ZOEKEN:

QINGHAI MEER (KOKONOR) 青海湖

Het fraaie Qinghai Meer in Qinghai ligt 150 km ten westen van Xining, in het noordoosten van het Qinghai Plateau en aan de voet van het Riyue Gebergte. Het ligt op 3.106 meter hoogte en is het grootste zoutwatermeer in China.

Het meer wordt in het Mongools Kokonur genoemd en heet in het Tibetaans Cuowenbo: ‘blauwe zee’. Het meer heeft een oppervlakte van 4.456 km², 340 km kustlijn en een gemiddelde diepte van 25 meter. Het gebied rond het meer met wetlands en vele zeldzame vogels is sinds 1997 een nationaal beschermd natuurgebied.

Geschiedenis

Rond het meer zijn goede weidegronden en al vanaf de 3e eeuw lieten Mongoolse herders hier hun kudden grazen. In de 7e eeuw werd het gezag over het gebied betwist tussen de Chinese keizer en de Tibetaanse koning en de laatste wist het te controleren. In de 9e eeuw kwam het onder Chinees gezag. Tijdens de Yuan (1279-1368) heersten de Mongolen en ook daarna bleef het gebied Mongools, terwijl er ook Tibetanen, Hui en Salar woonden. Rond de overgang van de Ming naar de Qing in de 17e eeuw vestigden nieuwe Mongoolse stammen zich in Qinghai. Vanuit deze machtsbasis ging de Mongoolse khan van Kokonur zich bemoeien met het gezag in Tibet. Dat leidde in 1717 tot een Chinese interventie en het begin van het Chinese protectoraat in Tibet. Kokonor werd als Amdo deel van de Chinese provincie Gansu. Rond 1800 migreerden veel Tibetanen naar Amdo en zij verdreven de Mongolen. Sindsdien geldt het als deel van het Tibetaanse cultuurgebied.

Riyue Sankou

De oostkant van het meer is vanuit Xining in 2½ uur bereikbaar. Daarbij passeert u de Riyue Sankou, een bergpas op 3452 meter. Bij de pas staat een witte chorten die herinnert aan de passage van de Chinese prinses Wen Cheng op weg naar Lhasa waar ze de Tibetaanse koning zou gaan huwen.

Vogeleiland

Het Vogeleiland (Niaodao) ligt aan de zuidwestelijke oever van het meer. Het is een schiereiland van 8 km en in het voorjaar komen hier meer dan 100.000 vogels broeden. Ze trekken in september weg naar het zuiden.

TOURS MET QINGHAI LAKE

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens