ZOEKEN:

SUZHOU 苏州

‘Boven ons ligt de Hemel, hier beneden op aarde hebben we Suzhou’. Zo luidt een oud Chinees gezegde dat de schoonheid van deze stad van tuinen en kanalen roemt. Suzhou ligt in de provincie Jiangsu, en is gemakkelijk per auto of trein te bereiken vanuit Shanghai.

Suzhou-Pingjiangfu03Deze regio heeft altijd een warm klimaat gehad: gunstig voor de zijdeteelt waaraan de stad Suzhou ooit een belangrijk deel van haar welvaart te danken had. De rijkdommen van Suzhou oefenden grote aantrekkingskracht uit op allerlei soorten mensen, van geletterden tot kooplui, die allen hun sporen hebben achtergelaten in deze stad. Nog altijd is het welvarende verleden van Suzhou terug te vinden in de vorm van talloze klassieke literatentuinen in de hofjes van ambtenarenwoningen en handelaarshuizen. Harmonie, evenwicht en natuurlijke proporties golden als de richtlijnen waarnaar deze tuinen werden ontworpen. De vele kanalen en bruggetjes die Suzhou vroeger reeds telde waren voor Marco Polo aanleiding om de stad te bestempelen als het ‘Venetië van het Oosten’.
De ligging van Suzhou in een vruchtbaar gebied, maakt de stad ook geschikt voor fietstochtjes over het aangrenzende platteland. Groene rijstvelden worden afgewisseld met lotusplantages en eendenfokkerijen.

Kanalen

Suzhou heeft een relatief klein, oud centrum, met kanalen en fraaie boogbruggen. Het beste kunt u het centrum te voet verkennen. Vanaf de Wumen Brug kunt het bootverkeer over het kanaal gadeslaan. De Panmen (盘门) in het zuidwesten is een nog oorspronkelijke stadspoort. Bij de poort staat de uit de 3e eeuw daterende Ruiguang Pagode.

Ten westen van de stad stroomt het Grote Kanaal, een van China’s grote bouwprojecten dat de Yangtze-delta verbond de Gele Rivier. Reeds in de vierde eeuw voor Christus moeten de eerste geulen zijn gegraven, maar vanaf de zevende eeuw is het werk met miljoenen arbeiders op grote schaal uitgevoerd. Ongeveer 2,5 km ten zuidoosten van Suzhou kunt u de Kostbare Gordel Brug (宝带桥; Bǎo dài qiáo) zien. Hij is gebouwd in 816, heeft 53 bogen en is 317 meter lang.

Klassieke tuinen

De grootste bekendheid dankt Suzhou aan haar klassieke tuinen, waarvan u er enkele moét gaan zien. Het zijn prachtige voorbeelden van Chinese landschapsarchitectuur. De meeste waren vroeger privé-eigendom van rijke bestuurders.

Suzhou-Liuyuan02-CITS2005Tuin om in te blijven Dwalen

De Lingering Garden (留园; Liú Yuán) is aangelegd in 1593 door een hoge bestuurder van de Ming-dynastie. De Shiping Piek, een zorgvuldig gehouwen rotsformatie was toen al beroemd. De tuin bleef gespaard van vernietiging tijdens de Taiping Revolutie in de 19e eeuw. De tuin werd in het begin van de 20e eeuw verwaarloosd en pas na 1949 zorgvuldig gerestaureerd en in 1954 voor het publiek opengesteld. Het is één van de allermooiste tuinen van Suzhou. Het centrale deel van de tuin wordt gevormd door meren, met elkaar verbonden door kleine bruggen, en een kunstmatige heuvel. Een overdekt pad omcirkelt de heuvel aan de westkant en leidt terug naar het oostelijke en tweede deel: verschillende paviljoenen met zorgvuldig geplaatste ramen bieden bijzonder knap berekende uitzichten op de tuin. Bij elke stap bereikt men een nieuw raam met daarachter een nieuw landschap. De ramen worden daarom huo chuang genoemd: levende ramen.

Tuin van de Nederige Bestuurder

In de Humble Administrator’s Garden (拙政园; Zhuōzhèng Yuán) vormt water een belangrijk onderdeel. Hij geldt als een van de fraaiste voorbeelden van tuinen uit de Ming-tijd. De tuin dateert uit de 12e eeuw, maar werd in 1513 door diplomaat en dichter Wang Xiancheng geheel vernieuwd. De Zhuozheng Tuin is de grootste van de tuinen van Suzhou, hij omvat meer dan 5 ha. Het oostdeel heeft enkele gebouwen rond een grasveld met een vijver. Het middendeel reflecteert het landschap van de benedenloop van de Yangtze-rivier. In het meertje zijn drie eilanden. In het middendeel staan diverse paviljoens en gebouwen, met de Hal van de Driftende Geuren centraal. Aan de zuidkant staat het huis, in de typische stijl van Suzhou. Het westdeel van de tuin is aangelegd met een smalle, lange vijver als focuspunt. Er is aan de westkant een bonsai-kwekerij waar meer dan 700 soorten te zien zijn.

Suzhou-night-K2001-05-06Tuin van de Meester van de Visnetten

De Master of the Nets Garden (网师园; Wǎngshī Yuán) is een oude en zeer fraaie tuin. Hij dateert uit de 12e eeuw en werd in 1785 opnieuw in Qing-stijl ingericht. Hier vormen de gebouwen een belangrijk onderdeel van het landschap. U kunt deze tuin ook in de avond bezoeken, voor een Night in a Classical Garden. In de diverse paviljoens van de tuin vinden klassieke opvoeringen plaats. In de passende en mooi uitgelichte omgeving maakt u kennis met de muziek, dans, opera en vertelkunst die een eeuwenoude traditie in zich dragen.

Tuin van het Leeuwenbos

De bijzondere Lion Grove Garden (狮子林园; Shī Zǐ Lín Yuán) bevat een waar labyrint van holle grotten met spectaculaire vormen. Tian Ru, abt van de Huazhan Tempel, liet deze tuin in 1350 aanleggen als onderdeel van het tempelcomplex.

Overige tuinen

Andere tuinen die een bezoek waard zijn:

  • Mountain Villa with Embracing Beauty (环秀山庄; Huánxiù Shānzhuāng)
  • Couple’s Retreat Garden (耦园; Ŏu Yuán)
  • Garden of Cultivation (艺圃; Yì Pǔ)
  • Great Wave Pavilion (沧浪亭; Cāng Làng Tíng)

Tijgerheuvel

Circa 3 km ten noordwesten van het centrum is de Tijgerheuvel (虎丘; Huqiu), een historische plek met op de top de Yunyan Pagode (云岩寺塔; Yúnyán sìtǎ) die uit 961 dateert. De heuvel zou lijken op een springende tijger en is al eeuwenlang een bekende bezienswaardigheid.

Xuanmiao Tempel

De Xuanmiao Tempel (玄妙观; Xuánmiào Guàn) is een mooie daoïstische tempel in het centrum van Suzhou. Hij dateert uit de 3e eeuw, maar werd in de 12e eeuw verwoest en eind 13e eeuw herbouwd. Binnen kunt u de beelden van daoïstische godheden zien.

Zijde

In een voormalig nonnenklooster bevindt zich het Zijdemuseum, waar wordt getoond hoe de zijdeproductie in zijn werk gaat. Het is ook mogelijk om een zijdewerkplaats te bezoeken of een kijkje te nemen in het Zijde-borduurinstituut, waar te zien hoe verfijnd de naaldkunst was en is.

Suzhou Museum

Suzhou-Museum1Het Suzhou Museum heeft in 2006 haar onderkomen gevonden in een nieuw gebouw, ontworpen door I.M. Pei. In het museum zijn vele kunsthistorische schatten te vinden, op een oppervlakte van 3.600m². Er zijn permanente tentoonstellingen, zoals de Verloren Schatten van het Wu Rijk, de Wu Pagode Schatten, de Elegantie van Midden Wu, en Wu Schilderijen en Kalligrafie. Bij het museum is een schilderstudio uit de Song nagebouwd. Er zijn in het museum ook wisselende tentoonstellingen, uit China en uit het buitenland. Daarbij wordt ook aandacht geschonken aan moderne kunst.

TOURS MET SUZHOU

Ontdek China

op aanvraag
13 dagen
13 dagen
13 dagen
13 dagen
10 dagen

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens