ZOEKEN:

DAYAN

Het stadje Dayan ligt in Changyang in Hubei, 111 km rijden ten zuiden van Yichang. In en rond Dayan heeft de katholieke missie zijn sporen achtergelaten.

Shiguntang Kerk

Dayan Shiguntang KerkDe katholieke kerk van Shiguntang is meer dan een eeuw oud. Maar al lang daarvoor was de missie actief in Changyang. De eerste missionarissen verschenen hier na 1700 en in 1747 werd de Danzi-berg Parochie gesticht. De Shiguntang Kerk werd gebouwd in 1894. Tot 1952 werkten er in de parochie 138 priesters, waaronder 34 Chinese priesters. In 1952 moest de parochie zich voegen bij de officiële Patriottische Associatie. Tijdens de Culturele Revolutie (1966-76) kon de kerk niet functioneren en werd religie onderdrukt en hadden katholieken het zwaar te verduren. Vanaf 1982 waren er weer religieuze activiteiten, onder de vlag van de Shiguntang Katholieke Patriottische Associatie (inmiddels de Changyang Tujia Autonoom Disrict Katholieke Patriottische Associatie), en in 1983 ging de kerk weer open.

In 1982 telde de katholieke gemeenschap 1300 zielen en inmiddels is dat aantal meer dan verdubbeld. De gelovigen komen uit vijf dorpen: Shiguntang, Zhaojiayan, Qingshuiyan, Qianzhangkeng en Xiufengqiao (dat dorp hoort niet bij Dayan, maar bij de stad Langping). Naast de kerk in Shiguntang, zijn er ook kerkgebouwen in Xiaofengya en Qingshuiyan.