ZOEKEN:
Jinggangshan 'Sea of Clouds'
Jinggangshan Longtan
Jinggangshan Longtan
Jinggangshan Longtan
Jinggangshan Longtan
Jinggangshan Wang Zuo Memorial
Jinggangshan Dajing
Jinggangshan Dajing
Jinggangshan Dajing
Jinggangshan Museum

JINGGANGSHAN 井冈山

Jinggangshan ligt in de Luoxian Bergen, 180 km van Nanchang in het zuidwesten van Jiangxi, in het onherbergzame gebied tussen de provincies Jiangxi en Hunan. Het gebied omvat 670 km². Het is bekend vanwege het mooie landschap en vanwege de ‘revolutionaire geschiedenis’.

De bergen zijn gemiddeld 400 meter hoog en de hoogste top is 1841m. De hellingen zijn dicht bebost. Er is weinig landbouwgrond en de meeste dorpen liggen aan de voet van de bergen. De belangrijkste plaats is Ciping, dat wordt omringd door vijf dorpen: Grote Bron, Kleine Bron, Midden Bron, Lage Bron en Hoge Bron.

Jinggangshan-Beishan-Monume

Rood Basisgebied

Nadat in 1927 de Guomindang het Eenheidsfront verbrak en in Shanghai een bloedbad aanrichtte onder de communisten, gingen deze ondergronds of vluchtten naar het platteland. Nadat de ‘Herfstoogst Opstand’ in Changsha was mislukt, leidde Mao Zedong de duizend man die waren overgebleven naar het bergdorp Sanwan. Daar sloot hij een verbond met de lokale krijgsheren/bandieten Wang Zuo en Yuan Wencai. Met hun steun vestigde hij zijn hoofdkwartier in Maoping, een marktstadje aan de westelijke route naar Jinggangshan. Eind 1927 breidde hij zijn gebied uit naar Chaling, 80 km naar het westen.

Maar de druk van de Guomindang nam snel toe en Mao moest eerst Chaling en daarna ook Maoping opgeven. Hij trok naar Jingganshan, naar Dajing (Grote Bron), het hoofdkwartier van Wang Zuo. Van daaruit konden ze de bergpassen controleren. In de winter werd het bandietenlegertje opgenomen in Mao’s troepen. In februari 1928 wisten ze Xincheng, ten noorden van Maoping, op de Guomindang te heroveren.

In april 1928 voegde Zhu De zich, na de Nanchang Opstand, met duizend man bij Mao. Ze voegden de troepen samen en noemden dit het Vierde Leger. Later werd dit het Rode Leger. Korte tijd na Zhu De kwamen ook leiders als Lin Biao, Zhou Enlai en Chen Yi naar Jinggangshan.

Boerensovjet

Mao wist in Jinggangshan de eerste ‘boerensovjet’ op te zetten. Het Rode Basisgebied breidde zich uit en omvatte op het hoogtepunt in de zomer van 1928 zeven districten en een bevolking van een half miljoen mensen. Het leger integreerde zoveel mogelijk met de boerenbevolking. In deze periode ontwikkelde Mao zijn ideeën over een op de boeren gebaseerde revolutie en guerrillaoorlog. Jinggangshan geldt daarom zowel als de geboorteplaats van het Rode Leger als de ‘bakermat van de Chinese revolutie’. In juli 1928 probeerde Zhu De in Hunan het strategische Hengyang in te nemen. In zijn afwezigheid viel de Guomindang de rode basis aan. Mao’s troepen moesten een deel opgeven, maar wisten na heroïsche strijd op de passen Maoping te behouden.

In de tweede helft van 1928 nam de druk van de Guomindang toe en uiteindelijk moest het Rode Leger zich terugtrekken naar Ruijin in Jiangxi. Hier werd de Jiangxi Sovjet opgezet. Ondertussen kon Peng Dehuai met slechts 800 troepen Jinggangshan nauwelijks behouden. Jinggangshan werd nu de noordelijke grens van het gebied dat door de communisten werd beheerst. Het beleid werd bepaald vanuit de Jiangxi Sovjet. Dat leidde in 1930 o.a. tot de opdracht om de bandieten Yuan Wencai en Wang Zuo te executeren.

Jinggangshan-Dajing-Mao02-KUiteindelijk zou de rode basis in 1934 door de meeste communistische troepen worden verlaten, toen deze zich aansloten bij de Lange Mars, die uiteindelijk in Yan’an zou eindigen.

Culturele Revolutie

In de Culturele Revolutie werd Jinggangshan een van de belangrijkste revolutionaire bedevaartsoorden. Het gebied werd bejubeld en vereeuwigd op posters, in liederen en in opera’s. Jonge Rode Gardisten trokken massaal (gedurende een paar maanden tot 30.000 per dag) naar Jinggangshan om de ervaringen van de revolutionaire guerrilla’s te herbeleven.

Na de Culturele Revolutie verloor Jinggangshan zijn politieke aantrekkingskracht. In de tachtiger jaren werd een gebied van 17 km² tot een natuurpark gemaakt en de Jinggang-berg kreeg de status van nationaal natuurgebied.

Rood toerisme

In recente jaren is Jinggangshan weer tot een bestemming geworden voor mensen die geïnteresseerd zijn in de revolutionaire geschiedenis. De lokale autoriteiten lieten belangrijke plekken renoveren, waaronder in Ciping het Jinggangshan Museum van de Revolutie, het Martelaren Kerkhof en de Munt van het Rode Leger.

TOURS MET JINGGANGSHAN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens