ZOEKEN:

XIBAIPO 西柏坡

Het kleine dorpje Xibaipo ligt het Pingshan-district in de provincie Hebei, 80 km ten noordwesten van Shijiazhuang en circa 300 km ten zuidwesten van Beijing. Het dorpje ligt aan de voet van de Taihang bergen, langs de Hutuo rivier. Vanwege de constructie van de nabijgelegen Gangnan-dam werd het dorp samen met 19 andere dorpen in 1970 naar een hogerop gelegen helling verplaatst. Xibaipo dankt zijn faam aan de plaats die het inneemt in de moderne geschiedenis van China.

Xibaipo Memorial Museum

Yanan-Museum29-Xibaipo-K200In dit museum wordt de geschiedenis van het dorp uit de doeken gedaan. In mei 1947 koos het Werkcomité van de CCP deze locatie uit, vanwege zijn strategische ligging, niet ver de van de provinciale hoofdstad Shijiazhuang. Tussen mei 1948 en maart 1949 zette het Centraal Comité van de Chinese Communistische Partij (CCP), onder leiding van Mao Zedong, en het Volksbevrijdingsleger hier in Xibaipo zijn hoofdkwartier op, voordat zij de hoofdstad Beijing binnenvielen en daar op 1 oktober 1949 de nieuwe Volksrepubliek uitriepen. Daarmee werd Xibaipo de laatste en belangrijkste commandocentrum op het platteland voor de beslissende veldslagen tussen de CCP en de Kuomintang.

Xibaipo wordt nu in éen adem genoemd met andere bekende revolutionaire plaatsen zoals Yan’an, Zunyi of de Jinggang-bergen. Het “Nieuwe China is vanuit hier begonnen” is een beroemde quote van de schrijver Yan Tao uit zijn “Notitities uit de weg naar het Oosten”. Behalve het museum zijn er de voormalige verblijfplaatsen te zien van Mao Zedong en bekende CCP-coryfeeën als Liu Shaoqi, Zhou Enlai, generaal Zhu De. Al deze historische monumenten zijn niet op hun originele plaats maar in 1970 door de bouw van de dam circa 500 m. verplaatst.

TOURS MET XIBAOPO

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens