ZOEKEN:

CHANGSHA 长沙

Changsha is de moderne hoofdstad van de provincie Hunan. De stad aan de Xiang-rivier heeft ongeveer 3,6 miljoen inwoners en is een commercieel centrum. Changsha is in China vooral bekend omdat Mao Zedong hiervandaan komt; hij werd geboren in het nabijgelegen Shaoshan en studeerde 5 jaar aan de lerarenopleiding van Changsha.

Changsha was al tijdens de Qin (221-207 v.Chr) een plaats van betekenis. In de Ming (1368-1644) was het een grote stad met muren met negen poorten. Changsha werd in 1904 voor buitenlandse handel opengesteld. Op het Sinaasappeleiland in de Xiang-rivier staan nog altijd veel westerse huizen.

Taiping Straat

Changsha is een moderne stad. Maar er is ook nog een oud centrum. Daarin is Taiping Straat met de steegjes eromheen het meest sfeervolle gebied. Al duizend jaar geleden was dit het commerciële hart. Er zijn veel winkeltjes en restaurants te vinden. Veel huizen zijn eeuwenoud, hoewel de grote brand van 1938 veel verwoestingen aanrichtte. De architectuur kenmerkt zich door kleine grijze tegels, schuine daken, witte nokpannen, vuurkappen, houten deuren en ramen, stenen poorten, grijze bakstenen muren en binnenplaatsen.

Provinciaal Museum van Hunan

Het Hunan Provinciaal Museum (湖南省博物馆, Hunan Sheng Bowuguan) heeft een grote verzameling documenten over de communistische geschiedenis. Maar voor veel bezoekers zijn interessanter de vele historische artefacten, waaronder de vondsten uit de graftombes van Mawangdui uit de Han-dynastie. Het museum dateert uit 1956 en is in 2017 geheel gerenoveerd en uitgebreid met een nieuw gebouw en geldt als een van de top-musea in China. Zie de website.

Overige musea

Changsha heeft voor museumliefhebbers veel te bieden. Het Hunan Tan Guobin Contemporary Art Museum is een in 2005 geopend privémuseum, waarin porselein, meubels, maar vooral oude en moderne schilderkunst wordt geëxposeerd. Het Changsha Bamboo Slips Museum heeft een grote collectie antieke teksten op bamboe en hout. In de Intangible Cultural Heritage Hall kunt u kennismaken met oude ambachten en kunstnijverheid. Wilt u alles weten over rijst, bezoek dan het Longping Rice Museum. Het Hunan Aviation Museum is eind 2018 geopend.

Een bijzonder gebouw is het Meixihu International Culture & Arts Centre. Het is ontworpen door Zaha Hadid en in de kenmerkende organische stijl. Het bevat o.a. het Grand Theatre en het Contemporary Art Museum.

Voor kunst in de open lucht kunt u terecht in het eind 2018 geopende Houhu Lake International Art Park. Rond het Hou Meer van 40 ha zijn de huizen gerenoveerd, het landschap vormgegeven en zijn de kunstinstituten van de universiteit gevestigd.

Yuelu Heuvel

In het park van de Yuelu Heuvel (岳麓山, Yuelushan) ligt aan de voet van de heuvel de Yuelu Academie (岳麓书院, Yuelu Shuyuan). De Confuciaanse academie werd in 976 opgericht en leidde op voor de keizerlijke examens. Achter de academie staat het uit 1792 daterende Aiwan Paviljoen (爱晚亭, Aiwanting), gewijd aan de Tang-dichter Du Fu. Aiwan betekent ‘geniet van de avond’. Andere bezienswaardigheden zijn de Witte Kraanvogel Bron en het Yunlu Paleis uit de Ming. De meest beroemde plek in het park is de Lushan Tempel (古麓山寺, Gu Lushan Si), een van de oudste nog bestaande boeddhistische tempels in China. Hij is gesticht in 268 tijdens de Westelijke Jin en in 1681 gereconstrueerd. Boven op de Yuelushan staat het Wangxiang Paviljoen.

Tianxin Paviljoen

Het Tianxin Paviljoen (天心阁, Tianxinge) in het Tianxin Park is het symbool van het oude Changsha. Het staat op een 220 meter lang stuk stadsmuur dat dateert uit de Ming (1368-1644); toen waren de stadsmuren 8,8 km lang. Het paviljoen bestaat uit drie etages en is meer dan 5 eeuwen oud. Vanaf het paviljoen heeft u een fraai uitzicht over Changsha.

Kaifu Tempel

De Kaifu Tempel (开福寺, Kaifusi) dateert uit 896. In dit nonnenklooster zijn o.a. mooie muurschilderingen te zien.

Changsha Kathedraal

De Kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis (圣母无染原罪主教座堂, Shengmu Wuran Yuanzui Zhujiao Zuotang) dateert uit 1902 (in 1910 verwoest en in 1911 herbouwd). De kerk in Engels-gothische stijl is de officiële zet van de aartsbisschop

‘Rode’ bezienswaardigheden

Lerarenopleiding van Hunan

De Lerarenopleiding van Hunan, Hunan First Normal School (湖南第一师范学院, Hunan Diyi Shifan Xueyuan) werd in 1912 opgericht en Mao Zedong was (1913-18) een van de eerste studenten. In 1920 werd hij hier docent. De oorspronkelijke gebouwen zijn tijdens de oorlog in 1938 verwoest, maar ze zijn in 1968-69 tijdens de Culturele Revolutie herbouwd als museum voor Voorzitter Mao. Het is nu deel van de Hunan First Normal University. Midden op de campus staat een bronzen beeld van Mao Zedong.

Qingshuitang

De Vijver van het Heldere Water (清水塘, Qingshuitang) is waar de CPC van Hunan kantoor hield en waar Mao Zedong in 1921-23 woonde met zijn eerste vrouw Yang Kaihui. Zij zou in 1930 door de Guomindang worden geëxecuteerd en ligt 60 km buiten Changsha begraven.

Wanglu Yuan

De Wanglu Yuan (望麓锦园, Wanglu Yinyuan) is het gebouw waar Mao in 1922 een kledingfabriek stichtte en dat later diende als kantoor voor de communisten. Mao Zedong schreef hier in 1926-27 zijn beroemde ‘Hunan Boerenrapport’, dat leidt tot de omslag in het denken van de CPC: geen arbeiders- maar boerenrevolutie in China.

Sinaasappeleiland

Het Sinaasappeleiland (橘子洲, Juzizhou) in de Xiang-rivier, is 5 km lang en 300 meter breed. Hier bouwden buitenlanders vanaf 1910 hun huizen en consulaten, door de rivier beschermd tegen mogelijke rellen. Het eiland is pas sinds 1972 met een brug met de stad verbonden.

Parken

Op Sinaasappeleiland is een groot Juzizhou Recreatiepark voor de lokale bevolking. Ten zuiden daarvan is het Juzhou Park. In het voormalige huis van Zhang Xiaozun (een van de leiders van de Revolutie van 1911) is nu de Changsha Intangible Cultural Heritage Exhibition Hall.

Mao Beeld

De nieuwste ‘rode’ bezienswaardigheid is het enorme, 32 meter hoge, Beeld van de Jonge Mao Zedong (毛泽东青年艺术雕塑, Mao Zedong Qingnian Yishu Diaosu), dat de lokale regering in 2007-09 van blokken graniet liet bouwen op het zuiden van Sinaasappeleiland.

Yinxingwan Park

Het in 2018 geopende, 213 km² grote Yinxingwan Park ligt aan de oever van de Xiangjiang en omvat Moon Island, Xingyue Lake Park, Baishi Lake Park, en het Changsha King’s Mausoleum Relics Park.

Mawangdui

De Mawangdui Han Tomben (马王堆汉墓, Mawangdui Hanmu) in het oosten van Changsha bestaat uit twee heuvels met daarin drie graftomben uit de Westelijke Han-dynastie (206 vC – 9 nC). Men dacht voorheen dat hier koning Ma Yin (853-930) uit het Chu Rijk was begraven, vandaar de naam. Maar de tomben bleken veel ouder. De drie tombes die in 1972-74 zijn opgegraven zijn van Li Zang, kanselier van de Prins van Changsha en Markies van Dai, zijn vrouw, en zijn zoon. De meeste grafvondsten zijn te zien in het Hunan Museum.

Jinggang

Het oude stadje Jinggang (靖港古镇, Jinggang Guzhen) ligt 40 km ten noorden van het centrum van Changsha, aan de Xiang-rivier.

Tongguan Ovens

Aan de overzijde van de Xiangjiang, 33 km ten noorden van het centrum van Changsha, is het in 2018 gebouwde Tongguan Kiln Relics Park (铜官窑遗址公园, Tongguan Yao Yizhi Gongyuan), dat is gewijd aan de productie van aardewerk in de Tang-dynastie.

Xinkang

Xinkang (新康) ligt aan de westzijde van de Xiang-rivier. Het staat vooral bekend om zijn lokale opera en schaduwpoppentheater. De oude hoofdstraat is gerenoveerd en hernoemd tot Operastraat. Er is ook een aan de opera gewijd wassenbeeldenmuseum.

Shaoshan

100 km ten zuidwesten van Changsha ligt de plek waar Mao Zedong is geboren en dat tijdens de Culturele Revolutie een revolutionair pelgrimsoord werd. Zie: Shaoshan.

TOURS MET CHANGSHA

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens