ZOEKEN:
Stadspoort
Yueyanglou
Nanjing Yangtze-brug
Ming Tomben, Heilige Weg
Sun Yatsen Mausoleum
Sun Yatsen Mausoleum
Sun Yatsen Mausoleum
Presidentieel Paleis
Taiping Revolutie
Presidentieel Paleis, tuin
Nanjing Massacre Museum
Confucius Tempel
Oude stad bij Fuzimiao
Oude stad bij Fuzimiao
Oude stad bij Fuzimiao
Modern Nanjing

NANJING 南京

In het oosten van China, niet ver van Shanghai ligt Nanjing, wat Hoofdstad van het Zuiden betekent. In het begin van de Ming-dynastie was Nanjing inderdaad de hoofdstad van China. Tegenwoordig is Nanjing enkel hoofdstad van de provincie Jiangsu, maar de indrukwekkende overblijfselen van het verleden maken een bezoek aan de stad de moeite waard. Nanjing ligt in een prachtige natuurlijke omgeving langs de zuidelijke oevers van de Yangtze-rivier en aan de voet van de Zijin-bergen (Purperen en Gouden Bergen). Met zijn overvloedig groen, brede boulevards en weidse ruimte, is Nanjing een van de meest aangename Chinese steden.

Stadsmuren

Nanjing was reeds 2500 jaar geleden ommuurd, maar de huidige stadsmuur (南京城墙, Nanjing Chengqiang) is voornamelijk het werk van de eerste Ming-keizer, die de vroegere muren tussen 1368 en 1387 liet uitbreiden en versterken. De stadsmuur van Nanjing had oorspronkelijk dertien poorten. Later werden er nog eens elf toegevoegd. De fraaiste nog bestaande poort is de in 1368 gebouwde Zhonghua Poort. De poort staat nu in het midden van een verkeerseiland. U loopt door de centrale boogpoort en klimt twee niveaus omhoog. De Zhonghua Poort is een vierkante structuur van drie muren en binnenplaatsen. Bewakers en cavaleristen werden gehuisvest in de dikke muren. De poort werd vroeger door 3.000 soldaten bewaakt.

Fuzimiao

Nanjing-Kungmiao01-K2002In het zuiden van Nanjing is een in traditionele stijl herbouwd gebied met winkel en restaurants, rond de Confucius Tempel (夫子庙, Fuzi Miao). In de Qing-dynastie was dit een levendig commercieel gebied en dat is het opnieuw geworden. Vooral in de avonduren is het er sfeervol, ook door de in het water van de Qinhuaihe weerschijnende verlichting.

De Confucius Tempel stond hier al in de 11e eeuw, maar is meermalen verwoest en herbouwd. In 1937 werd hij door de Japanners met de grond gelijk gemaakt. Hij is in 1986 herbouwd en de traditioneel-moderne synthese in bouwstijl is zeer aardig geslaagd.

Sun Yatsen Mausoleum

Nanjing-Sun-Yatsen08-MausolSun Yatsen (1866-1925) wordt wel de Chinese Vader des Vaderlands genoemd. In 1911 wierp zijn Nationalistische beweging de Qing-dynastie omver. Op 1 januari 1912 vestigde de Guomindang de eerste republikeinse regering te Nanjing. Sun Yatsen stierf in 1925 in Beijing en in 1929 werden op zijn wens zijn asresten naar het pas afgebouwde Mausoleum (中山陵, Zhongshan Ling) te Nanjing overgebracht.

Van de toegangspoort gaat een laan met prachtige bomen omhoog naar de hoofdpoort, waarachter een Stenen Tafelen Paviljoen staat, een hoog gebouw met een blauw dak en een kolossale stenen tafel van graniet. Een lange reeks van 392 traptreden leidt vervolgens naar het eigenlijke mausoleum (Zhongsanling). Op het plafond hiervan is de blauw-witte Guomindang-vlag aangebracht. Een groot standbeeld van Sun in zithouding van de Franse beeldhouwer Landowski domineert de zaal. Aan de muren hangen uittreksels van de grondwet van 1912 en citaten van Sun. Achter deze zaal is een klein rond gebouw waarin zich de graftombe bevindt, met daarboven een liggend marmeren beeld van Sun. Op zwart marmer zijn in de wand de Drie Volksbeginselen (democratie, nationalisme en volkswelvaart) gegraveerd.

Ming Tombe

Het Ming Mausoleum (明孝陵, Ming Xiao Ling) is de tombe van Hong Wu (1327-1398), de eerste Ming-keizer. In tegenstelling tot de stichters van de meeste dynastieën was Hong Wu een wees, die opgevoed is door boeddhistische monniken omdat zijn verwanten te arm waren om hem te onderhouden. Hij zwoer het priesterschap af, voegde zich bij een groep bandieten, en werd hun leider. Uiteindelijk verklaarde hij zichzelf tot keizer en greep de nationale macht. Zijn levensverhaal verklaart waarom hij de `Bedelaar Keizer’ wordt genoemd. Hong Wu is op 71-jarige leeftijd in 1398 gestorven en naast zijn vrouw, keizerin Xiao Xi, begraven, die in 1382 stierf. Het ontwerp van de graftombe is van Hong Wu zelf, waarbij hij zich baseerde op keizerlijke tombes uit de Han- en Tang-tijd. Tegelijkertijd introduceerde hij echter enkele vernieuwingen, zoals de Heilige Weg met stenen beelden naar het graf.

Museum voor Moderne Geschiedenis

Het Museum voor Moderne Geschiedenis (中国近代史遗址博物馆, Zhongguo Jindai Shi Yizhi Bowuguan) heette voorheen het Presidentieel Paleis en het Taiping Museum.

Het oudste gebouw is een klassieke ‘mansion’ uit de Ming-dynastie (14e eeuw). Hier zetelde tijdens de Qing-dynastie de bestuurder van de Yangtze-provincies (inclusief Shanghai). Van deze woning maakte de ‘Oostelijke Koning’ Yang Xiuqing van het Taiping Koninkrijk midden 19e eeuw zijn paleis. Yang was een van de belangrijkste adviseurs van Hong Xiuquan, de leider van de Taiping Revolutie. De Taiping Revolutie is een fascinerend verhaal. Hong Xiuquan zakte voor het keizerlijke examen, besloot toen dat hij de jongere broer van Jezus Christus was, verzamelde een groot leger volgers, veroverde Nanjing op de keizerlijke troepen en hield de stad van 1853-1864 als hoofdstad van zijn Koninkrijk van de Hemelse Vrede (Tianping Tianguo). Nanjing werd in 1864 heroverd na een beleg van zeven maanden.

Het paleis is ook de plek waarin de presidenten van de Republiek China, Sun Yat-sen en later Chiang Kaishek, van 1927 tot 1949 woonden en werkten. Chiang verbleef er tot 1938, toen hij door de Japanners op de vlucht werd gedreven. In 1945 keerde hij terug, maar vier jaar later moest hij opnieuw de wijk nemen, ditmaal voor het Volksbevrijdingsleger. De Guomindang regering verbleef in het klassieke paleis van de Taiping-keizer Hong Xiuquan. Een lange galerij leidt van de zalen van het oude paleis naar een binnenplaats, waar in de Republikeinse periode in 1935 een modern gebouw werd neergezet. Naar het westen zijn de tuinen van het Taiping Paleis. Men zegt dat Hong Xiuquan op het terras zelfmoord pleegde en dat de duizenden vrouwen van zijn huishouding zich in het nabijgelegen kunstmatige meer verdronken toen het nieuws van de nederlaag van de Taiping-legers Nanjing bereikte.

Xuanwu Meer

Het Xuanwu Meer (玄武湖, Xuanwu Hu) bevindt zich in het bijbehorende volkspark. De karakters xuan (zwart) en wu (oorlog) vormen samen een combinatie die `noord’ betekent. Het meer heeft vijf eilanden, met elkaar verbonden door klassieke boogbruggen. Elk eiland heette vroeger naar een van de vijf continenten. Vandaar dat het park toen het Vijf Continentenpark heette. Het meer is oorspronkelijk in de 5e eeuw aangelegd. Verschillende keizers inspecteerden hier hun marine (het meer is via een zijstroom met de Yangtze-rivier verbonden). De keizerlijke archieven waren vroeger gehuisvest op `Australië’, waar het omringende water de archieven voor brand beschermde.

Nanjing Museum

Het Nanjing Museum (南京博物院, Nanjing Bowuguan) dateert uit 1933 en is het oudste museum en een van de grootste musea in China. Het is in de 1990-er jaren en in 2013 vernieuwd en uitgebreid. Er zijn wisselende tentoonstellingen en er is een permanente tentoonstelling van de regionale kunst en geschiedenis tot 1919. Eén van de pronkstukken is het gewaad van de Jade-prinses, in 1970 in het nabijgelegen Xuzhou ontdekt. Dit grafgewaad van jade is 2000 jaar oud en dateert uit de Oostelijke Han-dynastie. Het is samengesteld uit 2600 stukjes groene jade en is niet altijd te zien; het wordt veelvuldig aan andere musea in China en de wereld uitgeleend. Verder bevindt zich in het museum een voorbeeld van de waarschijnlijk eerste seismograaf ter wereld, uitgevonden door Zhang Heng in 132 na Chr. Zie ook de website.

Nanjing Slachting Museum

Nanjing-Massacre-Museum02-KHet museum heet officieel de Herdenkingshal voor de slachtoffers van de Nanjing-slachting door de Japanse indringers (侵华日军南京大屠杀遇难同胞纪念馆, Qinhua Rijun Nanjing Da Tusha Yunan Tongbao Jinianguan) en ligt in een buitenwijk in het westen van de stad, op een voormalige executieplaats.

Het gedenkteken bij de ingang bestaat uit drie palen en vijf ringen en dat staat voor de naar schatting 300.000 slachtoffers van de Nanjing Slachting in 1937. De Japanners hielden hier op zeer grove wijze huis, het is een van de grootste (maar in het Westen minder bekende) oorlogsmisdaden uit de Tweede Wereldoorlog.

Het museum is modern opgezet, met sculpturen gemaakt naar historische foto’s, een half onder de grond liggende soort tombe en een ondergronds museum met een indrukwekkende tentoonstelling. Er komen tegenwoordig ook Japanners, ook al probeerde de Japanse regering nadat het museum in 1995 was vernieuwd in eerste instantie te voorkomen dat Japanse studentengroepen Nanjing zouden aandoen.

Yangtze-brug

Bij Nanjing ligt de beroemde eerste Brug over de Yangtze (南京长江大桥, Nanjing Changjiang Daqiao). Het is moeilijk om het symbolische belang van de brug over de Yangtze-rivier te overschatten. Tot zijn voltooiing in 1968 was er geen directe oversteek tussen het belangrijke lagere Yangzi-dal (waarin Nanjing en Shanghai liggen) en Beijing. Misschien nog belangrijker is dat de Chinezen dit meesterstuk van techniek op eigen kracht voltooiden. De meer dan 21 meter diepe rivier werd overmeesterd nadat de Russen hun blauwdrukken in 1960 hadden teruggetrokken. Er is door 7.000 arbeiders bijna tien jaar aan gewerkt.

Yuejiang Toren

Nanjing-Yueyanglou01-K2002Op een heuvel met uitzicht op de Yangtze-rivier en de beroemde Yangtze-brug staat sinds 2002 een oud ogende maar gloednieuwe toren in klassieke stijl, de Yuejianglou (阅江楼). Hij zou zijn gemodelleerd naar een soortgelijke toren die er in de Tang-dynastie stond. Binnen in de toren zijn mooi vormgegeven schilderingen en decoraties in Ming-stijl aangebracht. Vanaf de toren heeft u bij helder weer een mooi uitzicht over de rivier.

Zheng He Memorial Park

Admiraal Zheng He (1371-1433) is China’s meest beroemde zeevaarder en ontdekkingsreiziger. Deze ondernemende keizerlijke eunuch leidde in het begin van de Ming-dynastie zeven keer een vloot en bereikte daarmee tot in het huidige Indonesië, het Midden-Oosten en Oost-Afrika. ZIjn voormalige residentie en tuin zijn gerenoveerd en uitgebreid met een Herdenkingshal. Bij de Yangtze-rivier in de wijk Gulou is de Treasure Memorial Shipyard (南京宝船厂遗址公园, Nanjing Bao Chuanchang Yizhi Gongyuan), een van de (gerenoveerde) werven waarop de grote schepen van Zheng He werden gebouwd. Te zijn zijn een replica van het 136 meter lange vlaggenschip van Zheng He; een klein museum; een stele; de Tianfei Tempel; en een standbeeld van Zheng He.

[/tab]

TOURS MET NANJING

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens