weihai, aan de Shidao Baai. De Shidao Scenic Zone ligt aan de Gele Zee en biedt een mooi landschap met een heuvel, en aan de voet pittoreske plaatsjes en zandstranden. Bezoekers kunnen er zwemmen in de zee of mee gaan vissen. Dayu is het grootste vissersdorp. De huizen zijn er gebouwd van zwarte stenen en de daken bedekt met wier. Tijdens het Guyu Vissers Festival offeren de vissers aan de zee, waarbij op grote trommels wordt geslagen. Het dorp Xichejiaohe staat bekend om zijn bloemen, vooral azalea’s en camelia’s. Muyun’an wordt het schildersdorp genoemd, veel inwoners kalligraferen en schilderen.

Chishan Fahua Tempel

De Chi Berg ligt even ten noorden van Shidao. Op deze berg werd al tijdens de Tang (618-906) een grote boeddhistische tempel gebouwd. Hier verbleef Meester Yuanren, een zeer bekende monnik uit Japan. De huidige tempel werd op basis van zijn beschrijving gebouwd. Daarom trekt de tempel veel bezoekers uit Japan en Korea. Bij de tempel zijn diverse rotsinscripties van gedichten te zien.

Shengjingshan

Op de Shengjing Berg ten oosten van de plaats Wendeng (45 km ten zuiden van Weihai) kunt u de taoïstische cultuur verkennen.

.