ZOEKEN:
Rongwo Longwu Klooster
Rebgong Klooster
Rebgong Klooster
Rongwo Longwu Klooster
Rongwo Longwu Klooster
Rongwo Longwu Klooster
Rebgong Klooster
Rongwo Longwu Klooster
Thanka
Thanka
Thanka
Guomar Chorten
Lurol Festival
Rongwo Nakhar
Rongwo Nakhar

TONGREN 同仁

Tongren (in het Tibetaans Rebgong, en dat is in het Chinees Regong 热贡) ligt in de prefectuur Huangnan in de provincie Qinghai, tussen Xining (181 km) en Xiahe/Labrang (107 km). Het plaatsje ligt op 2400 meter hoogte. Tongren District heeft ongeveer 80.000 inwoners, waarvan 75% Tibetaans. Tongren is een snel groeiend provinciestadje, heeft een klein oud centrum, er zijn enkele interessante kloosters zoals Rongwo, Sengshong en Gomar en het staat bekend als centrum van de thanka-schilderkunst.

Rongwo Gompa

Het Rongwo Gompa, officieel het Rongwo Deqin Qekher Lhang in het Tibetaans (in het Chinees Longwu Si, 隆务寺), ligt aan de zuidwest rand van Tongren, aan de voet van de Xishan. Deze gompa is naast Kumbum bij Xining het belangrijkste Gelukpa (Geelkappen) klooster van de regio Qinghai. Er wonen circa 600 monniken. Binnen de muren van het klooster treft u gebouwen in zowel Tibetaanse als Chinese stijl. Het klooster werd in 1301 gesticht door Lama Sandan Renchen en behoorde tot de Sakya-denominatie. Later werd het door de Gelupka overgenomen. Het is mede door steun van de Chinese keizers tegen het eind van de Ming (1368-1644) en in het begin van de Qing (1644-1911) flink uitgebreid. De abt, de Shartsang Lama, kreeg de titel Hutuktu, Grote Levende Boeddha van Rongwo. Het klooster had 35 onderhorige kloosters, waaronder die in Wutun. Tijdens de Culturele Revolutie (1966-76) had het klooster zwaar te lijden. In de jaren daarna zijn vele hallen gerestaureerd of herbouwd en in 1996 kreeg het de status van nationaal monument. In de op een fort lijkende Hal van Manjusri staat een beeld van Avalokiteshvara uit 1644, dat de verwoestingen heeft overleefd. Helaas is deze hal meestal gesloten. De grote Gebedshal is uit 1732 en werd in 1954 uitgebreid door de 7e Shartsang Lama. De Hal van de Toekomstige Boeddha bevat een groot beeld van Jampa (Maitreya). Deze hal dateert oorspronkelijk uit 1742, werd verwoest, en is in 1998 door de Lama Lonsang Yongdhen herbouwd. De Tara Hal werd in 2000 herbouwd door Lama Tegan Jamyang Thinley.

Rongwo Nakhar

De ‘oude stad’ van Tongren, de Rongwo Nakhar, ligt aan de voet van het Rongwo Klooster. In 1862 nodigde de 6e Shar Kyabgon, de abt van het klooster, 80 Hui-moslim en Chinese handwerkers uit om zich hier te vestigen tussen de Rongw0-rivier en het klooster. In de wijk van de ’80 zakenlui’ staan daarom een Chinese tempel en een moskee. De huizen zijn recent gerenoveerd en op diverse plekken zijn er winkels, werkplaatsen te zien.

Wutun 五屯

Zo’n 6 km ten noorden van Tongren ligt het dorp Wutun. Veel van de mensen, ook de monniken, hier zijn geen Tibetanen maar behoren tot het Tu-volk. Door nog circa 2000 mensen wordt een eigen Wutun-taal gesproken, een mengeling van Chinees, Tibetaans en Mongools. Ze behoren officieel tot de Tu-minderheid. De omgangstaal in Wutun is Tibetaans.

Rebgong Gompa (Wutun Xiasi)

Het Rebgong Klooster, ook aangeduid als Sengshong Gaden Phuntsok Choeling, is een groot klooster met een prachtige met goud bedekte hoofdhal. Achter het klooster staat op een heuvel een zittende Boeddha en voor het klooster is een nieuw deel met enkele hallen en een groot staand beeld van Avalokitesvara. Dit deel van Wutun wordt aangduid als Beneden-Wutun (五屯下寺, Wutun Xiasi). Vanouds werden in het klooster thanka’s gemaakt en in de hallen zijn dan ook fraaie exemplaren te zien.

Rebgong Thanka Institute

Even ten zuiden van het Rebgong Klooster is het thanka-instituut, ook wel het Wutun Art Nyima Tanka Huizidian genoemd. Hier worden thanka’s geschilderd en er worden jonge mensen opgeleid in de kunst. In een zijgebouw is het mogelijk hen aan het werk te zien. Het hoofdgebouw is de Rebgong Nagarjun Painting Gallery. Hier zijn prachtige thanka’s te zien, zowel  nieuwe als oude. Het instituut staat onder leiding van de Shawu Tsering, de meest beroemde thanka-schilder

Senggegzhong Gompa (Wutun Shangsi)

Het klooster Senggegzhong Yagotsang is in Boven-Wutun (五屯上寺, Wutun Shangsi). Er is een grote collectie thanka’s, sommigen eeuwenoud, te zien. De eerste werden gemaakt door drie broers van de familie Sengge. De monniken zijn er vriendelijk voor buitenlandse bezoekers en laten graag hun werk zien. Veel monniken zijn thanka-schilders. NB: soms worden vrouwen (i.h.b. in de zomermaanden) niet toegelaten tot Boven-Wutun

Gomar Gompa

Het Gomar Klooster (Guomari Si) ligt aan de overkant van de Longwu-rivier vanuit Wutun. In het klooster staat een bijzondere, 35 meter hoge, chorten. Hij telt vijf etages en kan (soms) worden beklommen, via steeds smaller wordende trappen. Boven wordt u beloond met een prachtig uitzicht over de vallei.

Lurol Festival

In de 9e eeuw, en nu nog, lag Tongren op de grens van het Tibetaanse en Chinese cultuurgebied. Hier werd in 822 een verdrag gesloten tussen de Chinese keizer en de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. Dit resulteerde in het uithuwelijken van de Chinese prinses Wen Cheng. Het verdrag wordt nog steeds gevierd in het Lurol Festival dat wordt gehouden in het midden van de zesde maanmaand. Het is opmerkelijk dat monniken het festival niet bijwonen. Op dat moment was Tibet nog niet boeddhistisch en tijdens het festival worden vruchtbaarheidsdansen opgevoerd en doorsteken mensen zich in trance.

TOURS MET TONGREN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens