ZOEKEN:

YUZHOU 禹州

Yuzhou ligt 90 km rijden ten zuiden van Zhengzhou in de provincie Henan. De stad ligt aan de Ying-rivier en staat bekend om het Junci-porselein, dat hier al vele eeuwen wordt geproduceerd, en om de medicinale kruiden uit de regio.

Yuzhou is niet ingesteld op westerse bezoekers. Er wordt nauwelijks Engels gesproken. Als u van noodles houdt, kunt u heerlijk eten in een van de lokale restaurants. Yuzhou is bereikbaar per lange-afstandsbus vanuit Zhengzhou of vanuit Xuchang (许昌), dat per trein en hs-trein bereikbaar is.

Oude Stad

Yuzhou heeft binnen de restanten van de stadsgrachten nog een sfeervolle oude binnenstad met smalle straatjes en diverse historische panden. Er zijn nog nauwelijks souvenirswinkeltjes, maar wel diverse winkels, vooral aan de Junguanyao Straat (钧管窑路), die buiten grote paarse vazen hebben staat en die porselein en aardewerk verkopen.

U kunt een wandeling maken rond de stad, in het noordoosten de restanten zien van de oude Stadsmuren. Soms kunt u een optreden bijwonen van Yuju, de lokale opera, bij de Chaoyangmen Moskee (Yuzhou heeft een grote Hui minderheid). Ook is er in Yuzhou een standbeeld te zien van de legendarische keizer Dayu, die de Gele Rivier zou hebben bedwongen en de grondslag voor de Xia-dynastie zou hebben gelegd.

Jun Royal Kin Museum

De belangrijkste bezienswaardigheid van Yuzhou is het Jun Royal Kiln Museum (禹州钧官窑址博物馆, Yuzhou Junguan Yaozhi Bowuguan). Het is een gebouw van 3 etages, de 1e gewijd aan het neolithicum, de 2e en 3e aan het porselein. Er is Engelstalige uitleg aanwezig.

Shenhou 神垕

Het oude stadje Shenhou (ca. 30.000 inwoners) is een fraai bewaard gebleven centrum van de porselein-industrie. Het wordt ook wel de ‘ Hoofdstad van het Jun Porselein’ genoemd. Al tijdens de Tang (618-906) werd hier porselein geproduceerd, dat zo’n hoge kwaliteit had dat het werd gebruikt in het keizerlijke paleis in Chang’an (Xi’an).

In Shenhou zijn in de historische panden vele galeries en winkels waarin porselein, aardewerk en kunstnijverheid worden verkocht. Veel panden dateren nog uit de Ming (1368-1644) en Qing (1644-1912). De Shenyang Oude Straat is het centrum. U treft in en om Shenhou ook diverse tempels, zoals de Bolingwen Tempel, de Guandi Tempel, de Literatuur Tempel, de Laojun Tempel, de Zushi Tempel en de Linguo Tempel. Mooie plekken zijn de Wangdong Poort, de Moyu Brug, de Jun Porselein Oven en de dorpen Tianbao en Dengyu.

Wuliang 无梁

In het stadje Wuliang zijn enkele tomben te zien van lokale heersers die hier de regio ten tijden van de Ming (1368-1644) bestuurden.

Shizu Berg 始祖山

Op de Shizushan of Jucishan zijn op de rotshelling mysterieuze inscripties te zien, die dateren uit prehistorische tijden.