ZOEKEN:

FAMEN 法门

Het plaatsje Famen ligt 120 km ten oosten van Xi’an in de provincie Shaanxi. Famen is vooral bekend vanwege de gelijknamige tempel.

Famen Tempel

De Famensi (法门寺) is een van de beroemdste boeddhistische tempels in China. Hij is oud, tijdens de Noordelijke Wei (386–535) was de Famensi al een uitgebreide tempel. In de 6e eeuw werd het boeddhisme onderdrukt en de tempel verwoest. Tijdens de Sui (581–618) werd hij herbouwd. In de eerste jaren van de Tang (618-904) werd de ‘ware reliek’ pagode gebouwd en had de tempel een ‘ondergronds paleis’ waarin de schatten werden bewaard. De belangrijkste relikwie was een vingerbeen (sarira) van Boeddha. De tempel stond onder keizerlijke protectie en weerstond de periodes waarin het boeddhisme werd onderdrukt. Nadat de houten pagode in een aardbeving was verwoest werd deze in 1579 in steen herbouwd. De tempel werd geschaad, maar weerstond, ook vele rampen daarna, van opstanden tot gebruik als kazerne tot de Culturele Revolutie (1966-76) en in 1981 zakte de pagode ineen.

Vanaf 1984 kwam de Famensi onder staatsprotectie. De pagode werd herbouwd. Uit de resten van de nissen van de oude pagode werden 98 Boeddhabeeldjes gered, waarvan er vele geschriften uit de Tang bevatten.

Famen+Temple+7Het ondergrondse paleis werd geopend en onthulde haar vele schatten. In 1988 was de restauratie van de tempel klaar. Het ondergrondse paleis is nu een schatkamer en een museum. Daar zijn allerlei kostbare voorwerpen te zien. Gouden en zilveren theesets, wierookbranders, glas, keramiek, porselein en zijde; vele daterend uit de Tang en van onschatbare waarde.

In 2009 werd door het provinciebestuur aan de tempel een nieuw complex in moderne stijl toegevoegd, met als belangrijkste gebouwd de 148 meter hoge Namaste Dagoba. Het is een ontwerp van de beroemde Taiwanese architect C.Y. Lee. De dagoba wordt ook gebruikt als expositieruimte voor de schatten uit de tempel, waaronder de meest beroemde, de sarira.

De lay-out van de tempel omvat het Tempelpoortenplein, de Foguang Avenue, de Famen Tempel en de Namaste Dagoba. Tussen het plein en de avenue zijn vier poorten, de Foguang Poort met vijvers met lotussen, de Prajna Poort, de Bodhi Poort en de Perfecte Wijsheid Poort. De Foguang Avenue is 1.230 meter lang en 108 meter breed. Aan de oostzijde wordt het leven van Sakyamuni verbeeld, aan de westzijde de geschiedenis van het boeddhisme met beelden van bekende bodhisattva’s.

TOURS MET FAMEN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens