ZOEKEN:
Qingdao
Qingdao by night
Qingdao | strand en Zhan Qiao
Qingdao | Sea World
Qingdao | Sea World
Qingdao | Tsingtao Bier
Qingdao | Tsingtao Bier
Qingdao | Laoshan
Qingdao | Laoshan

QINGDAO 青岛

De stad Qingdao (=Groen Eiland) ligt in de provincie Shandong, in het oosten van China, op het schiereiland dat de Baai van Jiaozhou omringt. Qingdao heeft een bevolking van 2,6 miljoen (in het totale stadsdistrict 7,3 miljoen). Haar grote haven wordt beschermd en vriest in de winter nooit dicht. Qingdao is ook een van de meest aangename badplaatsen van Noord-China, met een lange boulevard langs witte zandstranden. Door de koele windstromen vanuit het noorden blijven de zomertemperaturen aangenaam mild.

Qingdao-strand1Geschiedenis

Tot 1898 was Qingdao een klein vissersdorp. Totdat Duitsland zijn oog liet vallen op de Baai van Jiaozhou. Met als aanleiding de moord op twee Duitse missionarissen werd China gedwongen een verdrag te sluiten om het gebied af te staan. Binnen enkele jaren had Duitsland een moderne stad en haven opgebouwd en Qingdao werd een belangrijk handelscentrum. Europeanen uit Shanghai brachten hier hun vakantie door en de Duitsers stichtten een bierbrouwerij, missieposten en een universiteit. Direct na het begin van de eerste wereldoorlog bezetten de Japanners Qingdao. Bij de Vrede van Versailles in 1919 werd bepaald dat de voormalige Duitse bezittingen in China niet aan China zouden worden teruggegeven, maar in handen van de Japanners zouden blijven. Dit ontlokte een enorme protestbeweging in China, die bekend is geworden als de Beweging van de 4e Mei. Pas in 1922 kreeg China zijn bezittingen terug. Na 1949 werd Qingdao een belangrijk industriecentrum en haven. Het is ook nog steeds een populaire badplaats met vele sanatoria. De laatste veertig jaar maakte de stad een snelle groei door en het is nu een moderne havenstad geworden.

Qinghai Pier

De 440 meter lange en 8 meter brede Qinghai-pier is in 1892 aangelegd. Hij wordt ook de Zhan Brug (青岛栈桥, Qinghai Zhanqiao) genoemd. Het is een goede plaats om de zonsopgang te bekijken. Op de pier staat het Huilan Pavil­joen, ook wel Zhanqiao Paviljoen genoemd. Dit bouwwerk heeft twee verdiepingen, rode muren en is bedekt met goudkleurige daktegels. U kunt via een trap naar boven en vanuit de ramen genieten van het uitzicht. Dat is het mooist bij vloed aan de noordzijde. Bij eb trekt het water zich tot 100 meter terug.
Aan de noordzijde van de pier is het Zhan Brug Park. Daarin veel groen en allerlei rotsformaties.

Klein Qingdao (Xiao Qingdao)

Ten zuidoosten van de Qinghai-pier ligt het eiland Klein Qingdao (小青岛), met de kust verbonden door een 700 meter lange dijk. Dit rotsachtige eiland bevat een grote witte vuurtoren, die in 1900 door de Duitsers is gebouwd.

Badaguan

De wijk Badaguan is vooral bekend om zijn huizen in Europese stijl en sanatoria. De straten zijn genoemd naar de acht grote passen van de Grote Muur. Elke straat wordt omzoomd door verschillende soorten bomen. U kunt er een mooie fiets- of wandeltocht maken. Er zijn vele verschillende huizen met ruime tuinen, in Europese (Duitse) stijl gebouwd. Aan de Huanghai Lu staat een in 1903 gebouwd groot huis in de vorm van een kasteel. Het was een jachtverblijf van de Duitse gouverneur en werd later door Chiang Kaishek als vakantiewoning gebruikt.

Qingdao Museum

Het Qingdao Museum (青岛市文化博览中心, Qingdao shi wenhua bolan zhongxin), oftewel het Qingdao Cultural Exhibition Centre, ligt in de wijk Laoshan, ten oosten van het centrum.

Parken

Qingdao heeft diverse aangename parken. Het in 1930 aangelegde Lu Xün Park (鲁迅公园) heeft heuvelachtige paden, rotsheuvels en oude pijnbomen en u hebt er een uitstekend uitzicht over het Strand Nr. 1, het eiland Xiao Qingdao en de Europese gebouwen. In het park is het Qingdao Zeemuseum (青岛水族馆) met een groot aquarium.

Het mooi aangelegde Kleine Visheuvel (小鱼山, Xiao Yüshan) Park bevat een paviljoen van drie verdiepingen en grote keramiekschermen waarop de daoïstische Acht Onsterfelijken zijn te zien.

Het grote (80 ha) Zhongshan Park (中山公园) bevat vele kersenbomen (bloei in april), osmanthusbloemen en rozen, een theehuis en een tempel.

Tsingtao Bier Museum

Qingdao-bier-ASDe bierbrouwerij van Qingdao is rond de eeuwwisseling door Duitsers opgezet. Het is nu het Tsingtao Bier Museum (青岛啤酒博物馆, Qingdao Pijiu Bowuguan). Het Tsingtao Bier geldt als een van de beste bieren van Azië. Het wordt nog altijd gebrouwen naar Duits recept is, maar men gebruikt rijst in plaats van gerst gebruikt en het bijzondere mineraalwater uit de nabijgelegen Laoshan.

Tiange Theehuis

Het Tiange Theehuis (豪鑫源天歌音乐茶楼) is gebouwd in 1467. Op de begane grond is een winkel met kunstzinnige artikelen, zoals kalligrafiesets, theesets en jade. Boven is de plek waar u kunt genieten van een heerlijke kop thee en waar ’s avonds opvoeringen zijn, variërend van dans, volksmuziek, opera tot acrobatiek.

Katholieke Kerk

De Katholieke Kerk (Tianzhu Jiaotang) van Qingdao staat op een heuvel en de dubbele toren is al vanaf grote afstand te zien. Hij werd in 1936 ingewijd. De kerk is tijdens de Culturele Revolutie (1966-76) eerst beschadigd en vervolgens als opslagplaats gebruikt. Pas rond 1980 werd hij weer aan de christenen teruggegeven. In de straten rondom de kerk zijn enkele levendige straatmarkten.

Stranden

Qingdao heeft zes badstranden, met fijn, wit zand. Het zwemseizoen is van juni tot september en de stranden zijn dan overvol. In deze periode kan het echter ook misten en regenen. De stranden liggen beschermd, hebben kleedhokjes, douchefaciliteiten, snackbars en winkeltjes. De stranden zijn genummerd van 1 t/m 6. Het 580 meter lange Strand Nr.1 bij het Lu Xün Park wordt gezien als het mooiste strand, maar is daardoor ook vaak overvol.

Laoshan 崂山

De ‘Laoshan Mountain Scenic Spot’ ligt ten oosten van Qingdao, tussen de stad en de zee. Het is een fraai gebied, waarvan gezegd wordt dat het al meer dan 2200 jaar geleden door keizers werd bezocht. Laoshan geldt als een daoïstische berg waar onsterfelijkheid kan worden verworven. Er zijn 4 routes om de natuurlijke bezienswaardigheden van Laoshan te zien, drie (zuid, oost en midden) over land, één over het water.

Huangdao 黄岛

Het Gele Eiland, een schiereiland ten zuidoosten van Qingdao is bedrijvenzone. In het centrum van het schiereiland zijn de restanten te zien van de 311 meter lange muur te ontwaren die rond 600 v.Chr. het Qi Rijk beschermden.

Xuejia 薛家

Van Huangdao vaart een veerboot naar het eiland Xuejia, het ‘Hawaii van het Oosten’ met de fraaiste stranden van Noord-China.

TOURS MET QINGDAO

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens