ZOEKEN:

ZHENGDING 正定

De stad Zhengding ligt in de provincie Hebei, circa 260 km ten zuiden van Beijing, en 15 km ten noordoosten van Shijiazhuang. Het stadsdistrict Zhengding (468 km²) heeft ongeveer 600.000 inwoners en staat vanouds bekend als religieus centrum voor het zen-boeddhisme. Zhengding heeft een band met Nederland vanwege bisschop Schraven die er in 1937 door de Japanners werd geëxecuteerd.

Longxing Klooster

Het Bloeiende Draak (Longxing) Klooster (隆兴寺, Longying Si) is een fraai boeddhistisch klooster, dat dateert uit 586 (Sui-dynastie). De oorspronkelijke naam was Longcang Si (龙藏寺). De meeste gebouwen dateren uit de Song (960-1279). Het klooster heeft een traditionele opzet. Via de Hal van de Hemelde Koningen bereikt u de Grote Hal (大悲阁; Dabeige), een houten constructie met daarin een opmerkelijke, 22 meter hoge, uit de 11e eeuw daterend, bronzen beeld van Guanyin, de Godin van Genade, met 42 armen. Het beeld werd aan heet klooster geschonken door de Song-keizer. Er is tevens een kleurrijk houtsnijwerk met Guanyin in een grot. Ook zijn er de beelden van Sakyamuni en zijn discipelen te zien. Een uniek gebouw in het Longxing Klooster is het Paviljoen van de Roterende Bibliotheek (Zhuanlunzang), dat eind 10e eeuw werd gebouwd. In het paviljoen werden heilige teksten bewaard. Er is een stèle, een steentablet, uit 586 bewaard gebleven, het oudste in China. Uit de 12e eeuw dateert de bijzondere boekenkast, een ronddraaiend achthoekig kabinet, dat het boeddhistische levenswiel verbeeldt.

Linji Tempel

De Linji Tempel (临济寺, Linji Si) dateert uit 540, uit de Oostelijke Wei, en staat in het dorp Linji (nu in het zuiden van Zhengding). Tijdens de Tang vestigde de monnik Linji Yixuan hier de Linji School, een van de vijf scholen van het Chan (Zen) Boeddhisme. In 867 werd de Chengling Pagode gebouwd, als schrijn voor de mantel en bedelschaal van Yixuan. De pagode werd later verwoest en tijdens de Jin (1161-1189) herbouwd met grijze bakstenen en hij wordt daarom ook de Grijze Pagode genoemd. De octogonale pagode staat op een verhoging, het Sumeru Plateau, en heeft negen verdiepingen, is 33 meter hoog en mooi gedecoreerd. Omdat de pagode bekend is als bakermat voor het Zen Boeddhisme wordt hij veel bezocht door pelgrims uit Japan.

Tianning Klooster

Het Tianning Klooster (天宁寺, Tianning Si) if vooral bekend vanwege de Lingxiao Pagode (凌霄塔, Lingxiao Ta). De pagode dateert uit 860, maar is vele malen gerenoveerd en herbouwd. De huidige constructie van hout en bakstenen is uit 1045 in de Song en is in latere renovaties behouden gebleven. Hij is octogonaal, telt negen etages en is 41 meter hoog. Vier etages zijn opgetrokken met bakstenen en houten balken, vanaf de 5e etage is de pagode helemaal van hout, hij wordt daarom ook wel de Houten Pagode genoemd.

Kaiyuan Klooster

Het Kaiyuan Klooster (开元寺, Kaiyuan Si) staat in het westen van Zhengding. Hier staat de Xumi Pagode, die ook wel de Zomer Pagode wordt genoemd. Xumi verwijst naar de heilige Sumeru Berg. Hij dateert uit 636 en is opgetrokken uit steen en baksteen en is met zijn 48 meter de hoogste pagode van Zhengding. De Xumi Pagode staat op een vierkant plateau en is zelf ook vierkantig. Boven de 1e etage is de pagode hol. Behalve de pagode en de Tianwang Hal, de ruïnes van de Fachuan Hal en een Klokkentoren (uit 540 en gerenoveerd in 898) is er van het Kaiyuan Klooster niet veel meer over. Wel is er de gigantische bixi te zien. Deze stenen schildpad (8,4 meter lang) werd in 2000 opgegraven in de Fuqian Street (府前街) en is daarna naar het tempelterrein verplaatst. Hij is 1200 jaar oud en heeft ooit een groot steentablet gedragen.

Guanghui Tempel

De Guanghui Tempel (广惠寺, Guanghui Si) ligt in het zuiden van Zhengding. Hij bevat de Hua Pagode, de Bloemen Pagode. Het is een uit de Tang daterende en in de Jin herbouwde bakstenen pagode van vier etages en 40 meter hoog. Drie etages zijn octogonaal, de bovenste is rond en conisch, een opmerkelijke constructie. De pagode is rijk versierd met reliëfs van boeddha’s, olifanten en vissen. Rond de pagode zijn vier kleinere bouwsels, ook in de vorm van pagodes. Deze waren verdwenen, maar zijn recent herbouwd.

Fahui Tempel

De Fahui Tempel (法惠寺, Fahui Si) staat vlakbij de Guanghui Tempel, aan de overkant van de straat.

Katholieke Kerk

Frans Schraven

De Katholieke Kerk (天主堂, Tianzhu Tang) staat aan de Zhenzhou Straat. Het diocees van Chengting (天主教正定教区, Tianzhujiao Zhengding Jiaoqu) werd in 1856 gesticht als het Apostolisch Vicariaat van Zuidwest Chili (直隸西, Zhili Xinan), in 1924 hernoemd tot Apostolisch Vicariaat van Zhengdingfu en in 1946 gepromoveerd tot Diocees Zhengding. In 1959 werd de zetel verplaatst naar Shijiazhuang en verloor de kerk zijn status als kathedraal. De huidige bisschop van de ondergrondse kerk van Zhengding is Julius Jia Zhiguo (1935), die zich niet loyaal heeft verklaard aan de Patriottische Kerk en het gezag van de Paus blijft erkennen. Hij geldt als een van de leiders van de ondergrondse kerk in China en heeft een zeer moeizame relatie met de autoriteiten, hij zat meer dan 20 jaar gevangen of in huisarrest. Soms gaat het redelijk, zo leidde hij in december 2015 een jubileumbijeenkomst bij de kathedraal, waar 10.000 katholieken bij aanwezig waren en waar de politie niet ingreep. Soms is hij op ‘vakantie’ (waarbij hij onder druk staat om de leiding van het Vaticaan af te zweren). Eind 2016 werd de ‘patriottische’ Dong Guahua als bisschop ingezegend en zorgde Jia ervoor dat Dong door Rome werd geëxcommuniceerd.

Van 1920 tot 1937 was Frans Schraven (文致和, Wen Zhihe) de bisschop van Zhengding. Franciscus Hubertus Schraven (1873-1937) uit Lottum studeerde aan Rolduc en werd in 1899 tot priester gewijd en vertrok daarna als missionaris naar China. Op 9 oktober 1937 werd hij door de Japanners vermoord omdat hij had geweigerd 200 jonge vrouwen te leveren als ’troostmeisjes’ voor de troepen. Het Vaticaan heeft zijn zaligverklaring onder beraad. Zie ook: Het drama van Zhengding.

Rong Mansion

Het Rong Mansion (荣国府, Rongguofu) werd gebouwd voor de verfilming van een van de meest beroemde klassieke romans uit het oude China: de Droom van de Rode Kamer. Het werd gebouwd in de 1980-er jaren, toen de latere president Xi Jingping drie jaar werkte in Zhengding. Het is gebouwd in de stijl van de Ming en de Qing. Het complex omvat 37.000 m².  De mansion heeft 212 kamers. Er zijn 3 wegen, de middelste weg is gewijd aan Jia Zheng, een van de hoofdpersonen uit de roman, de oost- en westwegen zijn in de stijl van Suzhou. In het zuidoosten van het complex is een memorial gewijd aan de schrijver Cao Xueqin (1715-63). Behalve de film zijn in het complex meer dan 100 televisieseries opgenomen.

TOURS MET ZHENGDING

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens