ZOEKEN:

DANDONG 丹东

Dandong ligt aan de Yalu-rivier in het zuiden van de provincie Liaoning en is de Chinese grensplaats met Noord-Korea. Het is een schone en loofrijke stad, tamelijk rustig en gemakkelijk wandelend te verkennen. Dandong (inclusief het omliggende stadsdistrict) heeft 900.000 inwoners. De stad ligt aan de Yalu (de grensrivier) 35 km van de monding van deze rivier.

Dandong-China-Korea-FriendsDandong is een stad die zich de laatste jaren snel heeft ontwikkeld. Er zijn vliegverbindingen met Beijing, Shanghai en andere Chinese steden. Per spoor zijn er verbindingen met Shenyang en Beijing en met Pyongyang.

Geschiedenis

Dandong beroemt zich op een geschiedenis die teruggaat tot de Tang-dynastie (618-907). Midden 7e eeuw werd hier een protectoraat opgezet. Eind 16e eeuw werd 10 km ten noordoosten van de huidige stad een fort gebouwd. Maar tot het midden van 19e eeuw was Dandong (tot 1965 Andong geheten) een onbeduidend dorp. De daarna schoorvoetende intrede van de industrialisatie en de groeiende behoefte aan industrieel hout brachten verandering in deze situatie. Andong werd een belangrijk verzamelpunt voor het transporteren van in de omgeving gekapt hout naar de rest van China. In de omgeving vestigden zich kolonisten, vooral uit de provincie Shandong, die er soja gingen verbouwen. In 1876 kreeg het de status van districtsstad. Andong had een handelsvloot van jonken die voeren op Tianjin, Qingdao en Shanghai.

Begin 20e eeuw werd Andong per spoor verbonden met Mukden (Shenyang). Deze spoorweg werd beheerst door Japan dat na de Russisch-Japanse oorlog van 1905 het gebied controleerde. De haven diende voor de uitvoer van goederen uit Manzurije naar Japan. Maar de toegang tot de zee (25 km van de stad) verziltte.

Tijdens de Japanse bezetting (1931-45) werd begonnen met een diepzeehaven, maar die werd niet afgemaakt. Wel kwam er industrie, vooral textiel, naar Dandong en werd de houtverwerkende verder gestimuleerd.

Sinds 1949 is de industrie uitgebreid en gediversifieerd met chemische industrie, papier, rubber, en vooral licht industrie zoals de productie van horloges, zijde-industrie (eind maart is er in Dandong een Oriental Silk Festival) en voedselverwerkende industrie (i.h.b. vis, kastanjes en ginseng).

Yalu Park

Het Yalujiang Gongyuan aan de rivier is een populaire picknickplaats. Het is een geslaagde combinatie van natuurlandschap en traditionele Chinese tuinarchitectuur.

Boottocht Yalu-rivier

Wie aan Noord-Korea wil ruiken kan een boottocht maken over de Yalu-rivier die de 300 km lange grens vormt tussen China en Korea. Boten vertrekken rond 09.00 uur vanaf een pier in het Yalu Park.

Yalu Brug

Naast de spoorbrug over de rivier naar de Koreaanse plaats Sinuiju is er ook de oude Yalu-brug, de Yalujiang Duanqiao, die tijdens de Korea Oorlog door de Amerikanen werd gebombardeerd. Van de brug is de helft overgebleven en dat is nu een monument om de ‘overwinning op de Amerikaanse agressie’ te herdenken. U kunt de brug oplopen tot het eind.

Korea Monument en Oorlogsmuseum

Dandong-Korea-War-Museum04Op een heuvel met uitzicht op het centrum en de Yalu-rivier staat het ‘Gedenkteken van de Oorlog tegen de Amerikaanse Agressie en voor de Steun aan Korea’. Naast het gedenkteken in sociaal-realistische stijl is een groot museum. Daarin is vanzelfsprekend veel aandacht voor de inspanningen en successen van de vele Chinese ‘vrijwilligers’ die hun Koreaanse broeders te hulp snelden tijdens de zeer bloedige oorlog (1950-53). De tentoonstelling heeft ook Engelstalige uitleg.

Tijgerberg Grote Muur

De Hushan Changcheng ligt 25 km ten noordoosten van Dandong en loopt deels parallel aan de Yalu-rivier. Het is een deel van de Grote Muur dat in de Ming (15e- 17e eeuw) is versterkt met torens en wanden. De muur hier was in de Ming het meest oostelijke defensiewerk dat diende om de volkeren als de Manzu tegen te houden. Het deel van de Muur dat u kunt bezichtigen is gerestaureerd. Het is er wel steil.

Taipingwan

Niet ver van de Tijgerberg is het Taipingwan Waterkrachtstation. Een deel van de Yalu-rivier is hier ingedamd en het waterkrachtstation is een gezamenlijk project van China en Noord-Korea. Het is mogelijk om de dam op te lopen tot aan de Noordkoreaanse grens. Chinese toeristen geven de grenswachters vaak kleine cadeautjes (bv. sigaretten).

TOURS MET DANDONG

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens