ZOEKEN:

HARBIN (Ha’erbin) 哈尔滨

Harbin is de hoofdstad van Heilongjiang in het noordoosten van China. Harbin telt bijna 5 miljoen inwoners. Deze leven voornamelijk van de handel en de industrie. Door de grote Russische invloed op de cultuur en architectuur wordt Harbin soms ook aangeduid als China’s Sint Petersburg.

Harbin-Russian-CokeGeschiedenis

Harbin betekent `Plaats om de visnetten te drogen’. Het gebied is vanaf 1097 door de Nüzhen bewoond. Tijdens de Yuan-dynastie werd de stad tot Harbin herdoopt. Tot het begin van deze eeuw was het een klein vissersdorp aan de Songhua-rivier.
In 1898 werd Harbin een Russisch concessiegebied en kreeg het een Russische wijk. Dankzij de aanleg van de Oostelijke Spoorlijn aan het begin van deze eeuw groeide Harbin snel in omvang. Dit traject verbond de Trans Siberië spoorlijn via Manzhouli aan de Chinees-Russische grens met Wladiwostok.
Rusland verloor de suprematie in het gebied nadat Rusland in 1905 door Japan was verslagen. Harbin werd meer internationaal en diverse landen vestigden er vertegenwoordigingen. In die tijd kwamen de voedsel en textiel industrie op en ontwikkelde Harbin zich tot het centrum van het noordoosten.
Na de Russische Revolutie van 1917 en de daaropvolgende burgeroorlog vluchtten na 1918 vele zogenoemde Wit-Russen naar Harbin. De stad werd de grootste Russische enclave buiten Rusland. Daaronder waren voormalige tsaristen en aristocraten, maar ook een groep Joden, die later werden aangevuld met Duitse Joden die uit Nazi-Duitsland waren gevlucht. In de twintiger en dertiger jaren woonden er wel 200.000 Russen in de stad.
In 1931-32 veroverde Japan het noordoosten van China en vestigden er na 1935 de marionettenstaat Manzuguo (waarvan Pu Yi ‘keizer’ werd). Japan was vooral uit op de grondstoffen.
Na hun capitulatie in 1945 keerden de Russen terug, nu als Geallieerd Leger. Zij verlieten de stad reeds een jaar later. De Chinese communisten kregen de stad als gevolg hiervan reeds op 28 april 1946 in handen. Met het Sovjetleger gingen ook veel voormalige Wit-Russen terug, nadat Stalin hun amnestie had beloofd. Andere Russen en Europeanen emigreerden naar hun land van oorsprong of naar Australië, de USA en Brazilië.
De Russen verdwenen (in 1988 waren er nog maar 30). Toch is de Russische invloed nog steeds zichtbaar in Harbin, vooral ook door de orthodoxe kerken. In de negentiger jaren kwam een nieuwe groep Russisch immigranten naar Harbin, in eerste instantie kleine handelaren, maar later ook investeerders en in toenemende mate toeristen.
Vóór 1949 was Harbin al het belangrijkste voedselverwerkings- centrum van het noordoosten. Sindsdien is de economische activiteit enorm gediversifieerd. Het huidige Harbin is een belangrijk centrum voor de productie van zware machines.

Russische Architectuur

Het ‘Orientaalse Sint Petersburg’ is een mooie stad, vooral door de Russische en Europese architectuur. De Zongyang Straat (中央大街, Zongyang Dajie, vroeger de Kitaiskaia Straat en ook bekend als Centrale Straat) biedt een aangezicht van een zakenwijk uit het begin van de 20e eeuw. De straat is 1,4 km lang en een waar architectuurmuseum, met Russische kerken en winkels, barokke en Byzantijnse façades, Franse modehuizen, Amerikaanse snackshops en Japanse restaurants.

In Harbin waren meer dan 15 Russisch-Orthodoxe kerken. Tijdens de Culturele Revolutie (1966-76) werden diverse kerken beschadigd of zelfs helemaal verwoest. Er zijn er 10 overgebleven.

Dongzheng Kerk

De orthodoxe Dongzheng Kerk (东正教会, Dōngzhèng jiàohuì) is gebouwd in 1899. Hij werd beschouwd als de fraaiste van de 17 orthodoxe kerken die hier in de Russische concessietijd zijn gebouwd. In deze kerk worden zondags nog steeds diensten gehouden.

Sint Sophia Kathedraal / Architectuurmuseum

De Sint Sophia Kathedraal (圣·索菲亚大教堂, Suǒfēiyà dà jiàotáng) opende zijn deuren in 1932 en was de grootste Russisch-Orthodoxe kerk in het Verre Oosten. Tegenwoordig is de kerk een museum voor de architectuur van Harbin.

Jile Tempel

Omdat de bouw van kerken de fengshui verstoorde werd er door de Chinese inwoners van Harbin geld ingezameld zodat in 1921 de Jinle Tempel, een boeddhistisch klooster, gebouwd kon worden.

Harbin-IJsfestival-p01

IJs en Sneeuw Festival

Het klimaat van Harbin wordt beïnvloed door de koude winden vanuit Siberië. In de zomer is de gemiddelde temperatuur 21 °C maar in de winter -17 °C en kan het zelfs -38 °C worden.

Sinds 1985 wordt in Harbin jaarlijks in januari en februari het IJs- en sneeuwfestival gehouden, in zijn soort het grootste ter wereld. Het begint officieel op 5 januari, maar al ver daarvoor zijn de sculpturen te zien. Vanaf begin november zijn de artiesten, tegenwoordig uit vele landen in de wereld, aan het werk Er zijn twee festivalterreinen.

Op het Zonne-eiland (een recreatiegebied aan de overzijde van de Songhua-rivier) zijn enorme sculpturen van sneeuw te zien. Op het Zonne-eiland (太阳岛, Taiyangdao) stonden vroeger de villa’s van de rijken. Nu is het een openbaar park. In de zomer is het te bereiken met een pontje vanaf het Waterbeheersingsmonument.

Het hoofdterrein is “Ice and Snow World” in het Zhaolin Park (兆麟公园), dat iedere avond open is. Hier zijn allerlei enorme gebouwen van ijs te zien, maar ook sculpturen van fabelachtige dieren en andere beelden. Ze zijn fraai uitgelicht, waardoor een sprookjesachtige sfeer ontstaat. In de Zhaolin Tuin is een tentoonstelling van ijslantaarns.

Voor de echte liefhebbers van kou is het mogelijk om ook in de winter te zwemmen in de Songhua-rivier.

IJs en Sneeuw Park

In 2017 is het Ice-Snow World Theme Park geopend in Harbin. Het overdekte themapark heeft een oppervlakte van 6.000 m² en binnen blijft de temperatuur het hele jaar tussen de -7 en -10°C.

Harbin Zomer Muziekfestival

Om de twee jaar wordt er begin augustus een tiendaags muziekfestival gehouden. Er zijn concerten met orkesten vanuit de hele wereld.

Waterbeheersingsmonument

In het Stalin Park (斯大林公園, Sīdàlín gōngyuán) dat ligt langs de zuidelijke oever van de Songhua-rivier staat de Harbin People Flood Control Success Memorial Tower (哈尔滨市人民防洪胜利纪念塔, hā’ěrbīn shì rénmín fánghóng shènglì jìniàn tǎ). Het Waterbeheersingsmonument herdenkt de vele duizenden die door de eeuwen heen hun leven hebben verloren bij overstromingen. De meest recentelijke grote overstroming dateert uit 1957, toen de rivier drie meter boven straatniveau kwam.

Kinderpark

Dit in 1956 aangelegde park (儿童公园, Ertong Gongyuan) ligt aan een zijstroom van de Songhua. Het heeft een miniatuurspoorlijn van 1,2 km lengte met twee stations (Beijing en Harbin), die door en voor kinderen onderhouden wordt. Er kunnen 190 passagiers tegelijk mee. De rit duurt 20 minuten.

Provinciaal Museum

Het Provinciaal Museum (黑龙江省博物馆, Heilongjiangsheng Bowuguan) van Heilongjiang is gebouwd in 1923 en heeft een grote collectie historische voorwerpen en fossielen. Bijzonder interessant zijn de prehistorische dieren.

Dierentuin

De dierentuin is in 1954 geopend. Het ligt in het Cultuurpark aan de Hexing Lu in de wijk Dongli. Er zijn meer dan honderd verschillende diersoorten, waaronder roodgekroonde kraanvogels, sika’s en rendieren. De dierentuin staat bekend om het succesvol voortplanten van de zeldzame noordchinese tijger.

Siberische Tijger Park

De Siberische Tijger is een bedreigde diersoort. Sinds 1980 wordt deze tijger in China beschermd en in 1996 is in Harbin het Siberian Tiger Park (东北虎林园, Dōngběi hǔ lín yuán) geopend. Het park ligt aan de noordzijde van de Songhua-rivier in het noordwesten van Harbin. Het omvat 144 ha en is het grootste natuurpark voor Siberische tijgers ter wereld. Er leven ongeveer 500 tijgers, waarvan er 100 kunnen worden gezien. Ook zijn er witte tijgers, leeuwen, lynxen, luipaarden, zwarte poema’s en Bengaalse tijgers in het park. Het park is in 10 zones verdeeld, waaronder een jonge tijgers gebied (met 40 tijgers van 2 jaar oud), een volwassen tijgers gebied (met circa 30 tijgers van 7-8 jaar oud), een koningstijger gebied, een loopgebied en een platform om de tijgers te bekijken. Bezoekers kunnen in een speciaal versterkte en beveiligde bus een tochtje maken. Ook kunnen bezoekers voedsel kopen: levende eenden, kippen en zelfs koeien die dan het tijgergebied in worden gedreven en door de tijgers worden besprongen. In het park is ook een tentoonstellingshal met meer informatie over de tijgers.

Qunli

harbin-qunli1De ‘eco city’ Qunli (群力) ligt ten zuiden van de Songhua-rivier. Het Qunli Stormwater Wetland Park is aangelegd om de inheemse flora en fauna ruimte te bieden. Het zorgt er ook voor dat in de jaarlijkse zware regenperiode het water wordt opgevangen.

Pingfang

Harbins meest macabere attractie ligt ongeveer 30 km buiten de stad. Te Pingfang hadden de Japanners tijdens de tweede wereldoorlog een geheim onderzoeksinstituut, Unit 731,waar gevangenen met dodelijke virussen werden ingeënt, levend werden gevild of langzaam werden bevroren. Toen de Amerikanen hier kwamen, kreeg iedereen die hieraan had meegewerkt amnestie in ruil voor de gegevens die zij verzameld hadden. Het instituut is nu geopend voor het publiek als museum.

Yabuli

Tijdens de winter is het mogelijk om te gaan skiën in Yabuli (亚布力), dat 222 km ten oosten van Harbin ligt, richting Mudanjiang. De faciliteiten zijn redelijk, ook omdat China’s Olympische sporters hier trainen en er wedstrijden worden gehouden. Het is echter geen piste voor echte beginners, ook omdat de piste behoorlijk ijzig kan zijn.

TOURS MET HARBIN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens