ZOEKEN:

WUHAN 武汉

Wuhan is de hoofdstad van Hubei en bestaat uit de drie tegenover elkaar liggende steden: Hankou en Hanyang aan de westzijde van de Yangtze en Wuchang aan de oostzijde. Wuhan staat vooral bekend als industriecentrum en (hoewel steeds minder) als aankomst- of vertrekplaats voor de cruiseboten op de Yangtze, boten die van of naar Chongqing varen.

Wuhan heeeft een geschiedenis die 3500 jaar teruggaat. Tijdens de Zhou, ca. 2500 jaar geleden, was de stad heet centrum van het Chu Rijk.

Hankou 汉口

Hankou werd na de Opiumoorlog in 1861 een open verdragshaven. Aan de koloniale tijd herinnert de stijl van veel huizen in het centrum. Hankou is nu het meest moderne deel van Wuhan.

Vanwege de koloniale erfenis wordt het concessiegebied ook wel het Museum van Westerse Architectuur genoemd. De landen die hier resideerden waren Engeland, Frankrijk, Duitsland, Rusland en Japan. De belangrijkste gebouwen in de concessie van Hankou zijn het Hoofdkwartier van het Achtste Leger, de Hankou Kincheng Bank (nu het Wuhan Art Museum), het CPC Partijgebouw, het gebouw waar het PolitBureau van de CPC in 1927 bijeenkwam, het voormalige Amerikaanse Consulaat, het voormalige Duitse Consulaat, het Deming Hotel (nu het Jianghan Hotel), het Douanegebouw, het Huis van Soong Ching-ling, het Lihuangpi Straat Museum, het voormalige kantoor van de Hong Kong and Shanghai Bank, en het voormalige Nieuwe Vierde Leger Hoofdkwartier.

Hanyang 汉阳

Hanyang is dichtbevolkt en bestaat vooral uit laagbouw. Hanyang was vroeger ommuurd. Daarvan rest nog de Stadspoort. De Schildpadheuvel (Guishan) is met zijn 87 meter het hoogste punt van Hanyang. Ten zuiden van de Han concentreert de industrie zich, vroeger ijzer en staal, tegenwoordig vooral lichte industrie.

Wuchang 武昌

Wuchang was in de 3e eeuw hoofdstad van het Wu Rijk en is dus een oude stad. In 1911 brak hier bij ‘Opstand Poort’ (起义门, Qiyimen) de opstand uit die leidde tot de omverwerping van het Chinese keizerrijk. Nu is Wuchang het politieke en culturele centrum van Wuhan.

In 1926 werden Wuchang, Hankou en Hanyang samengevoegd tot Wuhan. De stad werd na 1949 een belangrijk industrieel centrum.

  • Wuhan kreeg aan het begin van de Culturele Revolutie grote faam in China. Op 16 juli 1966 zwom Mao hier in de Yangtze. Hij was toen 72 jaar oud en het was een demonstratie dat hij jong en krachtig genoeg was om het land te leiden. Twee dagen later brak in Beijing de Culturele Revolutie uit toen Mao in een dazibao (muurkrant) de partijbureaucraten bekritiseerde.

Yangtze Brug

De beroemde Yangtze Brug (武汉长江大桥, Wuhan Changjiang Daqiao) is in 1955-57 gebouwd en betekende enorm veel voor de ontwikkeling van Wuhan. Hij verbond de Guishan in Hanyang met de Sheshan in Wuchang en is zowel een spoorbrug als verkeersbrug.

Gele Kraanvogel Pagode

Wuhan-Yellow-Crane2-CITS-(2

De 51 meter hoge Gele Kraanvogel Toren (黄鹤楼, Huanghelou) is een van de beeldbepalende gebouwen van Wuhan. Hij staat op de Sheshan (Slangenheuvel) in Hanyang, aan de Yangtze-rivier. Hij werd voor het eerst gebouwd in 220, maar is sindsdien vele malen verwoest en weer hersteld. De laatste traditionele herbouw was in 1884. In 1981 werd de toren ‘gemoderniseerd’: van buiten behield hij zijn aanzien, maar binnen zijn moderne materialen gebruikt en is er een lift geplaatst. De pagode is beroemd in China en bezongen door dichters als Cui Hao en Li Bai.

Qingchuan Paviljoen

Aan de overzijde van de Yangtze staat in Hanyang op de Guishan het Qiangchuan Paviljoen (晴川阁, Qingchuange). De naam verwijst naar een dichter uit de Tang. Hij is gebouwd door keizer Jiajing (r1796-1820) ter ere van de legendarische keizer Dayu.

Guiyuan Tempel

De Guiyuan Tempel (归元禅寺, Guiyuan Chansi) is een zen-boeddhistische tempel in het westen van Hanyang. Hij is gebouwd in 1658. De Guiyuansi is een elegante tempel met vijf binnenhoven. In de zuidhof is de Hal van de 500 Lohan, de volgelingen van Boeddha.

Jiqing Street

De Jiqing-straat (吉庆街) is een leuke plek om in de avond naar toe te gaan. Er zijn veel restaurants en eethuisjes en er treden straatartiesten waaronder verhalenvertellers op.

Wuhan Art Museum

Vlakbij de Jiqing Jie staat het Wuhan Art Museum (武汉美术馆, Wuhan Meishu Guan).

Hubei Museum

Het Hubei Provinciale Museum (湖北省博物馆, Hubei Sheng Bowuguan) in Wuchang is een museum van nationale faam. Een van de belangrijkste attracties is een enorm antiek bronzen klokkenspel (bianzong) van Markies Yi uit 433 vC. Andere hoogtepunten zijn het bronzen zwaard van Goujian (koning van Yue, ca. 5e eeuw vC); een miljoen jaar oude schedel; en een prachtige porseleinen vaas uit de Yuan (1206-1368). Er is een apart deel van het museum gewijd aan de cultuur van het Chu Rijk (704-223 vC).

Wuhan Museum

Het Wuhan Museum in Hankou is in 2001 geopend. Het is vooral gewijd aan de regionale geschiedenis en de cultuurhistorie van de stad. Zie de website.

Oost Meer 东湖 (Donghu)

Het Oost Meer omvat een gebied van 33 km². Het is deels natuurgebied met zeldzame vogels en een botanische tuin (in het voorjaar is er een grote azaleashow), deels een meer waarin op karpers wordt gevist, deels een pretpark met bootjes etc. en deels een historisch themapark.

Dit Chu Themapark (东湖楚城, Donghu Chucheng) aan de noordzijde van de Moshan (磨山) is gewijd aan het Chu Rijk (704-223 v.Chr.). Er staat een grote poort, er is een markt in de Chu-stijl en op de heuvel staan het Chu Tiantai, een 36 meter hoog paviljoen en een beeld van Zhu Rong, de God van het Vuur en de legendarische voorvader van de vorsten van Chu. Ook zijn twee grote bronzen feniksen te zien en een beeldentuin met als thema de Chu en de Lente en Herfst Periode tijdens de Zhou.

Het Zhubei Paviljoen (朱碑亭, Zhubeiting) is gebouwd ter herdenking aan Zhu De (1886-1976), de commandant van het Rode Leger.

De Meiyuan (梅园) is de plek bij het Donghua waar de Meiling Voorzitter Mao Villa staat. Hier trokken Mao Zedong en andere belangrijke leiders zich af en toe terug. Mao gebruikte het als een soort zomerverblijf.

Huangpi Mulan

Het Huangpi Mulan (黄陂木兰文化生态旅游区, Huangbei Mulan Wenhua Shengtai Luyou Qu) ligt 73 km ten noorden van Wuhan. Mulan was een beroemde vrouwelijke generaal ten tijde van de Strijdende Staten (420-589). Op de 580 meter hoge Mulanshan staan oude gebouwen, waaronder de Mulan Hal en het Paviljoen van de Jade Keizer. De Mulanshan is een heilige daoïstische berg. Er zijn ook allerlei bijzonder rotsen te zien. In het gebied zijn verder het 34 km² grote Mulan Hemelse Meer, met een kabelbaan, een grote kloof en de Mulan Graslanden. In het noordwesten van het gebied staat de Mulan Yunwushan, beroemd om de vele azaleas, en op de helling het de restanten van het Longwangjiang dorp uit de 15e eeuw.

TOURS MET WUHAN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens