ZOEKEN:

ZHONGWEI 中卫

Zhongwei ligt 115 km van Yinchuan en circa 300 km van Lanzhou (3-4 uur per bus). Zhongwei ligt op een strategische plek die Ningxia en Gansu verbindt, tussen de woestijn in het noorden en de Gele Rivier in het zuiden. Het is een rustig stadje in een vruchtbare streek met geïrrigeerde velden en populieren. Het is de tweede stad van Ningxia Hui en een bezoek zeker waard.

Gao Tempel

De beroemde Gao Tempel staat in het noorden van Zhongwei. Hij dateert uit de Ming Dynasty (15e eeuw). De tempel heeft bijna honderd kamers. Hij bevat o.a. de Nantian Poort, een Klokkentoren en een Drumtoren, Wuyue Tempel en de Hal voor de Godin Guanyin. De eclectische tempel bevat zowel heiligdommen en beelden gewijd aan het boeddhisme, het confucianisme als het daoïsme. Beneden is er een bizarre hel, vol met marteltuig. De tempelhal­len liggen op de noord-zuid-as en zijn verbonden met kleinere gebouwen aan weerszijden. In een aardbeving in de 18e eeuw verloor de tempel zijn top, maar is later herbouwd. In 1942 werd de tempel door brand grotendeels verwoest en is daarna weer opgebouwd.

Zhongwei Drum Toren

De oude drumtoren (gulou) van Zhongwei heeft vier ingangen met daarboven inscripties. Aan de oostzijde staat ‘Grijp Qingtong’, aan de zuidzijde ‘Rotspieken tegenover elkaar’, aan de west­zijde ‘Beheers de zandheuvels’ en aan de noordzijde ‘Controleer de grens’. De inscripties tonen dat Zhongwei vroeger een belangrijke strategische positie had in de verdediging van het Chinese keizerrijk.

Tengger Woestijn

U krijgt een overweldigende indruk van het spectaculaire woestijnlandschap van Tengger (Tenggeli), vooral als u een tochtje maakt op een kameel. Het zijn Bactrische (twee bulten) kamelen die hier worden gebruikt. Het is ook mogelijk een flinke tocht te maken, waarbij u in de ochtend en in de middag een paar uur rijdt. Het went snel en u voelt zich na korte tijd comfortabel op een deinend woestijnschip. De kamelensafari wordt begeleid door lokale herders en zij zorgen ook voor de maaltijden en de kampeerspullen. U kunt overnachten in een tent of onder de blote hemel (lakenzak aan te raden). Dorpen moet u niet verwachten, de charme zit in het oneindige landschap van zandduinen.

Shapotou Zandduinen

Shapotou01-CNTOShapotou ligt 18 kilometer ten westen van Zhongwei, aan de Gele Rivier, op de plek waar de rivier de Tengger Woestijn raakt. Hier is het mogelijk om een tocht te maken op de rivier, op een vlot dat gemaakt is van schaapshuiden.

De ‘Zingende Zandhellingen’ bij Shapatou is een groep zandduinen die is gevormd toen de woestijn zich zuidwaarts verplaatste. Als je op een mat van de 80 meter hoge duinen naar beneden glijdt ontstaat er een geluid dat doet denken aan neuriën. Volgens de lokale overlevering is onder het zand een oude stad genaamd Guiwang begraven, waarin een klok stond die het geluid veroorzaakt. Het is een van de drie zingende zandduinen in China, de andere zijn bij Dunhuang in Gansu en bij Baotou in Binnen-Mongolië.

Shapatou is ook de nederzetting van het Woestijn Onderzoekscentrum (Shapotou Shamo Yanjiu Suo). Sinds 1956 wordt hier onderzocht hoe de zandduinen gecontroleerd kunnen worden, vooral om te voorkomen dat ze over de spoorlijnen gaan. Ze gebruiken daartoe de ‘schaakbord-methode’: strooien matten moeten bomen en planten laten wortelen. Op die manier zijn al duizenden hectares op de woestijn gewonnen.

Waterwielen

Ten westen van Zhongwei op weg naar Shapotou is er halverwege een zijweg. Neem de linkerkant van de vork naar de Gele Ri­vier, waar een veerboot u naar de overkant brengt naar Xiahey­e. Volg ongeveer twee kilometer lang de onverharde weg ten oosten en u bereikt enkele fraaie voorbeelden van klassieke Chinese waterwie­len (shuiche), die in Ningxia al sinds de Han-dynastie worden gebruikt.

Ming Muur

Ten noordoosten van de stad zijn overblijfselen van de Grote Muur te bezichtigen. De Cheng Xinau Muur is 50 km lang en strekt zich uit langs de noordoever van de Gele Rivier tot aan Guangwu bij Qingtongxia.

TOURS MET ZHONGWEI

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens