ZOEKEN:

LAJIA 喇家

Lajia, het ‘Pompeii van China’, ligt bij Guanting (官亭) in het Minhe (民和) District in het oosten van Qinghai, vlakbij de grens met Gansu. Dit gebied in de vallei van de bovenloop van de Gele Rivier heeft een gunstig klimaat en wordt al millennia lang bewoond. Het werd 4.000 jaar geleden verwoest door een grote overstroming. In 1981 werd ontdekt dat in de bodem de resten van een beschaving bewaard zijn gebleven. Om het geheel te conserveren en aan het publiek te kunnen tonen begon men in 2014 met de bouw van het Lajia Heritage Museum, dat eind 2018 voor het publiek open is.

Qijia Cultuur

Lajia toont de restanten van de Qijia Cultuur, die 3.500 tot 4.000 jaar geleden bloeide in deze regio. Het was de overgangsperiode tussen het Neolithicum en de Bronstijd. Het archeologische park omvat een gebied van 102 ha. Er zijn diverse skeletten gevonden, maar ook gereedschappen en gebruiksvoorwerpen zoals aardewerk. Archeologen vonden de oudste noodles ter wereld: 50 cm lange, geelkleurige mie in een rode aardwerken schaal. Ze waren gemaakt van gierst. Vermoedelijk diende de schaal als en soort offer.

De overstroming zou hebben plaatsgevonden rond 1930 v.Chr., zo blijkt uit analyses van enkele skeletten van kinderen. Er is geologische bewijs van een aardbeving, die zorgde voor een grote landverschuiving die de Gele Rivier blokkeerde en die vervolgens leidde tot een enorme overstroming.

Meer informatie: Paper van het Institute of Archaeology, Chinese Academy of Social Sciences en het Qinghai Provincial Institute of Antiquity and Archaeology.