ZOEKEN:
Dalian Lushunkou
Dalian Lushunkou
Dalian Jinshitan
Dalian Jinshitan
Dalian Jinshitan
Dalian Laohutan

DALIAN 大连

Dalian01Dalian is een stad in het noordoosten van China, in het zuiden van provincie Liaoning. Dalian ligt op het schiereiland Liaodong, aan de Gele Zee. Het is de belangrijkste handelshaven van het noordoosten (Dongbei) en is een modern industriecentrum. Maar Dalian is ook bekend om zijn fraaie ligging met aan drie kanten groene heuvels en aan de zuidkant een mooie baai met zandstranden. De stad zelf heeft circa 1,3 miljoen inwoners, het hele stadsdistrict 6,2 miljoen.

Geschiedenis

Al sinds de 6e eeuw is Dalian een belangrijke haven. In 1858 werd de stad bezet door de Britten, maar later teruggegeven aan de Qing-keizers. China versterkte de stad en de haven, maar kon niet voorkomen dat de Japanners Dalian in 1895 innam. De Westerse machten dwongen Japan zich terug te trekken en in 1897 werd Dalian een Russische concessie. Zij gaven het de naam Dalny. De spoorlijn werd doorgetrokken vanaf Harbin en de Russen versterkten de stad en vestigden 40 km ten zuiden ervan een marinehaven: Port Arthur. Nadat Rusland in 1905 van Japan verloor werd het gebied door Japan overgenomen en bleef Japans tot in 1945.

Tussen 1945 en 1955 stond Dalian onder gezag van een Russisch-Chinees communistisch bestuur. Toen kreeg de stad zijn huidige naam en werd Port Arthur hernoemd tot Lüshunkou. Samen vormden ze Luda. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw werd de zware industrie ontwikkeld en in de zeventiger jaren kwam er een oliepijpleiding naar de haven. In de negentiger jaren kwam de stad tot bloei en welvaart. In die jaren begon men ook oog te krijgen voor de historische erfenis en veel Russische en Japanse gebouwen werden gerestaureerd. Daardoor heeft Dalian een bijzondere sfeer.

Arbeiderspark

Het grote Arbeiderspark (Laodong Gongyuan) in het centrum van de stad is bekend om de kersenbloesem in mei, maar nog meer vanwege de grote sportstadions. Voetbal is duidelijk koning in Dalian.

Zhongshan Plein

In het centrum is het Zhongshan Plein, dat vroeger in de Russische tijd het Nicolaas Plein heette. Op dit plein komen enkele grote avenues uit en u vindt er gebouwen in diverse Europese bouwstijlen. Ten zuiden van het plein is de ‘Japanse straat’ en ten noorden, over de Shengli Brug, is de ‘Russische straat’.

Xinghai Plein

In het westen van Dalian is het grootste plein van Azië, het Xinghai (Sterrenzee) Plein. Het werd aangelegd ter ere van de terugkeer van Hongkong bij China in 1997.

Dieren

Een bezoek aan de Dierentuin is de moeite waard, vooral vanwege de zeldzame Manzurijse tijger. Als u in de zee bent geïnteresseerd, dan kunt u voor opgezette dieren terecht in het Natuurhistorisch Museum in het noorden van de stad, of voor levende dieren en een dolfijnenshow in het grote Aquarium in de haven.

In Lüshun zijn er naast de Vogeltuin in het Baiyu Park de Tuin van de Leeuwen en Tijgers (met ook beren) en het Slangeneiland.

Lüshun

Dalian-1905bLüshunkou (旅顺口; Port Arthur) is deels een gesloten marinehaven en dus niet zomaar te bezoeken, bezoekers dienen een militaire permit te hebben. Het omvat het westelijke deel van Dalian, de punt van Liaodong, en wordt aan drie zijden omgeven door de zee. Al in de 4e eeuw was hier vanwege de strategische ligging een militaire post. In 1894 vielen de Jappanners hier binnen en in 1904 was dit het toneel van een van de grote veldslagen in de Japans-Russische Oorlog. Tot 1945 stond het onder Japanse bestuur, daarna tot 1955 onder Sovjet gezag. In Lushun zijn diverse bezienswaardigheden:

Witte Jade Heuvel

De 130 meter hoge Baiyushan staat midden in Lushun. Het omringende park bevat het Marine Museum, de Vogeltuin en het Rotsenmuseum. Er staat ook een 67 meter door de Japanners gebouwde toren ter herdenking aan hun oorlogsslachtoffers.

Oorlogsmemoralia

Andere herdenkingsplekken aan de oorlogen hier zijn het Herdenkingsteken van de Loyalisten, gewijd aan de Chinese slachtoffers van de Japanse agressie in 1894-96, de 203 Heuvel, de plek waar in 1904 veel Russische en Japanse strijders sneuvelden, het Russisch-Japanse Oorlogsmuseum, gewijd aan de slag van 1904, en het Kerkhof van de Sovjet Militairen, gewijd aan de Russische soldaten die stierven in 1945-55 (ook in de Korea Oorlog).

Lushun Museum

Het grote, in 1917 in Europese stijl gebouwde Lushun Museum is gewijd aan de lokale en regionale geschiedenis.

Stranden

dalian-china-shutterstock-tIn de zomermaanden zijn de stranden van Dalian de grootste trekker voor (vooral Chinese, maar ook Russische) bezoekers. Het Xinghai Strand ligt 5 km ten zuiden van de stad. Het is onderdeel van een park en het is er vaak druk. Er zijn restaurants, kleedcabines en watersportfaciliteiten. Het kleine, maar mooie Fujiazhuang Strand heeft een mooi zandstrand en wordt beschut door rotsen. Het Tijgerstrand (Laohuntan) ligt 5 km ten zuidoosten van de stad en is nogal rotsachtig. Bij het Tijgerstrand zijn een Pooldierentuin en het Tijgers Beeldenpark (de zes fraaie beelden zijn van de bekende kunstenaar Han Meilin). Ten noordwesten van de stad is het Xiajiahezi Strand.

Jinshitan

De Jinshitan Scenic Spot ligt in het Jinzhou District, 58 km van Dalian. Het wordt aan drie zijden omringd door de zee en bestaat uit een oostelijk schiereiland, een westelijk schiereiland en het land daartussenin. Jinshitan staat bekend om zijn rotsformaties en is de meest populaire strandbestemming van Noordoost-China.

Tweedaagse van Dalian

Ieder jaar in mei vindt de Tweedaagse van Dalian, het internationale IML-wandelevenement plaats. Er is keuze uit 5, 20 of 30 km lopen, langs bezienswaardigheden in Dalian en omgeving. Vanzelfsprekend heeft Dalian om deze reden goede banden met Nijmegen.

TOURS MET DALIAN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens