ZOEKEN:

CHANGCHUN 长春

changchun-palaceChangchun is de hoofdstad van de provincie Jilin. De stad ligt aan de Yitong-rivier en heeft 3 miljoen inwoners.

Geschiedenis

Een nederzetting was hier al vele eeuwen, maar het was de aanleg van de Transsiberische Spoorweg in 1905 die de moderne ontwikkeling op gang bracht en de stad deed groeien. Van 1933 tot 1945 was Changchun de hoofdstad van de Japanse marionettenstaat Manzuguo, met als nominaal staatshoofd de laatste Qing-keizer Pu Yi. Changchun heette toen Xinjing (‘nieuwe hoofdstad’) en kreeg brede straten en grote bestuursgebouwen met uitkijktorens.

Na de Japanse capitulatie in 1945 kwamen de Russische ‘bevrijders’. Toen de Sovjets in 1946 vertrokken namen ze alles mee dat mee te nemen was en een beetje waarde had. Vervolgens bestuurde het Guomindang-leger van Chiang Kaishek de stad twee jaar en dat was een periode van veel ellende en corruptie. In 1948 werd de stad door de communisten van Mao Zedong ingenomen. Kort na de stichting van de Volksrepubliek in 1949 besloot men dat het noordoosten van China een basis voor de zware industrie moest worden. In Changchun werd China’s eerste autofabriek opgezet. De stad groeide en trok arbeiders uit andere delen van China die hier een baan kregen toegewezen.

Changchun is tot op de dag van vandaag een belangrijk centrum voor zware industrie en in het bijzonder de auto-industrie. Naast de Jiefang (‘bevrijding’) vrachtwagens rollen er tegenwoordig vele Volkwagens van de lopende band. Changchun betekent ‘langdurige lente’, maar dat is meer een wens dan werkelijkheid. In het noordoosten van China zijn de winters lang en koud en de zomers kort en warm, maar niet zo heet als elders in het noordoosten. Er valt weinig neerslag, dankzij de Changbai bergen die de stad beschermen.

Keizerlijk Paleis

Changchun-Palace04De korte en turbulente geschiedenis van Changchun maakt dat er weinig oude historische plekken of klassieke monumenten zijn te vinden. De belangrijkste bezienswaardigheid is het voormalige Keizerlijke Paleis van ‘keizer’ Pu Yi, nu het Provinciaal Museum. U kent het misschien uit de film “The Last Emperor” van Bertolucci. Het ‘paleis’ bestaat uit twee delen. Het binnenpaleis was de plek waar Pu Yi leefde met zijn familie. In het buitenpaleis werden de staatszaken afgehandeld. Toen Pu Yi op 1 maart 1934 de troon besteeg bewezen de Japanse officials en hoge militairen hem hun respect in de Qinming Hal in het buitenpaleis. Maar in feite had Pu Yi niets te vertellen, alle bestuurlijke en militaire beslissingen werden door de Japanners genomen, voor hen was Mantsjoerije vooral een wingewest. Sinds de tachtiger jaren hebben de lokale autoriteiten van Changchun het paleis omgevormd tot een museum. U vindt er allerlei lokale en regionale culturele artefacten en u krijgt er een indruk van de periode van de ‘marionettenkeizer’.

Banruo Tempel

Bij het Volksplein ziet u een imponerende poort die leidt naar de Banruo Tempel. Deze grootste boeddhistische tempel in Changchun dateert uit 1921. Tijdens de Culturele Revolutie (1966-76) werd de tempel gesloten en fungeerde als kartonfabriek, sinds 1982 is hij weer hersteld als tempel.
Hij is gebouwd volgens het klassieke patroon van tempelarchitectuur. Als u binnenkomt ziet u rechts de Klokkentoren en links de Drumtoren. Dan bereikt u de Hal van de Hemelse Koningen met in het midden een joviale Lachende Boeddha. Vervolgens komt u in de Grote Hal met het beeld van Sakyamuni, de historische Boeddha. Aan weerszijden staan de arhats, de leerlingen van Boeddha. Achter deze hal is nog een hal met sutra’s, de boeddhistische geschriften.
De tempel omvat een terrein van 15.000 m² en heeft mooie tuinen. Circa 50 monniken onderhouden de tempel en verrichten hun religieuze diensten. Vooral op de 8e, 18e en 28e van iedere maanmaand is het er erg druk.

Changchun Beelden Wereld Park

Changchun-SculpturePark1Een opmerkelijke bezienswaardigheid is het Changchun Beelden Wereld Park. Sinds 1997 hebben de lokale autoriteiten beeldhouwers uit de hele wereld uitgenodigd om deel te nemen aan een jaarlijkse tentoonstelling. Dat heeft geresulteerd in een enorm aantal beelden. In het park staan 315 beelden, gemaakt door 207 kunstenaars uit 107 landen. Lente, Vrede en Vriendschap zijn veel voorkomende thema’s. (zie ook: Changchun Sculpture Park). Uit Nederland zijn er bijdragen van o.a. Marianne van den Heuvel (www.mariannevandenheuvel.nl), Jos Beurskens en Martie van der Loo.

Natuurparken

Changchun heeft ook enkele natuurparken. In de stad is het Zuidmeer Park, waar men in de zomer in een bootje kan varen en in de winter kan schaatsen. Ten zuiden van de stad is het Xinlicheng Reservoir, een kunstmatig meer omgeven door dichte bossen. Circa 12 km ten zuidoosten van Changchun ligt het Jingyuetan Park, het ‘Clear Moon Lake’. Het gebied omvat 80 km² en heeft meer dan honderd pieken, is dicht bebost en heeft in het midden een prachtig meer omringd door bergen.

Jingyuetan Ski Resort

Ten zuiden van het Jingyue Meer is het Jingyuetan Ski Resort (Jingyuetan huaxuechang) te vinden. Het ligt te midden van de bossen en omvat een van de langste skihellingen die er in Azië te vinden zijn. De omstandigheden zijn uitstekend. Het is open van eind november tot eind februari. Maar buiten die periode is het ook mogelijk om gebruik te maken van de skilift en te genieten van het fraaie landschap.

TOURS MET CHANGCHUN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens